Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA gyerekek kedvenc fűszerei

A gyerekek kedvenc fűszerei

Az ételeink fűszerek nélkül sivárak lennének. A fűszerek kiemelik, hangsúlyozzák, vagy éppen csak a háttérből egyensúlyba hozzák a főztünket. A gyerekek ételeit is szabad fűszerezni, persze sokkal mértéktartóbban, mint a felnőttekét. Az ő kedvenceik pedig olyan sláger fűszerek, mint a vanília, a fahéj, vagy éppen a

                                                          bazsalikom.


A bazsalikom

A bazsalikom eredetileg Dél-kelet Ázsiából és Afrikából került hazánkba. Jellegzetes illatú, dús aromájú fűszernövényünk, mely elengedhetetlen hozzávalója a gyerekek kedvenc ételeinek, a pizzának, a paradicsomlevesnek, a bolognai spagettinek, vagy a bazsalikomos pesztós tésztának. Általában szárítva használjuk, és az ételek főzése, sütése végén adjuk csak hozzá, hogy gazdag aromája megmaradjon.

A fahéj

A jellegzetes illatú, kissé csípős, édeskés aromájú fűszer Ázsiából származik. Általában őrölt formában alkalmazható a legsokoldalúbban, és a gyerekek kedvenceit, az almáspitét, a mézeskalácsot, befőtteket, kompótokat, tejberizst, tejbedarát ízesíthetjük vele. A bátrabbak a gyümölcssaláta tetejét is megszórhatják vele, csak úgy, mint a kakaót díszítő tejszínhabot is. Egyes húsféléket is ízesíthetünk vele, vagy éppen a mézes mustáros pácba is tehetünk egy picit belőle, így a grillhús is különlegesebb lesz majd. A fahéj nem csupán karakteres illata miatt kedvelt fűszer, de az emésztést is serkenti, javítja az étvágyat, és erősíti a gyomrot. Kisgyerekek esetében persze mértékkel alkalmazzuk csak!

A vanília

A vanília az orchideák családjába tartozó, finom aromájú fűszernövény, melynek eredeti hazája Mexikó volt, ahol a kakaó ízesítésére használták. Azóta már számos más országban termesztik. A fűszert a növény hosszúkás tok termése adja. Magas a nedvességtartalma, ha a barna tok könnyen törik, akkor az a száradást, és az aromaanyagok csökkenését jelentheti. A vaníliát általában együtt főzzük az étellel, és csak a főzési idő végén távolítjuk el. Legtöbbször édes ételeket fűszerezünk vele. A gyerekek kedvencei közé tartozik a vanília sodó, vaníliamártás, mellyel az aranygaluskát, kalácsot, süteményt kísérhetünk, de elengedhetetlen fűszere a kisgyerekes családoknál a tejberizsnek, a kompótoknak, püréknek, édes krémeknek. Kipróbálhatjuk a tejbedara főzésekor is. A vanília biztonságos fűszer a gyerekek számára, hiszen nem irritálja a gyomrot, a vesét. A legideálisabb, ha a szintetikus vanillincukor helyett mi magunk készítjük el az igazi vaníliás cukrot, melyhez egy rúd valódi vanília és porcukor szükséges. Jól záródó üvegben pár hét alatt a cukor átveszi a vanília édes aromáját, melyet aztán bátran használhatunk ételeink, italaink ízesítésére.