Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekHázi hamburger? Gyerekjáték!

Házi hamburger? Gyerekjáték!

A hamburger az egyik olyan étel, amelyet pont azért szeret szinte mindenki, mert felsorolhatatlanul sok variációban elkészíthető. Sőt, még a vegetáriánusok és az ételallergiások is megtalálhatják a számukra tökéletesen fogyasztható és ízletes változatot.

Mivel a hamburgerért nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is rajonganak, ráadásul még az elkészítés számos részfolyamatában is aktívan részt tudnak venni, ezért kiváló családi program lehet az elkészítése.

Ha elég vállalkozó kedvűek vagyunk, nem csak a húst, de a bucit is süthetjük saját magunk. Nem kell hozzá más, csak liszt, só, cukor, élesztő és ha tovább szeretnénk dúsítani a tésztát, víz helyett használjunk joghurtot, egy kevés puha vajjal pedig még foszlósabbá tehetjük. A liszt persze nem feltétlenül csak búzaliszt lehet, hanem választhatunk gluténmentest vagy teljes kiőrlésűt is. Gyúrunk, keverünk, formázunk, kenünk, szezámmaggal szórunk, kelesztünk és már mehet is a sütőbe! Ha pedig elkészült, még finomabb lesz az íze, ha felhasználás előtt kettévágjuk, majd a közepét egy kissé megpirítjuk.

A másik fő alkotóelem természetesen a hús, illetve vegetáriánusok esetében ez sem feltétlenül igaz. Ők készíthetik például különböző zöldségekből, brokkoliból, gombából, cukkíniből, lencséből, babból, csicseriborsóból vagy éppen tofuból. Fűszerezzük gazdagon és sokszínűen, ehhez persze természetesen vegyük igénybe a gyerekek segítségét, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor jó magasból önthetik, szórhatják, adagolhatják például a Horváth Rozi féle feketeborsot, majorannát, rozmarigot, oregánót, bazsalikomot vagy a különlegességeknek számító fokhagyma- vagy grillborsot.

A húsevők se feltétlenül csak klasszikus darált marhahúst használhatnak hozzá, hiszen gyakorlatilag mindenféle vörös vagy fehérhús alkalmas erre a célra. Vannak, akik kevernek hozzá tojást vagy reszelt sajtot is, de a fűszerezés itt is nagyon fontos. Ne csak az egyféle összetevőből álló fűszerekben gondolkozzunk: bátran merjünk kísérletezni különböző keverékekkel is. Ha például sertéshúst választunk, ahhoz bátran próbáljuk ki a Horvát Rozi fűszeres tarjakeveréket, amely fokhagymát, paprikát, vöröshagymát, rozmaringot, bazsalikomot, oregánót, borsot és egy kevés chilit tartalmaz. Vigyázzunk, ha olyan fűszert választunk, amelyben csípős ízek is vannak, a gyerekek ne nyúljanak bele, vagy pedig gondosan mossanak utána kezet, nehogy például a szemükbe dörzsöljék.

A Horvát Rozi brassói aprópecsenye keverék szintén kiválóan fűszerezhet bármely vörös húsból készült húspogácsát, hiszen a fokhagyma, vöröshagyma, bors, majoranna és füstölt paprika íze tökéletesen passzolni fog hozzá. Ha pedig baromfi húsból készítjük el, akkor a Horvát Rozi ropogós sült csirke fűszerkeverékének fokhagymás, borsos, majorannás és rozmaringos íze lesz a tökéletes választás.

Ne felejtsük el, nem kell feltétlenül a klasszikus, darált húsos verziót választanunk, készíthetjük a hamburgert hússzelettel is, sőt, a gyerekek rajongani szoktak például a rántott csirkemelles változatért is. Az ínyencek süthetnek bele májat: például Horvát Rozi rozmaringgal, borssal és fokhagymaporral ízesített kacsamájat.

Ha azonban mégis darált hússal készítenénk, fűszerezés után nagyon fontos a formázás, hiszen anélkül könnyen szétesnek a pogácsák. Ebben szintén segíthetnek a gyerekek: először készítsenek 10-20 dekás húsgolyókat, majd óvatosan lapogatva alakuljon ki ezekből hagyományos, kerek, lapos forma. A méretét mindig igazítsuk a bucihoz, de tartsuk szem előtt azt is, hogy sülés közben kissé össze fog ugrani.

Akár húsos, akár vegetáriánus verziót választunk a sütés többféleképpen történhet: forró olajban, zsiradékkal kikent, sütőpapírral bélelt sütőben vagy akár grillrácson is. Figyeljünk rá, hogy kellőképpen átsüljön – a marha lehet véres, de a baromfi semmiképpen – de ne száradjon ki, mert akkor megkeményedhet. A gyerekek is forgathatják, de mindig szigorú szülői felügyelet mellett, kellő körültekintéssel.

Amikor már van bucink, van húsunk – vagy zöldség fasírtunk – nem hiányozik más, csak a friss zöldségek, a szószok és ha szeretnénk egy-egy szelet sült szalonna, sajt vagy éppen tükörtojás.

A zöldség lehet paradicsom, hagyma – ez utóbbit meg is süthetjük – saláta, nyers vagy savanyú uborka, grillezett cukkini, padlizsán, gomba vagy akár spárga is.

A szósz se feltétlenül csak ketchup, mustár és majonéz lehet: készíthetünk saját paradicsomszószt, vagy mézes mustárt, csípős chili mártást, fokhagymás aiolit, salsát, sajtszószt, illetve fűszeres barbecuet. Ahogy a többi belevaló esetében, itt is a legjobb, ha a család minden tagja saját magának választja ki a belevalókat. Meglátjuk majd, hogy még a legkisebbek is sokkal nagyobb élvezettel fogyasztják el azt a hamburgert, amit saját maguk készítettek és állítottak össze.