Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekGasztromesék – avagy kulináris filmek gyerekeknek tálalva

Gasztromesék – avagy kulináris filmek gyerekeknek tálalva

Ezekben az egyre borúsabb, esősebb őszi napokban sok nagyszerű, kinti családi programot kell átszervezni. Szerencsére a filmes esték nem tartoznak ezek közé! A forró teákkal vagy csokival való bekuckózás pont olyan kellemes és pihentető élmény lehet, mint egy túra vagy egy állatkerti séta. Adjunk hozzá egy remek filmet- vagy éppen egy egész filmmaratont- és kész is egy családi este receptje, ízlés szerint fűszerezve.

A következőben 5+1 gasztrofilmet hoztunk el nektek- olyan történeteket, melyek az ételek körül forognak. A kultikusnak számító animációs filmek mellett ajánljuk az élőszereplős vígjátékokat is, hogy a család minden tagjának szórakoztatóak legyenek ezek az esték. Vágjunk is bele, igazi ínyencségek következnek!

L’ecsó

A menü első eleme gyakorlatilag a műfaj létrehozója: a L’ecsó remek ízléssel ötvözi a beszélő állatokkal zsúfolt, valóságtól elrugaszkodott történetelemeket a mindennapi álmodozó ember bájával. A főzni tudó patkány, a munkájáért szó szerint az életét adó chef és az ügyetlen konyhai kisegítőfiú friss és humoros triónak bizonyul. Nem véletlenül zsebelte be a legjobb animációs filmnek járó Oscar- és Golden Globe-díjakat is! Engem teljesen lekenyerezett.

Az élet ízei

Magam is megdöbbentem, mi mindent tudnak belesűríteni egy két órás vígjátékba, a számtalan humoros jelenten és az ínycsiklandó fogásokon túl. A film központi elemei az eltérő kultúrák, értékek, konyha- és egyáltalán életstílusok, a változás és a változtatás képessége, és az örök tanulás, másokról és magunkról. Csupaszív, vidám történet, aminek jut ideje az olyan kérdések boncolgatására is, mint a büszkeség, az útkeresés, a gyász, a hagyományok szerepe vagy éppen az elfogadás. A tanulságok mellett már csak az olyan szösszenetekért is megéri megnézni, mint amik – spoiler nélkül, szerencsére- az előzetesben is elhangzanak:

„A mi éttermünk konyhája nem egy kihűlt házasság, hanem egy szenvedélyes viszony!”

vagy éppen a kezdeti meg nem értettség illusztrációja – Helen Mirren egyedülálló tolmácsolásában:

„- Lakodalom van odaát? – Temetés… a jó ízlés temetése. „

A film nem árul zsákbamacskát, az igaz: mind tudjuk, hogy végződnek a hasonló történetek. De ezekben a borús, ködös őszi napokban nem esik jól egy kis hit az emberekben?

Ízlések és pofonok

Szívmelengető családi vígjáték, ahol – a listán nem meglepő módon- központi szerep jut a kulináris élményeknek is. Amellett, hogy a történet alapszituációja nagy falatnak tűnhet egy nyugodt estére – Kate (Catherine Zeta-Jones) egy tragédia után lesz unokahúga gyámja- mégis egy rendkívül szórakoztató filmre számíthatunk, ami szinte teljesen a konyha falain belül játszódik. Gyermeki szemmel nézhetünk végig a különböző bonyolult konyhai procedúrákon, miközben szóba kerülnek az élet nagy döntései, hiszen az nem fenékig tejfel.

Csokoládé

Varázslatos, különleges hangulatú film, ami valahogy évek után is megragad az emberben, és ízlelgeti az emlékét, mint a címszereplő csokoládét. Az ételek, az étkezések összekötő erejéről, a családról, a kultúráról vet fel olyan kérdéseket, melyeket a történet végére magunk is meg tudunk válaszolni. Amellett, hogy egy vérbeli gasztrofilmről beszélünk, tehát mélyebb betekintést kapunk a csokoládé történetébe, fontos szerep jut az olyan mindennapi, aktuális kérdéseknek is, mint a különböző hagyományok és életstílusok ütközése, a szabadság, önállóság és a magány egymásnak feszülése és persze a szeretet. Ha ez eddig nem győzte volna meg a kedves olvasót, akkor halkan megjegyezném, hogy az egyik főszereplőt az örök átváltozóművész, Johnny Depp alakítja, rendkívül szerethetően.

Derült égből fasírt

Bizony a tökéletes többfogásos menü alapfeltétele a keretes szerkezet, így egy újabb animációs filmmel zárnám a listát. Mint a címe is mutatja, itt sem lesz hiány kulináris effektekben, ráadásul elég különösen kerülnek képbe… A derült égből fasírt egy ügyetlen álmodozó kitartásának gyümölcsét mutatja be, és a bonyodalmakat, amit e különös szerkezet okoz, nehezebb kibogozni, mint egy tál spagettit. Főhőseinknek persze sikerül, se a nagy kalandok meglehetősen próbára teszik őket. Melegen ajánlom.

Derült égből fasirt 2

Jöhet a desszert? Az imént említett ínyencségnek van folytatása is, hiszen hiába mentette meg a várost kedvenc önjelölt tudóspalántánk, otthonát újra ellepték a flamangók (azaz a mangó flamingók), a zellerdínók, de ami rosszabb, megtámadták a sültkrumplilábú hamburgerpókok és a tacoszörnyek. Így az eddiginél még ínycsiklandóbb kalandokba keverednek főhőseink.

Ezeket a gasztromeséket ajánlanánk tehát, reméljük, az egész család talál majd közte fogára valót, de nem erőszak a disznótor.