Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekHogyan süssünk látványos krémtortát, hogy elsőre tökéletes legyen?

Hogyan süssünk látványos krémtortát, hogy elsőre tökéletes legyen?

Mi kell ahhoz, hogy Te is könnyedén elkészíthess egy finom süteményt otthon? Ami még szép is és tökéletes is? Pár jó recepten és egy kis ügyességen túl nem árt, ha némi elméleti tudás, stratégiai szemlélet és persze pár trükk is van a tarsolyunkban.

Ebben a cikkben elmondjuk, hogyan süss elsőre, különösebb nehézség nélkül olyan tortát, ami akár az ünnepi asztalon is simán megállja a helyét. Lépésenként haladunk, könnyű lesz!

1. Lépés: válassz egy receptet!

Legyen szó akár klasszikus vaníliás fehér tortáról, egy ördögi csokoládétortáról vagy akár a desszertek istennőjének is nevezett Red Velvet torta elkészítéséről, sok mindent hasonlóan kell csinálnod. Mindegyik úgy kezdődik, hogy a vajat cukorral addig keverjük, amíg krémes nem lesz. Ezért nevezik ezeket a süteményeket krémtortának. Közös bennük, hogy általában több réteg tésztát ragasztunk össze valamilyen krémmel, ezért réteges tortának is szokás nevezni őket. Ezekről lesz most szó.

2. Lépés: válaszd ki a sütőformát!

Ügyelj, hogy a megfelelő, vagyis a receptben leírt méretű tortaformában süsd a tésztát. Válassz sima egyrétegű, fényes felületű, bevonat nélküli alumínium vagy acél sütőformát. Ha matt sötét felületű formád van, csökkentsd a sütési hőmérsékletet a leírtakhoz képest 5 fokkal, és ellenőrizd a tésztát az előírt időnél 5 perccel hamarabb!

3. Lépés: szobahőmérsékletű hozzávalók

Mielőtt nekikezdenél, vedd ki a hűtőből az összetevőket, és hagyd őket szobahőmérsékleten fél órát, hogy felmelegedjenek. Ez főleg a vaj és a tojás szempontjából fontos, előbbi a könnyebb keverés, utóbbi pedig a jobb felverődés érdekében. Ne hagyd kint sokáig, nehogy megromoljon, a harminc perc pont elég lesz. Soha ne melegítsd a vajat mikróban vagy vízfürdőben, hacsak a recept kifejezetten erre nem utasít. Az olvasztott vaj teljesen más textúrát eredményez, mint a szobahőmérsékleten puhulni hagyott.

4. Lépés: tepsi előkészítés

Készítsd elő a sütőformát a receptben leírt módon. Ennek sokkal nagyobb jelentősége van, mint elsőre hinnéd. A legtöbb esetben ez kivajazást és lisztezést jelent, amit akkurátusan végezz el: először kend be egyenletesen zsiradékkal a forma alját és oldalát, majd dobj bele némi lisztet és rázogasd körbe, amíg mindenhol bele nem tapad a vajba. A felesleget szórd ki. Csokoládétortáknál a liszt helyett cukrozatlan kakaópor is használható erre a célra. Ha sütőpapírt kell használnod, ollóval szabd a szükséges méretűre, ne hagyj felesleges, kilógó széleket, mert ezek elcsúfíthatják a tortád alakját.

5. Lépés: melegítsd elő a sütőt!

Ha korszerű villanysütőd van, könnyű a dolgod, csak beállítod a megfelelő hőmérsékletet, és várod, hogy pittyegéssel jelezze annak elérését. Várd ki! Ha nem vagy ilyen szerencsés, adj legalább 15 percet a sütőnek, hogy rendesen felmelegedjen a beállított hőfokra. Ez nagyon fontos. Ha a tészta túl gyorsan sül, megrepedezik és felhólyagosodik, ha túl lassan, pedig szemcsés állagú lesz.

6. Lépés: kavard össze a szárazakat!

Egy nagy tálban vegyítsd össze a cukron kívüli száraz összetevőket, vagyis a lisztet, a szódabikarbónát vagy sütőport, ha kell, kakaóport és fűszereket.

7. Lépés: cukor és vaj

Egy másik keverőtálban kézi robotgéppel óvatosan dolgozd össze a vajat és a cukrot habos krémmé. Egyes receptek margarint rendelnek, de gyakorlatilag bármelyik használható, kissé más az ízük. Akkor jársz el jól, ha először a szobahőmérsékletű zsiradékot fél percig magas fordulaton kevered, majd közepesre visszavéve a fordulatszámot, apránként hozzáadod a cukrot, közben levegőt hagyva neki. Ha minden cukor benne van, továbbra is közepes sebességgel, egyenletesen keverd, a tálat szükség szerint megdöntve. Szépen fodrozódó, könnyedén krémes állagot kell elérj.

8. Lépés: jöhetnek a tojások!

A szobahőmérsékletű tojásokat egyesével add hozzá a cukorral kikevert vajhoz. Ha nem vagy gyakorlott, minden tojást feltörés után dobj egy kis tálba, szedegesd ki a héjdarabkákat, majd így mehet a keverékbe. Minden tojást teljesen keverj el a robotgéppel, mielőtt a következőt is hozzáadod. Magas fordulatot használj.

9. Lépés: jöhet a többi!

A lisztes keveréket és a recept által előírt folyadékot (általában tejet) felváltva add hozzá a tojásos-vajas-cukros mixtúrához. Először és utoljára a szilárd jöjjön. Alacsony fordulaton keverd őket egyneművé, de ne verd túl, mert a tésztád sütéskor üregessé válhat.

10. Lépés: sütés

A tésztát szép egyenletesen, fém vagy szilikon spatulával oszlasd szét a sütőformában. A receptben leírt módon és ideig süsd.

11. Lépés: készítsd el a krémet!

Amíg a torta tésztája sül, van időd elkészíteni a kívánt krémet. Hallgass a receptre, ne kezd el varázsolni, hacsak nem vagy kifejezetten gyakorlott benne.

12. Lépés: ellenőrizd magad!

Finoman nedves, szaftos süteményt úgy lehet készíteni, ha nem sütjük túl a tésztát. A minimálisan előírt sütési idő előtt 3 perccel már érdemes ellenőrizni: egy fa fogpiszkálót szúrj mélyen a tészta közepébe, majd rögtön húzd is ki. Ha látszólag tiszta, nincsenek rajta maradványok, készen vagy.

13. Lépés: a tészta kihűtése

A sütőből kivett, forró tésztát szobahőmérsékleten le kell hűteni. Hagyd először 10 percig a formában, majd óvatosan, rostély segítségével borítsd ki. Vigyázz, nehogy a tészta szélei eltörjenek! Ha sütőpapírt használtál, óvatosan, de határozottan húzd le a tésztáról. Ha ezzel megvagy, egy órát hagyd a rácson, addig ne csinálj vele semmit. Rendkívül fontos, hogy ne siettesd, a tésztának ilyenkor pihenésre van szüksége, hogy a tökéletes állagúra szilárduljon.

14. Lépés: összeszerelés

Állítsd össze a tortádat! A 20-23 centis átmérőjű tortaforma esetén a rétegek közé körülbelül félbögrényi krémet kell kenni. Az újabb réteget óvatosan kell ráhelyezni az egyenletesen eloszlatott töltelékre, mert ha ferde lesz, megcsúszhat vagy akár össze is dőlhet a tortád.

15. Lépés: alapozás

Minden oldalról vékonyan kend be a tortát a kívánt krémmel, ez lesz az alapozóréteg, nem kell nagyon szépnek lennie, de egyenletes vastagságban dolgozz. Ezután újabb 30 percig pihentesd a tortát.

16. Lépés: fejezd be!

Spatulával vagy vajazókéssel vidd fel a többi krémet a torta alapozott felületeire, minden oldalról, akár több rétegben. Úgy szép, ha lendületesen kavargó minták jönnek ki, szánd rá az időt a díszítésre. Ha megvagy, két órán belül tedd asztalra vagy tálalásig tedd a hűtőbe.

Ugye csodás lett? Egészségünkre!