Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA változatos cékla az egyik legfontosabb téli vitaminforrás

A változatos cékla az egyik legfontosabb téli vitaminforrás

Bár gyermekkorunkban ellentmondásos emlékek rögzülhettek legtöbbünknél a céklával kapcsolatban, mostanra érdemes ezeket feldolgoznunk, és újra nyitnunk e felé a szuper zöldség felé. Óriási előnye, hogy megfelelő körülmények között jól eltartható, beltartalmát hosszan megőrzi, és végtelen formában elkészíthető.

Miért jó nekünk, ha céklát eszünk?

A bordós-lila (és vigyázat, bordón erősen színező!) gyökérzöldség kiemelkedő beltartalommal bír. Bőségesen találunk benne vitaminokat (A-, B-komplex-, C-), ásványi anyagokat (magnézium, kalcium, foszfor, nátrium) és nyomelemeket (cink, réz, szelén, vas, mangán), tele van antioxidánsokkal. A gazdag beltartalom könnyen felszívódó formában és olyan harmonikus arányban van jelen benne, hogy a kemény fizikai munkát végzők, a sportolók és a súlyos betegségből lábadozók számára kifejezetten ajánlják a nyers cékla vagy céklalé rendszeres fogyasztását. Vastartalma könnyebben hasznosítható a szervezetünk számára, mint bármely más forrásból, folsavtartalma pedig hozzájárul a vérképzéshez, így a vérszegénység elleni küzdelemben is hatékony társunk lehet ez a csodás zöldség.

A sportolók számára azért is hasznos, mert magas nitráttartalma vérnyomáscsökkentő és teljesítmény-fokozó hatással bír. A céklalé fokozza az állóképességet is, nem véletlen, hogy sportolók engedélyezett „doppingszerként” is fogyasztják versenyek előtt.

A cékla antioxidánsai eredményesen veszik fel a harcot a környezetünkben képződő és a szervezetünk folyamatai révén termelődő szabad gyökök ellen. Ezek a rendkívül agresszív molekulák rombolják a testünk sejtjeit, ezáltal korai öregedést és daganatképződést okozhatnak. Az antioxidánsok semlegesítik a kártékony szabad gyököket, ezzel csökkentik a rák kockázatát, erősítik az immunrendszert.

A céklalé rendszeres fogyasztása a benne található kálium miatt erősíti a szívet, továbbá javítja az érhálózat állapotát, különös tekintettel az agyi keringésre. Ez utóbbi javuló állapota fokozza a szellemi teljesítőképességet és hozzájárulhat a demencia megelőzéséhez is.

A cékla hatóanyagai erőteljesen méregtelenítik a májat, így hozzájárul a kiegyensúlyozott anyagcseréhez. Betain-tartalma elősegíti a táplálékunkban található zsírok lebontását, rosttartalma pedig fokozza az emésztés hatékonyságát. Ezek a tulajdonságok együttesen hozzájárulhatnak a fogyás elősegítéséhez is.

Milyen formában fogyasszuk a céklát?

Lehetőleg nyersen együk meg vagy igyuk a levét, hiszen az egyik legjobb tulajdonsága a magas C-vitamin tartalma. Ugyanakkor érdemes kipróbálnunk főzve, sőt sütve is, hiszen igazán ízletes csemegéket kóstolhatunk így meg.

Nyersen készíthetünk belőle különféle zöldségekkel és salátafélékkel társítva céklasalátát, de találhatunk nyers cékla leves recepteket (gazpacho) is. Nagyon népszerűek a céklával dúsított köles- és bulgursaláták, céklalével készült salátaöntetek, smoothiek is.

A főtt és sült céklaételek különálló csoportját képezik azok, amikor a zöldséget egészben hagyva megtöltik, ehhez megfőzik vagy megsütik, végül valamilyen öntetet vagy sajtot tesznek rá. Másik nagyon izgalmas csoport, amikor már meglévő recepteket bolondítanak meg céklával, ilyen a céklás lasagne, céklás rakott krumpli vagy a céklahummusz.

A főtt vagy sült céklával készült levesek variációinak száma végtelen. Ezek között van olyan, amelyet csak a fűszerezett cékla alkot, más esetben sütőtökkel, almával vagy egyéb zöldséggel/gyümölccsel teszik pikánssá az ételt. Ugyanez igaz a főtt vagy sült céklát tartalmazó céklasalátákra is. Mindkettőhöz nagyon jól illik a tejszín, az utóbbihoz pedig a majonéz.

A céklás egytálételek és rakottak változatosságának szintén csak a fantázia szabhat határt. Cukkinivel, sütőtökkel, hagymával, zöldbabbal, édesburgonyával vagy batátával harmonikus, mégis izgalmas elegyet alkot a gazdag ízű cékla. A lila zöldség köretnek is kiváló, akár magában, akár zöldfűszerekkel, egyéb zöldségekkel, balzsamecettel megbolondítva.

És végül ne feledkezzünk el a céklás édességekről sem. A zöldség különleges ízvilága, amely sütéssel kiválóan tolható az édes felé, nagyszerűen illik a csokoládés édességekhez. Készülhet belőle pohárkrém, fagylalt, sütemény, de palacsintatöltelék is.