Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességek7+1 forró ital a hideg és hosszú téli estékre

7+1 forró ital a hideg és hosszú téli estékre

A fagyos és sötét, véget érni szinte nem is akaró téli estéken semmi sem tudja olyan gyorsan és hatékonyan kiűzni a hideget testből és lélekből, mint egy jó bögre forró, fűszeres ital. Azoknak, akik a teán, a kakaón és az egyszerű forralt boron túl mást is kipróbálnának, ajánlunk néhány remek itókát.

Forralt bort talán már mindenki készített, mi sem egyszerűbb: a bort szegfűszeggel, fahéjjal, szerecsendióval citrommal, naranccsal elkeverve forráspontig hevítjük, de nem bugyogtatjuk, majd mézzel, cukorral, vaníliával, borssal ízesítjük, ha szükséges, még adunk hozzá fahéjat. A finnek és a svédek vodkát, mandulát, gyömbért és piros bogyós gyümölcsöket is tesznek hozzá, így készül a glöggi vagy vinnglög.

forralt sört már kevesebben készítik, pedig semmivel sem rosszabb a forralt bornál. Egy igazán különleges változatát almával készítjük. Nyolc közepes almát hámozzunk meg, vegyük ki a magházát, a gyümölcsöt vágjuk apróra, majd tegyük egy nagyobb lábosba. Öntsünk rá 7 üveg IPA vagy APA típusú sört, két bögre mézet, dobjunk bele öt kardamomot, egy csillagánizst, két rúd fahéjat és gyújtsunk alá. Hevítsük forrásig, jól keverjük össze, majd vegyük vissza a lángot és főzzük fedő alatt 20 percig. Tálaláskor a poharak aljára öntsünk 3 centiliter sötét rumot, arra merjük rá a forralt sörünket.

Sokan nem is gondolnák, hányféle változata létezik az egyszerű forró csokoládénak. Mexikóban fahéjjal és csípős chipotle chilivel ízesítik, Franciaországban létezik mentalikőrrel, barackpálinkával és vodkával feljavított, valamint vajkaramellával és konyakkal megerősített változata is. Az amerikaiak pillecukrot és tejszínhabot tesznek a tetejére, vagy éppen csokoládéval borított tejkaramellát olvasztanak fel benne.

grog és a Hot Toddy minimális különbséggel ugyanaz az ital. Az egyetlen lényegi eltérés, hogy az előző rummal, az utóbbi ír viszkivel készül. Alapja fél liter vízből készült erős fekete tea, amihez hozzáadjuk az egy deci töményet, öt szegfűszeget, kevés fahéjat és három kanál barnacukrot, melaszt vagy mézet. Ezután az italt össze kell forrósítani, de a forráspontot nem szabad elérni. Tálalhatjuk bögrében, de citromlébe és cukorba mártott szájú üvegcsészében az igazi.

forralt vajsör egészen különleges ízű, mesékre emlékeztető őszi-téli ital. Elkészítése nem bonyolult: négy deci almabort, három deci gyömbért és fél deci viszkit két evőkanál barnacukorral elkeverünk és feltesszük melegedni. Ha már majdnem forr, hozzáadunk két evőkanál vajat és nyolc kocka tejkaramellát, ezután lefedjük és 15 percig forráspont közelében tartjuk. Tejszínhabbal a tetején, nagyobb bögrékben vagy söröskorsókban kínáljuk.

Az alkoholos kávékoktélok közül az egyik legfinomabb a forrón fogyasztandó Fiesta, amit egyesek téli hétvégéken reggelihez is fogyasztanak, ha utána a szabadban kell tartózkodniuk. Hólapátolás előtt például kifejezetten jó lehet. Főzzünk egy csésze erős feketekávét, amit egy nagyobb bögrében keverjünk össze 3 cent tequilával és ugyanennyi Kahluával, majd fahéjjal megszórt tejszínhabbal a tetején tálaljuk.

A puncsok igen sokfélék lehetnek, közös bennük, hogy általában teával, citrusokkal, cukorral, alkohollal és fűszerekkel készülő, melegen fogyasztandó italok. Igazi különlegesség azonban az ananászpuncs, amiben sem tea, sem alkohol nincsen: egy lábasban keverjünk össze négy bögre ananászlét egy bögre szeletelt gyömbérrel, evőkanálnyi mézzel, egy rúd darabokra tört fahéjjal, nyolc szegfűszeggel és kevés borssal. Gyújtsunk alá, forrásponton vegyük takarékra a lángot, fedjük le. Tíz perc főzés után tökéletes, forrón igyuk!