Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességek5 gasztrofilm, amit mindenkinek látnia kell

5 gasztrofilm, amit mindenkinek látnia kell

A gasztronómia újra és újra visszatérő téma a hollywood-i és az európai filmgyártásban egyaránt, de még a mesék világában is megjelenik. Már ismerünk olyan Disney hercegnőt is, aki egy igazi konyhatündér. Számos neves színész bújt séfek, szakácsok, cukrászok bőrébe egy szerep kedvéért.

Meryl Streep a Julie és Julia – Két nő egy recept című filmben Julia Childot alakítja. Child szakácsnővé válásának történetét egy Julie (Amy Adams) nevű blogger írásaiból ismerjük meg, aki elhatározza, hogy egy év alatt 524 receptet készít el Child szakácskönyvéből. Mindkét történet valós: Julia Child a 20. század egyik legnépszerűbb szakácskönyvét adta ki Amerikában, Julie Powell gasztroblogger, pedig attól lett híres, hogy az ő receptjeit készítette el, és ezekről videót készített.

Catherine Zeta-Jones az Ízlések és pofonok című filmben mutatta be mennyire nehéz egy konyhafőnök élete, főleg akkor, ha egy gyermeket is nevelnie kell. A séf érkezik elsőként a konyhába, és ő megy el utoljára. Az olyan maximalisták, mint Kate még a halat is maguk szerzik be hajnalok hajnalán a halpiacon és minden részfolyamatot végigkísérnek, mielőtt a vendég elé kerül az étel. Az étterembe segítségül érkező Nick (Aaron Echart) egy teljesen más típusú szakács, ő inkább az ízekre fókuszál. Mi történik vajon, amikor két teljesen más szemléletű ember összekerül egy olyan helyen, ahol mind a ketten a szenvedélyüket élik ki? Nem áruljuk el, de konfliktusokban és romantikában nem lesz hiány.

Helen Mirren Az élet ízeiben egy dél-franciaországi Michelin csillagos étterem tulajdonosa. Madame Mallory élete felfordul, amikor a Kaddam család úgy dönt, indiai éttermet nyit a szomszédban. Az addig kicsit vaskalaposnak tűnő hölgy némi rivalizálás után a szárnyai alá veszi Hassant, kulináris kifinomultságot akar tanítani neki. Eközben pedig ő maga is tanul: új ízeket ismer meg.

De ne csak a színésznők közül válogassunk, hiszen számos híres férfi színész is kipróbálta magát egy szakács vagy séf kabátjába bújva. A séf című film a street food szerelmeseinek kötelező darab, Carl Casper séf életét mutatja be, akit Jon Favreau alakít. Casper egy büfékocsival vág neki Amerikának. Vigyázni kell vele, mert aki megnézi szinte biztos, hogy megkíván egy igazi házi készítésű hamburgert, fánkot vagy duplasajtos, duplasonkás szendvicset.

Még a mesék világában is megjelennek szakácsok, mint A hercegnő és a béka című Disney mesében. De van egy jelentősebb alkotás is a témában, ami jogosan sorolható a gasztrofilmek kategóriájába. Ez pedig a Pixar 2007-es alkotása, a L’ecsó. Egy elég összetett történet, így felnőttek számára is élvezhető. A Gusteau étteremben kap munkát egy kissé bénácska fiú, ahová a szigorú séf csak mosogatónak veszi fel. De, amikor segíteni kezd neki Remy, a patkány, akkor csakhamar mesterszakáccsá válik. Olyannyira, hogy a legszigorúbb ételkritikus szívét is meglágyítják egy tányér lecsóval. A film stábját segítette a 2X3 Michelin csillagos szakács, Thomas Keller.

A főzés szerelmeseinek a fentieken kívül ajánlott még az Ízek, imák, szerelmek, a Csokoládé, Az ízek palotája vagy Az ételművész is.