Ételek, amiktől a férfiak erőre kapnak
Ahhoz, hogy megfelelő fizika és szellemi állapotban legyünk, megfelelő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagokra van szükségünk. Törekedjünk arra, hogy ezeket természetes formában vigyük a szervezetünkbe. Ennek egyik módja olyan fűszerek használata, amelyek ízletesebbé tesznek minden fogást, emellett bővelkednek a SZÁmunkra létfontosságú anyagokban is.
A nők és a férfiak vitamin és ásványi anyag szükségletei eltérnek egymástól. A férfiak általánosan jó erőnlétéhez például nagyobb mennyiségű B-vitaminra van szükségük, mint a nőknek. A B-vitamin segíti az anyagcsere folyamatokat, csökkenti az idegi feszültséget, részt vesz a vörösvérsejt képződésben, erőt ad a fizikai megterhelések során, regenerálja az idegeket és hatással van arra is, hogy a sérüléseink hamarabb gyógyuljanak. Sőt, még a körmöt és a hajat is megerősíti.
Bazsalikomos ízesített mediterrán ételek
A bazsalikomban a B-vitamin több formája megtalálható, emellett magas C-, K-, A- és E-vitamin, valamint ásványi anyag forrás is. Ezek, és a különböző illóolajok – amelyekben szintén bővelkedik – segítenek minket abban, hogy egészséges legyen a szívünk, a májunk, a bőrünk és az oxigénellátásunk, megfelelő a vérnyomásunk, kiváló a látásunk, miközben csökkentheti a köhögést és még a különböző daganatos betegségek megelőzésében is felveszi a harcot.
Használjuk gyakran bazsalikomot, például olyan zöldséges és húsos ételekhez, mint a rakott padlizsán, a paradicsomos tésztaszósz, a fehérbab leves, illetve a mozzarellás csirkemell, így nem csak kellemesen mediterrán ízekben lehet részünk, de fokozhatja az étvágyat és csökkentheti a felfúvódást is.
Oregánós fogások
A legtöbb fogás, amelyhez passzol a bazsalikom, azzal az oregánó is jól párosítható lehet. Használhatjuk hús, hal és zöldséges ételekhez, mártásokhoz, salátákhoz és levesek ízesítésére is.
Nem csak ízben hasonló jellegű a két fűszernövény, de ásványi anyag és vitamintartalmuk is ugyanolyan magas. Az oregánó szintén nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot és cinket is. A cink pedig az egyik legfontosabb mikroelem a férfiak számára, hiszen nagyban elősegíti a prosztata megfelelő működését is.
Az oregánó nem csak ízletes, hanem gyakori fogyasztásával elkerülhetjük az influenzát és a férfiakat is előszeretettel kínzó ízületi betegségeket. A baktérium és gombaölő hatását pedig már az ókori Egyiptomban is ismerték és előszeretettel alkalmazták.
Rozmaring, a sokoldalú fűszer
Kevesen tudják, hogy a rozmaring nem csak különböző sültek – például bárány, marha vagy vadhúsok – markáns ízesítője, de a gyümölcsös fogásokhoz is nagyszerűen passzol. Nem csak finom, de keringésjavító, ezáltal serkentő hatása is van.
Tegyünk egy nagy adaggal belőle a kedvenc húsos vagy gombás ételünkhöz, szórjuk meg vele a meggyszószt főzés vagy a burgonyát sütés előtt. Az így kapott karakteres íz világ mellett a rozmaring élénkíteni fogja az anyagcserét, javítja a memóriát, segít legyőzni az izomlázat és megóvja a bőrt a különböző kórokozóktól. Ráadásul még a hajhullás és a korpásodás megállítására is alkalmas lehet, amely sok férfinál okoz komoly problémát.
Az illatos fahéj
A fahéj esetében éppen fordított a helyzet, mint a rozmaringnál volt: sokan azon lepődnek meg, hogy nem csak az édes ételekhez, hanem a húsos fogásokhoz is passzol. Tegyünk egy csipettel az őrölt fahéjból a gyros hús pácához és máris keleties ízvilágú fogást varázsol belőle.
Akár így, akár a hazánkban megszokott módon gyümölcsös ételekhez keverve, tejbegrízt és a szilvás gombócot megszórva vagy éppen a kávénk tetejére hintve alkalmazzuk. Ez a fűszer bővelkedik az antioxidánsokban. Szintén baktérium-, gomba- és vírusölő, ráadásul jó hatással van a 2-es típusú cukorbetegség ellen, amely betegség a férfiaknál sok esetben potenciazavarokkal is együtt járhat.
Köménymagban az erő
A kömény jótékony hatása vitathatatlan, így nem maradhatott ki a felsorolásból, hiszen ennek a fűszernek a fogyasztása minden férfi számára erősen ajánlott. Nagy mennyiségben tartalmaz cinket, vasat, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, rezet valamint A-, B-, C- és E-vitamint is. Javítja az emésztést, felpörgeti az anyagcserét, csökkenti a felfúvódást és szintén rendkívül jó hatással van a cukorbetegekre is.
Szeretnél friss és fiatalos maradni? Szórj sűrűn a húsos, káposztás sült és főtt ételeidbe, salátába, szószokba, burgonyás fogásokba, pogácsákba és a körözöttek különböző változataiba, egészben vagy őrölt formában köménymagot. A benne található vitaminok, antioxidánsok és ásványi anyagok nem csak a testedet, de a szellemedet is frissen tartják, ráadásul még a nyugodt alvásban is segítségedre lehetnek.