Bulis ételek gyerekeknek
Egy gyerekbuli, például szülinapi zsúr hangulatát nagyon fel tudja dobni, ha az ételeket a szokásostól eltérő módon, látványosan tálaljuk. A tervezésbe, elkészítésbe is vonjuk be a kicsiket!
Melyik gyerek ne örülne annak, ha a buliján polipot, pókot vagy kiscsirkét ehet a szokásos szendvics vagy ropi helyett? Nem feltétlenül az alapanyagokon kell változtatni, csupán a tálalást, illetve némileg az elkészítést kell újra gondolni.
Egy szülinapi zsúron sokszor futtában, játék közben esznek a gyerekek, így praktikus falatkákat, kézzel ehető ételeket bekészíteni a számukra.
Pókocskák
Vegyünk két háztartási kekszet, és kenjünk közéjük valamilyen krémet, ez lehet mogyorókrém, Nutella, csoki-, vaníliakrém vagy eper-, narancslekvár. A felső kekszre a krémből pettyentsünk nyolc szemet is. A lábakat ropiszálakból készítsük, ehhez vagy burgonyaropit vagy tönkölybúzás, sótlan ropit használjunk. Máris kész a vidám pókocska. Készítsünk belőlük több darabot, rendezzük el egy tálon, hogy mutatós legyen.
Csirke
A főtt tojásoknak répából készítsünk lábakat, és helyezzük el őket állítva, fektetve, fejen állva, mintha épp tojásból kikelő kiscsirkék lennének. Egy-egy csibét elkészíthetünk teljes valójában is, ilyenkor a csőre is készülhet répából, a szemeket pedig Nutellából kenve rajzolhatjuk meg.
Polip
A virsli is kiváló gyermekétel, csak vágjuk őket félbe, majd irdaljuk be. A lekerekített vég a fej, a másik végén pedig hajtogassuk kifelé a virslit, mint a polipcsápokat. A szemek készülhetnek ketchupból. Egy tányérra öntsünk ki ketchupot, ebbe helyezzük a polipokat és kész is a vidám mártogatós.
Mártogatós
Sokféle mártogatóst készíthetünk. Ez kiváló és egészséges étel, könnyen megfogható, fogyasztható. A szósz lehet sajtszósz, például cheddar sajtból, Bazsalikomos-tejszínes mártogatós, aki bírja a csípősebbet, annak enyhén chillis szószt is készíthetünk. Mártogatni kiváló a hosszú szeletekre vágott répa vagy a zellerszál például. Mókásabb lesz az étel, ha a mártogatni való szárakra rajzolunk szemeket és szájat, de akár késsel is kifaraghatjuk, és a zellerbe répát, a répába pedig apró zellercsíkot szúrunk. Két kis karocskának pedig tűzzünk bele sótlan ropit (ez lehet burgonyás, sajtos vagy akár tönkölybúzás is).
Süni
Vegyünk egy káposztát, és szúrjunk a hátára gyümölcsöket, zöldségeket, virslit vagy szendvicsfalatkákat. Sokkal jobban fog fogyni az étel, ha a „süni” fogy, mintha egy tálból vehetnének falatokat a gyerekek.
Szendvicsek
Az a jó, ha a szendvicsek is kis falatkák, amit akár állva is be lehet kapni. Használjuk a fantáziánkat! Készítsünk ketchupból arcot, reszelt sajtból hajat a felvágottra. Egy-egy kiflikarika hamar kishajóvá is válhat, csak a sonkaszeletet ne ráborítsuk, hanem répaszárra tűzzük fel, mint egy vitorlát. Ugyanígy sajtból is készülhet vitorla, így akár két külön „flotta” is készíthető. A kis hajókat helyezzük el egy tálra, retekből pedig faragjunk bálnahátakat (vágjuk félbe a retket, és az elejére faragjunk szájat és szemet, így letéve úgy néz ki, mintha a bálna kikukucskálna a vízből). Akár reszelt sajtból is készíthetünk háborgó tengert a tányérra, amit a végén kézzel fel is ehetnek a kicsik.