Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekÉtelek, amelyek kiváló hatást tesznek egy forró fürdőben

Ételek, amelyek kiváló hatást tesznek egy forró fürdőben

Ahogy hűvösödik az idő, úgy szerzi vissza a méltó helyét a testápolási szokásaink és a felüdülésünk eszközei között a forró fürdős kényeztetés. Akik nem szeretik a boltok polcáról leemelhető habfürdőket, ilyenkor bizony gondban vannak, hogy hogyan készítsenek természetes alapanyagokból álló kozmetikumot, amelyet a fürdővízhez öntve kényeztetővé tehetik a megmártózást. Egy dolgot nehezen lehet házi eszközökkel pótolni, és ez a fürdőhab, de bármely más területen bátran támaszkodhatunk a háztartásunkban fellelhető alapanyagokra.

Vannak, akik szívesen készítenek otthon szódabikarbónás, keserűsós, agyagos, emulgeálószeres fürdőbombát, de akinek nem kenyere a kémia, csak a hűtőt vagy a spájz ajtaját kell kinyitnia, és máris találkozhat olyan élelmiszerekkel, amelyeket a fürdővízhez adva kényeztetésben lehet része. A különféle hidegen sajtolt olajok, a Himalája só, a méz, a tejszín vagy éppen a különféle fűszernövények nem csak különleges fürdésélménnyel ajándékoznak meg, de külsőleg és belsőleg is gyógyító, ápoló hatást fejtenek ki.

Fürdő adalékok a hűtőből

A tej és a tejszín alapvető adalékanyagai egy kényeztető fürdőnek, egyrészt azért, mert maguk is számtalan fontos bőrápoló összetevőt tartalmaznak, másrészt azért, mert emulgeálószerként alkalmasak arra, hogy nem vízoldékony anyagokat juttassunk a fürdővízbe.

A tej beltartalma igen változatos és kiegyensúlyozott, fehérje és zsírtartalma viszonylag magas, így helyreállítja a bőr védőrétegét, miközben mélyen táplálja azt. A tejszín a tej még magasabb zsírtartalmú része.

Ha az illóolajokat magukban a fürdővízbe cseppentjük – mivel az olajos és vizes fázis nem keveredik egymással – kis szigeteket alkotva megmaradnak a víz színén. Ennek következtében, ha beleülünk, az illóolaj hígítatlanul érintkezik a bőrünkkel, kellemetlen, irritáló, csípő érzést okozva. Mivel a tej és a tejszín is olajos-vizes bázis, a belecseppentett illóolaj tökéletesen elkeveredik, majd az illóolajos tej/tejszín is tökéletesen elegyedik a fürdővízzel.

Fürdő adalékok a kamrából

A kamra kincsei közül az almaecet, a Himalája vagy Parajdi só és a méz lesz a legjobb barátunk a fürdőzés során. Elég sok közös tulajdonsággal rendelkeznek, hiszen mindegyik fertőtlenítő, bőrnyugtató és tápláló hatással bír. Az almaecet mint élő élelmiszer a saját baktériumflórája segítségével, kíméletesen pusztítja el a kórokozókat, a só klórtartalma miatt fertőtlenít, míg a mézben hidrogén-peroxid végzi el a baktériumok és gombák pusztítását. Mindhárom élelmiszer bővelkedik ásványi anyagokban, a mézben ezen kívül vitaminok is szép számmal megtalálhatóak. Ezeket az élelmiszereket ajánlják például női problémák esetén ülőfürdőbe is, de az ekcémás vagy éppen gyulladt-pattanásos bőrt is kiválóan megnyugtatják.

Fűszeres fürdő

Sokan tudják, hogy a fűszernövények nagy része gyógynövényként is funkcionál, így egy téli gyógyító vagy megelőző fürdőben is kiváló hasznukat vehetjük. Ennek legjobb módja, ha egy tüllzacskóba szórjuk a kiválasztott fűszernövények szárított-morzsolt változatát, majd a forróvíz kiengedésekor a vízsugár alá rögzítjük a zacskót. Ha kész a fürdővíz, bele is dobhatjuk a tüllzacskót, hogy tovább ázzon, nem kell aggódnunk, hogy a növénydarabkák elszennyezi a fürdővizet vagy a kádat.

Milyen fűszereket válasszunk? A kakukkfű, zsálya és a rozmaring a felső légutak erősítésében lesznek kiváló partnerek. A rozmaring továbbá fertőtlenítő tulajdonságokkal is bír és erősíti az érrendszert, javítja a vérkeringést, míg a kakukkfű és a kapor nyugtatóan hat az idegrendszerre.