Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekKészítsünk együtt fűszeres mézet!

Készítsünk együtt fűszeres mézet!

A méz már önmagában is egészséges, de fűszerekkel, gyógynövényekkel még pikánsabbá is tehetjük. Így nem csupán az érzékeinket kényezteti az étel, de az immunrendszerünket is támogatja. Ráadásul egyszerűen elkészíthetjük a gyerekekkel együtt is akár.

Milyen mézből?
A fűszeres méz elkészítéséhez válasszunk enyhébb ízű, nem annyira karakteres mézeket, így ideális választás lehet az akácméz vagy a vegyes virágméz. A kis kuktánkat kérjük meg, hogy segítsen már az előkészületeknél is, azaz rakja ki az üvegeket, melyeket előzőleg már tisztára mostunk és meg is szárítottunk. Készítse elő a használni kívánt fűszer- vagy gyógynövényeket. Hagyjuk, hogy ő vihessen oda az asztalra a papírzacskókban, vagy üvegekben lapuló fűszereket, szárítmányokat. Fontos, hogy a fűszeres mézhez szárított egész fűszereket használjunk, melyeket esetleg mozsárban tudunk kicsit megtörni, hogy kiszabadulhassanak az aromák, illatok. Ez utóbbi feladat végrehajtásában is szívesen részt vállalnak a gyerekek, akik eltörhetik a fahéj- vagy vanília rudat, összezúzhatják a kardamom apró magvait vagy szétmorzsolhatják ujjaik között a szegfűszeg apró szárított rügyeit. Mi sem érdekesebb annál, hogy a kezeik között szabadulnak ki a szárítás fogságából a dörzsölésre, törésre, zúzásra az illatok.

Arányok és ízek
Általában két deci mézhez egy kiskanálnyi szárított fűszert tegyünk. Először a fűszereket helyezzük az üvegekbe, mely feladatot szívesen elvégzik a gyerekek. A művelet közben szagoltassuk is meg velük az adott fűszert, így megtanulhatja annak nevét és illatát is. Ezt követően öntsük fel az üveget mézzel, majd jól zárjuk le. Ragasszunk rá címkét, írjuk rá a dátumot. A gyerekek akár ki is díszíthetik a címkét, rajzolhatnak rá, még személyesebbé téve ezzel a saját fűszeres mézünket. A méz körülbelül öt-hét nap alatt vonja ki a fűszerekből az aromát, ezt követően szűrjük le, majd fogyaszthatjuk is már. Ha karakteresebb ízt szeretnénk elérni, akkor hagyjuk még tovább a mézben a fűszereket.

Sláger ízek
A legkedveltebb fűszerek, melyeket a mézbe keverhetünk, a vanília, a fahéj, a szegfűszeg vagy a kardamom. De jó párosítás a citromhéj és a gyömbér is, továbbá a levendula és a vanília, vagy a rozmaring és a narancshéj.

Ehető illóolajokkal
Léteznek bevizsgált, élelmiszerbiztonságilag is alkalmazható illóolajok, melyek segítségével még pikánsabbá tehetjük a mézünket. Egy deciliternyi mézben keverjünk el jól egy csepp rózsa illóolajat vagy citromfüvet, esetleg a téli megfázásos időszakban 2-3 cseppet az eukaliptusz illóolajok közül, a gyerekek esetében is alkalmazható Eucalyptus radiata illóolajból.

Mire használhatjuk?
A saját kezükkel készített mézből a kicsik is szívesen esznek. Használjuk ezt ki, hiszen a tél vége felé még inkább szüksége lehet a szervezetüknek arra, hogy az immunrendszert támogassuk. Reggelente egy kiskanállal adjunk az egy évnél idősebb gyerekeknek a fűszeres mézből, és mi magunk is együnk belőle. Tehetjük ezen kívül a teánkba vagy a kávénkba, de ízesíthetünk vele salátát, gyümölcsöket, vagy keverhetjük süteményekhez is, sőt palacsintába tekerve, kenyérre kenve is mennyei tud lenni. A leszűrt mézet akár egy éven túl is felhasználhatjuk.