Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekEhető karácsonyi díszek a fán

Ehető karácsonyi díszek a fán

A karácsonyi hangulat már megszállta az üzleteket, a nagyobb hipermarketek külön szekciókkal kedveskednek vásárlóiknak, tele karácsonyfadísszel és egyéb kellékkel, sokan legszívesebben már most teleaggatnánk a lakást a jellegzetes díszekkel. Miért is ne tennénk? Nem kell azonban a boltok eszköztárára támaszkodnunk: ha teret engedünk a kreativitásunknak, otthon, akár a konyhában fellelhető alapanyagokból is remek dekorációt készíthetünk. Íme néhány egyszerű, de nagyszerű ötlet.

A karácsony hangulatát mi más is alapozná meg, mint az illatok? Gondoljunk csak a párolgó forraltborra, a mézeskalácsra, a különböző fahéjas-szegfűszeges süteményekre és szárított gyümölcsökre… Ez remek kiindulási alap lehet a karácsonyfadíszítéshez is!

Fahéjas karácsonyfafüggők

Egy szép, színes szalaggal összekötve mind csokorban, mind egyesével remekül mutatnak a fahéjrudak a zöld fán. Mindemellett pedig remek illatuk is van!

Szegfüves narancs

Gyerekkorunk sztárja, nem hiszem, hogy sok embernek be kellene mutatnom, de íme: a szegfűvel teleszurdalt narancs. A karácsony vudu-babája számtalan alakban és formában készíthető, például mintákat is hámozhatunk a héjon, illetve a szegfűn túl más fűszereket is tűzdelhetünk bele, például feltördelt fahéjrúd-darabokat.

Habcsók hóemberek hada

Apró, finom, és húsz perc alatt megvan: a habcsókot mintha csak díszítésre találták volna ki! A készítése is roppant egyszerű: öt-hat tojásból (kb 150 g) különválasztjuk a fehérjét, egy csipet sóval elkezdjük felkeverni, majd folyamatosan adunk hozzá cukrot (kb 150 g): a cukor teljes olvadása pedig jelzi majd nekünk, mikor érdemes hozzáadnunk egy kis keményítőt is. Miután jól elkevertünk minden összetevőt, itt az ideje a sütésnek: tetszés szerinti méretű és formájú habokkal „dekorálhatjuk” a tepsibe rakott sütőpapírunkat, majd az előmelegített sütőben 80 fokon (de ennél nem többön, ha csak nem napbarnított hóembereket szeretnénk) két és fél-három órát szárítjuk. Pár perc alatt hagyjuk őket kihűlni, ezt követően tűvel átszúrjuk a kis habokat, felfűzzük a fejet és a pocakokat, ételfestékkel festünk arcot, gombokat és készen is vagyunk!

shutterstock_1236285691.jpg

Karácsonyfa a karácsonyfán

Ha már megalapoztuk az illatkavalkádot a szárított gyümölcsökkel, itt az ideje, hogy méltó helyére emeljük őket. A hagyományos alma és narancs mellett grapefruit, csillaggyümölcs, citrom, lime vagy akár körteszeleteket is ugyanúgy érdemes kiszárítani, hogy új színeket, ízeket és illatokat vigyünk az ünnepi repertoárba. Egy erősebb zsinegre, vagy akár fonálra egymás után, nagyság szerinti sorrendben felfűzve igazán bájos elemei lehetnek a karácsonyfa dekorációjának. A pontot az i-re a csillagánizs teheti fel: mint a neve is mutatja, alakra pontosan megfelel egy miniatűr csúcsdísznek.

Kandírozott különlegességek

Ha a szárításnál egy fokkal izgalmasabb jövőt szánunk szeletelt gyümölcseinknek, megpróbálkozhatunk a kandírozással is. Deciliterenként tíz-tizenöt deka cukorral forraljuk vízben a kiválasztott gyümölcsszeleteket egy órán keresztül. Ezt követően hagyjuk őket megszáradni, majd márthatjuk őket csokoládéba, forgathatjuk kristálycukorba vagy cukros fahéjba. A csokoládét kis kézügyességgel akár mintákban is fel lehet vinni, szórakoztató művelet.

Áfonyás babérkoszorú

Végül, de nem utolsósorban ha van elegendő zsinegünk, babérlevelünk, fahéjunk, pattogatott kukoricánk és áfonyánk, valamint időnk és energiánk, akár girlandot is csinálhatunk ezekből az összetevőkből, a mintáknak pedig csak a képzeletünk -és eszköztárunk- szab határt.