Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekEzért egyél több halat!

Ezért egyél több halat!

Magyarországon régen rendkívül gazdag volt a halállomány, számos édesvízi faj megtalálható volt a tavakban, folyókban, így az emberek asztalán is. Manapság jó, ha havonta egyszer fogyasztunk halat, ami igencsak elmarad a kívánatos mennyiségtől. Pedig rendkívül egészséges!

Van olyan háztartás, ahol csak karácsonykor és egyéb különleges alkalmakkor kerül hal az asztalra, pedig az ideális az lenne, ha heti rendszerességgel fogyasztanánk. Döbbenetes szám, hogy Magyarországon az évi halfogyasztás átlag 3 kilogramm, míg az európai átlag 22.

A karácsonyi ponty és a strandbüfékben kapható rántott hekk mellett számos finom halféle létezik. A tengeri és az édesvízi halak is nagyon sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, emellett A-, D- és B- vitamin, valamint cink, vas, jód, magnézium és kálcium tartalmuk is jelentős.

A hal könnyen emészthető, nem zsíros, hamar elkészíthető, mert gyorsan kisül vagy megfő. A nyári melegben sem kell hosszan a tűzhely mellett állni, kemping tűzhelyen, tábortűznél vagy grillen is elkészíthető ez a szívbarát étel.

A magyarországi édesvízi halak a szakemberek szerint sokkal egészségesebbe a tengeri halaknál, így fogyasztásuk is inkább javallt. Míg a tengeri halak egyes helyeken túlzott mennyiségben tartalmazhatnak tüszőhormonokat és kémiai anyagokat, a hazai halfajok esetében ettől nem kell tartani.

Manapság az elhízás már népbetegségnek számít, amit diétával, életmódváltással lehet orvosolni. A halfogyasztás növelése elősegíti a fogyást, jobban kontroll alatt tartható a testsúly.

Milyen halfajták vannak?

A tengeri halak közül az európaiak előszeretettel fogyasszák a makrélát, a heringet, tonhalat, a lazacot. Ezek a halfajták olajos húsúak, míg szárazabb a tőkehal, a hekk vagy a lepényhal.

Az édesvíziek közül a ponty, a harcsa, az angolna a zsírosabb, míg a busa, az amur, a süllő vagy a pisztráng szárazabb húsú.

Minden életkorban ajánlott

A várandós nők számára az omega-3 nélkülözhetetlen. Csökkenti a terhességi magas vérnyomást, a koraszülés és az alacsony születési súly esélyét. Kedvezően befolyásolja a magzat idegrendszeri fejlődését, sőt, a gyermekkori hiperaktivitás esélyét is csökkenti. Kimutatták azt is, hogy azoknál az édesanyáknál, akik a terhességük alatt soka halat fogyasztottak, csökkent a szülés utáni depresszió előfordulásának aránya.

A halfogyasztó gyermekeknél csökken az asztma esélyének kockázata, segíti a vörösvérsejtek termelődését.

A felnőtteknél sok hallal csökkenthető a szívinfarktus, a trombózis és a stroke, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. Segít a koleszterinszintet megfelelő szinten tartani.

Időskorban a heti, rendszeres halfogyasztás csökkenti az időskori demencia és az Alzheimer-kór veszélyét.

Hogyan készítsük el?

Számos lehetőség van a rontott, sült halon és a halászlén túl is! Kiváló vegyes salátába, párolva, tésztaételbe (például halas spagettinek elkészítve), fogyaszthatjuk különböző mártásokkal is. Kipróbálhatjuk a megszokott receptjeinket hallal helyettesítve! Például nem is gondolnád, de például a klasszikus paradicsomos húsgombóc is elkészíthető halból.