Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekTerítéken a gesztenye – Étel és dekor tippek

Terítéken a gesztenye – Étel és dekor tippek

Vannak mondatok, képek, szokások, amik sosem mennek ki a divatból. Pillanatok, amik akármilyen sokszor jöttek is szembe nem tudjuk őket megunni. Természetesen mindig, minden ilyen „szabály” alól van kivétel, de legtöbben talán egyetértünk abban, hogy a gesztenye a gyerekkor egyik legkedvesebb szimbóluma. Amikor az oviban gyűjtöttük vagy a szüleinkkel, amikor télen a városban vagy a korcsolyapálya mellett sült gesztenyét vettünk, felidézve ezzel egy még nosztalgikusabb időszakot: azt, amikor a sültgesztenye-árusok egy egész század arculatát határozták meg.

A gesztenyéről igen hamar rengeteg információt találhatunk és elég csak beírnunk mindannyiunk kedvenc ihletmerítő oldalának keresőjébe, hogy az százszámra dobja ki a találatokat és ötleteket, mi mindent készíthetünk az ősznek ebből a sokoldalú és kedves gyümölcséből. Kezdjük hát egy kis körutazással a gesztenye körül, majd folytassuk receptekkel és egy ötletgyűjteménnyel a legizgalmasabb találatokból!

Körutazás a gesztenye körül

  • A monda szerint Beatrix királyné (Mátyás felesége) hozta be a XV. században Itáliából a magyar királyi udvarba.
  • A gesztenye meglepően jó hatással lehet az emésztésünkre, lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának rizikóját. A gesztenyében lévő mangán fontos alkotórésze a csontoknak. A mangán, más csonterősítő tápanyagokkal (kalciummal, magnéziummal, cinkkel, D-vitaminnal) kombinálva csökkentheti a csontritkulást.
  • A gesztenyefa MINDEN része felhasználható valamire, a törzsétől, a termésén át a virágjaiig.
  • A magyarok egyik kedvenc mesélőjének, Marék Veronikának figurája Kipkopp egy gesztenye fiú. Kalandjait kötetek sokaságán át élvezhetjük!

Gesztenye a konyhában

Itt egyetlen receptet mutatunk csak be lépésről-lépésre, mivel ezt magyar oldalon nem találtuk meg, de szerettük volna megosztani Olvasóinkkal. A többi ínycsiklandó gesztenyeség felkutatásához pedig néhány tippet adunk a következőkben.

Gesztenyés rizottó zsályával és kéksajttal

Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát hámozás után vágjuk egészen apróra.  A gesztenyét vágjuk nagyobb darabokra, közben melegítsük fel a levesalapot! Az olívaolajat közepes hőmérsékleten forraljuk fel egy nagyobb fazékban és pár zsályalevelet „süssünk” ropogósra benne (4 db levelet mindenképp tegyünk félre későbbre!). A ropogósra sült leveleket egy villával óvatosan vegyük ki az olajból és tegyük konyhai papírra/sütőpapírra, hogy felitassuk róluk a felesleges zsírt. A hagymát és a fokhagymát lassú keverés mellett adjuk az olajhoz és figyeljünk rá, hogy a színük ne változzon el! Adjuk hozzá a rizst és keverjük addig, míg áttetsző nem lesz. Jöhet a bor, majd amikor forrni kezd, a gesztenyéket is az olajba engedhetjük. Végül fokozatosan öntsük fel mindezt a húslevessel. Állítsuk be úgy a hőmérsékletet, hogy az edény tartalma finoman párolódjon. Folyamatosan kevergessük, és mindig hagyjuk elfőni a folyadékot, mielőtt újabb adagot adnánk hozzá az ételünkhöz egészen addig, míg a rizs elég szilárd nem lesz. Ha az elkészített levesünk nem elegendő, melegítsünk vizet és használjuk ezt. Kockázzuk fel a kék sajtot, keverjük hozzá a rizottónkhoz, épp ahogyan a vajat és a megmaradt, apróra vágott zsályaleveleket. Ízesítsük sóval és borssal. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk pihenni.

Tálalás előtt díszítsük a „rántott” zsályalevelekkel, esetleg reszeljünk rá egy kis gesztenyét.

Hozzávaló 2-3 fő részére:

1db kisebb fej hagyma / 2db fokhagymagerezd / 3 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál vaj / egy kis maréknyi zsályalevél / só és frissen őrölt bors / 200g hámozott, főtt gesztenye vákuumban lezárva / 300g rizottó rizs / 150ml száraz fehérbor / 1l zöldségleves alaplé, mennyisége a rizs típusától függően lehet kicsit több vagy kevesebb / 100g kék sajt

Kalandozz velünk tovább a gesztenye csodálatos világába! A következő állomás mondjuk legyen ez a desszert!

Végtelenszámú dekorációs lehetőség gesztenyéből

De nem csak dekorációkhoz, hanem motorikus készségek fejlesztéséhez is használhatjuk a Kipkoppot ihlető termést! Játékok és tematikus díszek gesztenyéből!

A következő képgyűjteménybe olyan ötleteket válogattunk, melyek részben vagy egészben a minimalista/ újrahasznosítási elveknek is megfelelnek. A tojástartóból és gesztenyékből készült motorikus készségfejlesztő/szintentartó játék gyerekeknek vagy időseknek az egyik legszebb példa erre. A repülő gesztenyéhez egy fúróra van szükségünk és vagy krepp-papírra, vagy maradék anyagdarabkákra. De akár betűket is festhetünk gesztenyékre, hogy szókirakósat játszunk vagy használhatjuk dámajátékhoz, de sok egyéb társasjáték kiegészítője is lehet. Halloweenra denevérré és pókká változhatnak át begyűjtött kincseink, míg ha szeretjük a májusfát vagy a húsvétkor barkával, zöldellő ágakkal díszes asztalt, akkor őszre is megvalósíthatunk ilyesmit a képgyűjteményben található fotókból ihletet merítve.

Végül ott vannak azok a csodálatos, múlékony díszek, amikkel az őszt és az általa képviselt elmúlást a leghitelesebben ünnepelhetjük, az egyik legszebb módon adhatjuk át gyermekeinkek, taníthatjuk újra és újra magunknak. Őszi termésekből készíthetünk egy-egy séta során mandalát, amit otthagyunk a következő sétálónak, hogy egészítse ki vagy a szélnek, hogy vigye szét. Ha pedig kertünk van, a lehullott levelekkel együtt gyönyörű kerti függőket aggathatunk a faágakra, amik az idő múlásával lassan maguktól eltűnnek majd, hogy tavaszra már a friss föld részét képezzék.