Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekTojásételek a világ körül – nemcsak reggelire

Tojásételek a világ körül – nemcsak reggelire

A tojás gyorsan elkészíthető, tápláló és sokoldalú hozzávaló. Most süteményekről em is írunk, csak a hagyományos tojásételek alternatíváit próbáljuk kicsit megvilágítani. A lista természetesen nem teljes, az valószínűleg egy egész könyvet elfoglalna.

Tamagoyaki (Japán)

A klasszikus tojástekercs, ami magában hordozza a japán konyha minden alapelvét, hiszen az alapanyagok minőségére, a hozzávalók kis számára és a technikai tudásra alapoz. Az étel gyakorlatilag egy nagyon simára kevert, majd palacsintaszerűen vékonyra sütött, végül szorosan feltekert rántotta. Japánban reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztják, sőt vannak olyan vendéglők, ahol kifejezetten tamagoyakira specializálódnak. Fűszerezik sósra és édesre egyaránt, eszik szusiban és feldarabolva bento dobozba is szívesen rakják.

Shakshuka (Tunézia)

Az utóbbi időben hazánkban is sok helyen készítik ezt az Észak-Afrikából származó, zöldséges-tojásos ételt. Nagyjából azt mondhatjuk rá, hogy a paradicsomos lecsó és a tükörtojás szerelemgyereke, amit eredetileg csak chilivel, kurkumával és római köménnyel ízesítenek. Természetesen illik hozzá a bazsalikom, a fekete bors és a kakukkfű is. A tojást a szószban kell hőkezelni, nem szabad összekeverni, és fogyasztását kissé lágyan ajánljuk, kenyérrel kimártogatva. Isteni!

Cocotte (Franciaország)

Az étel elnevezése az edényre utal, amiben készítik. Ez a holland lábas, ami leggyakrabban öntöttvasból készül, fedője is van, tűzhelyen és sütőben egyaránt használható, de enni is lehet belőle. Általában adagonként készítik el az ételt, alulra vaj és tejszín kerül, majd erre jön a tükörtojás. A hagyomány szerint szalonnával, krumplival és póréhagymával gazdagítják.

Skót tojás (Egyesült Királyság)

Jamie Oliver könyveiből ismerjük már ezt a reggelire és vacsorára melegen fogyasztott, de piknikezéshez hidegen is kiváló húsos tojásételt. A tojásokat keményre kell főzni, majd fasírtba bugyolálni, rántani és forró olajban kisütni. Aki még kiadósabb ételt szeretne, reszelt cheddar sajttal szórja meg tálalás előtt a kis bombákat!

Khai Yat Sai (Thaiföld)

A thai konyha nem véletlen örvend óriási népszerűségnek, hiszen sokszínűségében talán még a kínait is felülmúlja. Ez a tojásétel egy hússal töltött omlett, amihez 4 tojást használunk fel, belül pedig paradicsompürével, hagymával és bazsalikommal elkeverve fél kiló hús rejtőzik. Rizzsel körítve akár négy személyre is elegendő és nagyon finom vacsora.

Pandzsáb tojáscurry (India)

A masala mindenhez megy, ezt már megtanulhattuk, de tojással talán még kevesen próbálták, pedig igen finom étel. A tojásokat félkeményre kell főzni, majd megszabadítani a héjuktól. Ezután forró paradicsomos-hagymás, piros chili, koriander és kurkuma hozzáadásával ízesített szószba pottyantjuk a tojásokat és keményre pároljuk őket. Basmati rizs, roti vagy paratha a tökéletes köret hozzá.

Migas (Mexikó)

Egytálétel, amiben a rántottát szikkadt kenyér darabjaival vagy kukoricatortillával, friss korianderrel, hagymával, paradicsommal és zöldpaprikával vegyítik össze, majd reszelt sajttal (cheddar, cotija) alaposan megszórják. Létezik egy autentikus spanyol változat is, amiben nem tortilla, hanem crouton szerepel, de a mexikói sokkal finomabb!

Gőzölt sós tojáspuding (Kína)

Technikás étel, pedig egyszerűnek tűnik. A tojásokat vízzel, sóval, fehér borssal és szezámolajjal kell alaposan elkeverni, kétszer átszűrni, majd 20 perc alatt gőzben megfőzni. Tálaláskor mogyoróhagymát és szójaszószt adnak mellé. A végcél egy kellően krémes, teljesen egynemű pudingos állag elérése, aminek kulcsa a megfelelő gőzhőmérséklet és a teljesen simára kevert tojás. Sós étel, de rengeteg variációja ismert, ha az alap már jól megy, receptek tömegét lehet kipróbálni, az interneten bőven találhatunk.