Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekCsaládi pizzasütésre fel!

Családi pizzasütésre fel!

A pizzakészítés tipikusan az tevékenység, amelybe már az egészen kicsi, totyogós korban lévő gyerekeket is bevonhatjuk. Hiszen nincs annál jobb játék, mint a lisztes tésztával maszatolni, gyúrni, gyömöszölni, tapicskolni, majd a végén kenni és szórni rá mindent, ahova csak sikerül. Mert a pizza ilyen szabálytalan étel, nem baj, ha a formája nem egészen kerek, az sem baj, ha a feltét nem mértanilag pontosan van elhelyezve rá és az is szinte mindegy, a rákerülő alapanyagok milyen vastagra, vagy mekkora darabra vannak vágva. Sikerélményre felkészülni, kezdődhet a móka!

A pizzatésztához alapesetben nem kell sok hozzávaló csak liszt, só, élesztő, olíva olaj, víz és esetleg egy kevés cukor. Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval ruganyos, nem ragadós, jól kezelhető tésztát gyúrunk, megformázzuk, és már lehet is keleszteni a duplájára. A gyerekek persze az összes folyamatban segíthetnek, a takarításra ilyenkor még ne gondoljunk.

A hagyományos búzaliszten kívül természetesen választhatunk mást is, teljes kiőrlésű, mag- vagy gluténmentes lisztet is. (Ez utóbbiból a hagyományosnál jóval lágyabb tésztát kell készíteni, erre figyeljünk.) Fűszerezhetjük már magát a tésztát is, keverhetünk bele Horváth Rozi bazsalikomot és/vagy oregánót.

Miközben a tészta kel, készítsük el a szószt! A hagyományos paradicsom alaphoz nyáron használhatunk frisset, amelyet hámozva, magozva, pürésítve főzzünk meg finom fűszerekkel, leginkább bazsalikommal és oregánóval, de tehetünk bele Horváth Rozi féle fokhagymaport, vagy akár rozmaringot is.

A pürésítéshez sem kell gépet használni, igénybe vehetjük a családtagok ügyes kis kezeit. Tegyük a hámozott, még nyers paradicsomot egy tálba, majd essünk neki! A nagy, nyári, vastaghúsú paradicsomok másmilyenek, mint a télen kaphatóak. Ezeket kézzel is tökéletesen össze lehet nyomni, ráadásul szórakoztató játék a gyerekeknek könyékig belemászni, markolni, nyomkodni egészen addig, amíg valamennyire pürés állagú nem lesz. Egyáltalán nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok, sőt, az még finomabb lesz majd a készre sült pizzán.

Ha paradicsomos feltét helyett a „világos” pizzákat részesítjük előnyben, akkor a fentiekhez hasonlóan fűszerezhetünk tejfölt vagy krémsajtot is, és ezzel kenjük majd meg a szépen megkelt, pizza tésztánkat. A gyerekek kóstolják meg, hogy elég sós-e, ha pedig nem, szórjanak még hozzá és ügyesen keverjék el benne azt is.

Miután a szósszal alaposan bepacsmagoltuk a már szépen megkelt, de még nyers pizza tésztát, mehet rá a feltét! Rengeteg alapanyag közül választhatunk: a legkisebbek tépkedhetnek rá vékonyra szelt sonkát, miközben a többiek a főtt tojást pucolják vagy szeletelik. Kanyarinthatunk a tetejére füstölt szalonna csíkokat, vékonyra szelt kolbász vagy szalámi karikákat. Tehetünk rá sült vagy grillezett húsokat, amelyeket előtte például Horvát Rozi ropogós sültcsirke vagy fűszeres tarja pácban fűszereztünk és csak aztán sütöttünk készre.

Persze a zöldségekről se feledkezzünk meg! A kukoricát a legtöbb gyerek szereti, az apró kis szemek szórása pedig igazi élmény lehet és az sem baj, ha menet közben néhány szem véletlenül a szájukban köt ki. Tehetünk rá magyarosan karikára vágott paprikát – erőset inkább ne, ha a kicsikkel készítjük, mert csípős kézzel könnyen a szemükbe nyúlhatnak – olajbogyót, brokkolit, padlizsánt, cukkinit, hagymát, vagy amit csak szeretünk, és úgy érezzük, hogy helye van a pizzánkon.

A sajttal háromféleképpen is eljárhatunk: szórhatjuk közvetlenül a szószra és arra tehetjük a feltétet, de mehet legfelülre is, vagy rakhatunk belőle egy keveset a feltétek alá és fölé is. Mindegyik változat nagyon finom és jól működik, a lényeg, hogy ha a gyerekek reszelik a sajtot, nagyon vigyázzanak a kezükre. Reszelés helyett választhatunk persze szeletelt változatot is, a mozzarella a pizzasajtok királynője, de a füstölt, a kék és a krém fehér sajt fajtáknak (pl. feta) is helyük lehet rajta, főleg a margherita változaton.

Ha már az összes sajt a pizzánkon van és minden más is szósz és feltét is a helyén, akkor nincs más dolgunk, mint a sütő alsó részén elhelyezve, jó magas hőfokon megsüssük. Ha a pizza tészta üres szélét még kelesztés előtt megtöltjük egy kis sajttal, illetve sütés előtt egy kis olajjal megkentük, akkor az végül még finomabb, még pirosabb és még ropogósabb lesz.