Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekŐszi fűszerdekorációk a lakásban

Őszi fűszerdekorációk a lakásban

A nyár leköszöntével részben búcsúznunk kell a tűző napsütéstől és annak ragyogásától. Napjainkat felváltják a hulló falevelek és némi komorság az időjárásban. Azonban megteremthetjük a saját vidám terünket, ahová a hosszú napok után visszavonulva kissé kiszakadhatunk a hétköznapokból. A megszokott díszítőelemeken túl, akár konyhánk rejtekében leledző alapanyagokból is készíthetünk különféle dekor alkotásokat. Fűszereink ízhatásukon túl, megjelenésükkel is kitűnnek. Milyen díszek készíthetők fűszereinkből, amivel feldobhatjuk konyhánk, nappalink hangulatát? Nézzünk pár variációt, ami már sokaknak tette szebbé környezetét:

Gyertya rozmaringágyban

Elkészítéséhez egy tartóban lévő gyertyára, némi madzagra és pár szál rozmaringra van szükségünk. A körbe tett rozmaringszálakat a madzaggal több sorban rögzítjük, épp annyira, hogy rászoruljon a gyertyára. Amennyiben nehézkes megtartani az ágakat, némi technokolt vagy ragasztópisztolyt segítségül hívhatunk. Ügyeljünk arra, hogy növényünk a tartó pereme fölé ne lógjon, hogy ne kapja meg a láng. Ha illatgyertyát használunk, a látványon túl a kellemes illat is relaxálóan hat. Vállalkozóbb olvasóink akár a gyertyát is maguk csinálhatják.

Bögrés fűszer

Habár külsőre egyszerűnek tűnik, a bögrés fűszer elkészítése von magával némi odafigyelést. Válasszunk egy számunkra tetsző bögrét, ami a továbbiakban fűszernövényünk tartója lesz. Érdemes az aljára egy ragasztó csíkot tapasztani, hogy jobban szemmel tudjuk követni a fúró helyét, akár meg is jelölhetjük azt középen. Fúrjunk óvatosan egy ceruza vastagságú lyukat a bögre aljára. Ez lesz az elvezető. Ezután tegyük fűszernövényünket új otthonába és töltsük fel a bögrét táptalajjal. Akár kis fogpiszkálókra ragasztott feliratokkal is jelezhetjük, hogy milyen növény növekszik, ha több bögrénket is beföldeltük termesztési céllal. Átteleltetéshez igazán díszes megoldás.

Illatgyertya

Mindenekelőtt szükségünk lesz egy gyertyatartóra, kanócra, hobbiboltból beszerezhető szójaviaszra, opcionálisan ehhez színanyagra, fűszerekre és illóolajokra. Érdemes rozmaringgal, zsályával, mentával, valamint apróra vágott gyümölcshéj darabokkal kísérleteznünk az ideális illatvilág eléréséhez. Először töltsük fel gyertyatartónkat viasszal, tetszés szerint színanyaggal. A sötétebb színhatásért adjunk hozzá többet. Ha mikrózható anyagból készült a tartó, akkor melegítsük, amíg a viasz meg nem olvad. Ellenkező esetben a viaszt hagyományosan a tűzhely fölött egy megfelelő edényben, fazékban olvasszuk fel, majd ezt követően öntsük a tartóba és keverjük meg. Adjuk hozzá a dekorfűszereinket és keverjük meg újra. Csepegtessük bele az illó olajat vagy olajakat és ismét keverjük meg. Figyeljünk, hogy az illóolaj harmonizáljon az általunk választott növénnyel. Lógassuk bele a kanócot és tartsuk meg, amíg a viasz megdermed. Miközben szárad, érdemes a fűszernövény szálakat a tartó belső pereméhez tolni, ha az áttetsző.

+1: Narancs szegfűszeggel

Igazából annyira klasszikus, egyszerű és elengedhetetlen, hogy itt is megjelent. Gyerekkorunk egyik emblematikus dísze, melyet a belőle kiálló szegfűszeg szálak díszítenek. Ha körbe rakjuk, akár egy vírusmolekulát is formálhatunk belőle, csak ez tele van C-vitaminnal.