Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekKészíts almabort otthon a konyhában!

Készíts almabort otthon a konyhában!

Almabort készíteni többféleképpen lehet, receptet is találni jónéhányat. Létezik természetesen a hagyományos, friss almából készülő változat, de vannak ennél egyszerűbb megoldások is. Mi most egy olyanra koncentrálunk, amit bárki meg tud csinálni a konyhájában.

Az almabor egy alma erjesztésével előállított alkoholos ital. A szőlőboroknál kevésbé erős, fanyar, szénsavas, frissítő és gyümölcsös. Készítéséhez szükségünk lesz egy nagy lekvárfőző fazékra (ajánlott a 20 literes), egy méhész- vagy borászboltban kapható úgynevezett kotyogóra, valamint egy nagy üvegballonra az erjesztéshez. Elrontani nemigen lehet, ezért bátran csináljunk nagy mennyiséget elsőre, de azt vegyük figyelembe, hogy elkészítése 4-5 hétig tart, ezután pedig érdemes 1-2 hét alatt elfogyasztani. Aki ivott már bolti almabort, annak felhívnánk a figyelmét, hogy ez nem pontosan olyan lesz, kicsit kevésbé kerek ízű, fátyolosabb italra számítsunk.

Az alaprecept egyszerű, a lényeg inkább az odafigyelésen van. Vegyünk 16 liter jó minőségű almalevet, ajánlott az 50 százalékos gyümölcstartalmú. Ezt melegítsük fel a fazékban forráspontig, öntsünk bele 1 kilogramm akácmézet, és tartsuk 5 percig forráspont közelében, de ne lobogjon. Ezután zárjuk le a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a kezünknek éppen elviselhető hőmérsékletűre hűl az almalé. Ekkor adjunk hozzá liofilizált borélesztőt, követve a gyártó utasításait.

Egyesek borélesztő helyett hagyományos sütőélesztőt használnak. Ez a megoldás is működik. Ha ezt a választanánk, pirítsunk meg egy karéj fehér kenyeret, erre kenjük rá a kocka élesztőt még melegen. A kenyeret az élesztős felével fölfelé helyezzük a meleg almalé tetejére, és hagyjuk benne legalább egy órát. Ezután vegyük ki, az almalét szűrjük át gézen vagy szitán, hogy kenyérdarabok semmiképpen se maradjanak benne.

Miután a mézzel és élesztővel bekevert almamustunk szobahőmérsékletűre kihűlt, tölcsér segítségével töltsük át a ballonba, kotyogóval dugaszoljuk le és szobahőmérsékleten, de fénytől védve körülbelül egy hónapig erjesszük. Ha valaki tudományosabban szeretné csinálni, cukorfokolóval ellenőrizheti, hogy megfelelő-e a keverék cukortartalma. A tapasztalatok szerint azonban erre nincs szükség.

Erjedés közben az almabort rendszeresen ellenőrizni kell, nem állt-e le a forrás. Akkor jó, ha nemcsak látjuk, de halkan halljuk is a keletkező buborékokat. Ha nem muszáj, ne nyitogassuk a dugaszolást, ne mozgassuk a kotyogót. Kóstolni nem szükséges. Ha úgy látjuk, hogy a forrás túl hamar leállt, újabb adag borélesztő és cukor hozzáadásával újra lehet indítani a folyamatot. Ehhez mindig kövessük az élesztő gyártójának ajánlását. Ha erjedés közben az almaborunk nagyon zavarossá válik, az alján sok lerakódást látunk, át lehet fejteni másik edénybe.

A már kiforrt almabort sokféleképpen ízesíthetjük: mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, gyömbérrel, rummal, ginnel, viszkivel egyaránt nagyon finom. Ételszínezékkel bármilyen vidám árnyalatúra megszínezhetjük. Ha elkészült, a nagy ballonból óvatosan szívjuk át kisebb palackokba. Érdemes csak nagyon kicsi levegőt hagyni a folyadék szintje fölött, majd légmentesen lezárni és jól lehűtve hamar elfogyasztani.