Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekImmunerősítő ételek, amelyek megóvnak télen

Immunerősítő ételek, amelyek megóvnak télen

Nem siette el a dolgot az idei tél, de akármeddig is kényeztetett bennünket a melengető napsütés, a hideg évszak próbatételei előbb-utóbb idén is elérkeznek számunkra. A téli időszakban az alacsony hőmérsékleten kívül még számos dolog jelent kihívást a szervezetünk számára: a kevés napsütés, a szabad levegőn töltött órák hiánya, a baktériumoknak és vírusoknak kedvező nedves levegő, illetve a télen elérhető, nem megfelelően megválasztott ételek alacsony beltartalma mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy legkésőbb a szezon végére lemerüljünk, megbetegedjünk.

Mivel erősítik az ételeink az immunrendszert?

Mivel az immunrendszer az emberi szervezeten belül több lábon áll, többféle táp- és hatóanyag bejuttatására van ahhoz szükség, hogy csúcsformában tarthassuk. Az emberi védekezőrendszer egyik legfontosabb alapeleme a bélflóra. Ennek harmonizálása, az emésztés mindennapi munkájának támogatása az egyik legfontosabb feladatunk az egészségünk megőrzésekor. A bélflóra táplálásához hozzá tartozik a rostdús táplálkozás, az élő ételek (más néven probiotikus élelmiszerek) fogyasztása. A rostdús táplálkozás a belek egészséges működését is elősegíti, tovább erősítve így a védekezőképességünket, a tápanyagok hatékonyabb felszívódásával.

Az immunrendszer másik bástyája a szabad gyökök számának csökkentése. Ezek az agresszív molekulák a testünkben végbe menő folyamatok során is keletkeznek, de a környezetből is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Az ételeinkben, italainkban található antioxidánsok hatékonyan semlegesítik őket, így megóvva sejtjeink épségét.

Az erős és ellenálló emberi szervezet harmadik bástyája a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokkal való ellátás. Természetesen itt nem csak az alapvető tápanyagokra gondolunk, sokkal inkább a vitaminokra, ásványi anyagokra, esszenciális zsírsavakra, nyomelemekre szeretnénk kitérni.

Hazai immunerősítő ételek

Talán az egyik legismertebb immunerősítő hazai étel a fokhagyma. Immunvédő enzimjei a levegővel érintkezve aktiválódnak, ezért érdemes pépesíteni vagy alaposan szétrágni lenyelés előtt. Erős antioxidáns hatása gyulladáscsökkentő és antimikrobális hatással párosul, aktivizálja az emberi szervezet erőtartalékait.

A télen elérhető zöld leveles növények változatos lehetőséget nyújtanak az egészségünk megőrzésére. A káposztafélék, a brokkoli, a spenót, a friss petrezselyem általában télen is megtalálható a boltok polcain, így akár nyersen is vitaminforrásként szolgálhatnak. Bővelkednek rostokban, sőt megtalálható bennük a glutationnak nevezett rendkívül erős antioxidáns is.

Ha ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül az olajos magvakat. A mandula, a dió, mogyoró mind nagy mennyiségben és ideális formában tartalmazza az említetteket, ezen felül E-vitamin tartalmuk és a B-komplex elemeit is tartalmazzák.

Immunerősítő ételek távoli országokból

Jól tudjuk, hogy citrusféléket télen érdemes fogyasztani, hiszen magas vitamin és rosttartalmuk egyaránt ellátja a bélflóra védelmét és flavonoidjaik kielégítik az antioxidánsok iránti igényünket. A citrusokon belül a grapefruit különleges szereppel bír: fertőtlenítő hatása fertőzésveszélyes időszakban és betegség idején is segít megszabadulni a kórokozóktól.

Szintén közismert a gyömbér egészségvédő hatása, amely a téli megfázásos-influenzás időszakban kifejezetten jó szolgálatot tehet. A gyömbér mindhárom fentebb említett bástyát erősíti, de akkor is számíthatunk rá, ha már baj van. Gyulladáscsökkentő, vírusölő és a felső légutakat gyógyító hatásával nátha, influenza idején is gyors regenerálódást biztosít.