Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességek8 fűszer, amit még sosem próbáltál, pedig imádnád

8 fűszer, amit még sosem próbáltál, pedig imádnád

Só, bors, pirospaprika, köménymag, fokhagymapor, mustármag, cayenne bors, fahéj, szerecsendió, babér, oregánó, bazsalikom, petrezselyem, kapor, zsálya, sáfrány, rozmaring, majoránna, kakukkfű, sőt csillagánizs, római kömény, kurkuma, tárkony, lestyán – ismerősen csengő nevek, legtöbbjükhöz tudsz ízt, illatot társítani. Talán már próbáltad őket, az is lehet, hogy mind ott sorakoznak a fűszeres polcon vagy fiókban, netán rendszeresen használod is mindet. De mi a helyzet azokkal a fűszerekkel, amiket még nem próbáltál? Lehetséges, hogy csomó olyan ízt nem ismersz, amit imádnál? Bizonyosan. Íme néhány, amit feltétlen érdemes megismerned.

Annatto vagy Achiote

Az annattó nevű fűszert az orleánfa magjából vagy az azt körülvevő piros színű gyümölcshúsból készítik. Természetes ételszínezékként is használatos, erős narancs-vörös színe miatt. Kissé édeskés íze valahol a paprika és a szerecsendió között helyezkedik el. közép- és dél-amerikai konyhákban használatos, mexikói ételekben viszonylag gyakran előfordul. Színezékekre érzékenyek inkább ne fogyasszák, mert náluk allergiás reakciót válthat ki.

Anardana

A gránátalma magvaiból készülő, melaszosan édeskés ízű fűszer. A perzsa és indiai konyha egyik fontosabb eleme, jól megy a zöldségekhez, a gyümölcsökhöz és diófélékhez, de jól működik csokoládéban, szószokban és húsok bedörzsöléséhez is kiváló. Használható egészben, darabos vagy finomra darált változatban is.

Paradicsomi magvak

Egyáltalán semmi köze a paradicsomhoz, ez a drága afrikai fűszer kinézetre is inkább a paprikára hasonlít, íze egyszerre pikáns és megdöbbentően virágos és gyümölcsös. Amerikában aligátorpaprikának is nevezik, barbecue-hoz használják húsok bedörzsölésére.

Szömörce vagy szumak

Természetesen nem a mérgező változat. Ez a bokor élénkpiros bogyókat hoz, ezeket porrá őrölve pikáns, citromos ízű és mélyvörös színű fűszert kapunk. Közel-keleti ételek ízesítője és színezőanyaga. Teához is használják, de kiváló lime-mal kombinálva tengeri halak fűszerezéséhez. A szezám és a kakukkfű mellett az arab za’atar keverék egyik alkotóeleme.

Avokádólevél

A latin konyhában használatos, főként mexikói levesek, raguk, babos ételek és szószok viszonylag gyakori ízesítője. Frissen és szárítva is használják, valamint sokszor megpörkölik, így jobban kiereszti édesgyökérszerű ízét.

Fekete szezámmag

A szívalakú magvak diós ízekkel gazdagítják az ételt, közben pedig a látványhoz is hozzáadnak. Gyakran használják a kínai és japán ételekben: tofuban, salátákhoz, mártások, sütemények és más desszertek készítéséhez is. A japánok szárazon pörkölt magvak és só keverékéből készült fűszerkeveréke a szezámsó.

Levendulás cukor

Nem más ez, mint a két összetevő keveréke. Fantasztikus fűszer torták, sütemények vagy kenyér tésztájához. Elkészítheted otthon akár a levendulaszüreten szedett virágból. Ajándéknak is kitűnő.

Füstölt só

Nem vicc, hanem igazi ízbomba a grillezett ételekhez. Mintha csak szabad tűzön vagy melegfüstölőben készült volna a hús. Különböző változatok kaphatók, mindegyik alapja tengeri só, amit valódi fával – például égerrel – füstölnek.