Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekÍgy ismertesd meg a gyerekekkel a fűszereket!

Így ismertesd meg a gyerekekkel a fűszereket!

A kisgyerekek -de egyébként a nagyobbak is – sokkal könnyebben megjegyeznek, megtanulnak új dolgokat a játék segítségével. Az aromák, illatok nyelve is tanulható, a fűszereken keresztül pedig izgalmas közelségbe kerülhet kicsikhez, nagyokhoz ez a csodálatos világ.

Színek, hangulatok, élmények

Az érzékszervek felébresztésének egyik kiváló módja, ha a fűszereket megszagoltatjuk a gyerkőcökkel. Minden konyhában van egy polc, egy fiók, ahol fűszerek lapulnak díszes üvegekben, fűszertartókban, tasakokban. Tehát ehhez a játékhoz igazán nincs szükség új beruházásokra, drága hozzávalókra. Csak az időnk és a jókedvünk kell hozzá. A játék nagyon is egyszerű, az adott fűszert tartsuk úgy a kezünkben, hogy a tasakon, üvegen, tartón lévő felirat ne árulja el, mi bújik meg benne. Erre azért van szükség, hogy első körben csak és kizárólag az adott fűszer illata alapján próbálják meg kitalálni, hogy miről is van szó. Ha úgy könnyebb, keressünk egy olyan tiszta zoknit, melyet már nem használunk, és ebbe húzzuk bele tárolóedényestül a fűszert. Így biztosan nem lehet kilesni, milyen is az adott fűszer alakja. Aztán hagyjuk, hogy a csemete beleszagoljon, és kérjük meg, írja le, mihez hasonlít az illat, amit érez, tetszik-e neki vagy sem. Bátorítsuk, hogy használjon színeket, hangulatokat, élményeket a leírásnál. Még jobb, ha a szippantás során becsukják a szemüket a kicsik, így kizárják a külvilág ingereit is. Az első időkben, ha nem sikerül kitalálni egy-egy illat alapján a fűszer nevét, vegyük ki, adjuk a kicsik kezébe az adott fűszert, ha az nem por alakú.

Ismétlés…

Minél többet játszuk majd a játékot, egyre jobban fognak emlékezni, főleg akkor, ha még mesélünk is az adott fűszerről, hogy honnan származik, mire jó még. Például a szegfűszeg esetén mondjuk el a kicsiknek, hogy valójában egy rügyről van szó, melyet megszárítanak, és az alakja miatt lett ez a neve. A fahéj esetében meséljünk el nekik, hogy a fa kérgét használjuk fűszernek, és nagyon messziről, Ázsiából érkezik hozzánk, vagy, hogy a rozmaringot a magyar konyha is sokat használja, és régebben az esküvőkön a legények kalapjukba tűzve viselték, hogy emlékezzenek házasságkötésük napjára. A legjobb, ha mi magunk is részt veszünk a játékban, és elmondjuk, hogy számunkra mit jelent az adott fűszer, mire emlékeztet minket, kedveljük-e vagy sem és miért. Azt is megtehetjük, hogy megszemélyesítjük az illatot, egy bizonyos személyt, állatot társítunk hozzá.

Több, mint fűszer

A fűszerek megismertetése által a kisgyerekek számtalan egyéb dolgot is megtanulhatnak a szaglászás során. Így példának okáért a szókincsüket is fejleszti ez a játék, hiszen az adott fűszer illatának a jellemzésére adott jelzők nagyon sokszínűek lehetnek, vonatkozhatnak a fűszerek illatára, alakjára, színére, formájára. Itt is csak a fantázia szab határt. A legalapvetőbb jelzők, melyekkel a fűszerek illatát leírhatjuk az alábbiak: édes, hűs, citrusos, virágos, balzsamos, fás, gyümölcsös, keleties, gyógynövényes, friss, szúrós, keserű. A fűszerek illatának megismerésén keresztül beszélgethetünk az adott növényről, annak hazájáról és annak gyógyhatásairól, vagy azok konyhai felhasználásáról.

Életkortól függően

Az is szuper ebben a játékban, hogy majdnem minden életkorban játszható. A legkisebbek számára az olyan alapfűszereket mutassuk meg, mint a fahéj, a szegfűszeg, a narancshéj, a fokhagyma, a kömény, a rozmaring, a szegfűszeg, a szerecsendió. A kisiskolások, nagyobb gyerekek számára bevezethetjük a levendulát, a majorannát, az oregánót, bazsalikomot, citromfüvet, koriandert, kardamomot, kaprot és akár az ánizst is.