Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA szőlőmag csodája

A szőlőmag csodája

A szőlő elfogyasztása és feldolgozása során sokáig a magok csak fölösleges hulladéknak tűntek, amíg Szent-Györgyi Albert fel nem fedezte csodálatos beltartalmukat.



Bár szőlőmag-olajat már korábban is sajtoltak ezekből a jelentéktelennek tűnő növényi alkotóelemekből, de később arra is rájöttek, hogy a sajtolás után megmaradt, kiszárított és felőrölt magliszt is rendkívül értékes összetevőkkel bír. Többek között a szervezetünk számára nélkülözhetetlen antioxidánsok is nagy mennyiségben találhatóak meg benne. A „trükk” a szőlőmag megőrlése volt, hiszen a magvakat egészben lenyelve a szervezetünk képtelen megemészteni, így az értékes beltartalmi anyagok sem hasznosulnak.

A szőlőmagolaj, a folyékony arany

A szőlőmag olaja belsőleg és külsőleg alkalmazva is sok jótékony hatással bír a testünkre. Külsőleg fokozza a bőr rugalmasságát, elősegíti a kollagéntermelést, kisimítja a ráncokat. Mélyen hidratál és feszessé, élettel telivé varázsolja a bőrt. Antioxidáns-tartalma révén ellensúlyozza az öregedés hatásait, így nem csak az érett bőr ápolására kiváló, de az igénybe vett bőr regenerálódását is hatékonyan segíti elő. Túlzott napozás után, vagy más, a bőrt igénybe vevő külső hatások esetén a szőlőmagolaj elősegíti a bőrben zajló folyamatok harmonizálódását, a bőrsejtek megújulását és az új sejtek termelődését. A kiszáradásra hajlamos bőr egyik hatékony csodaszere. Nem csak az arcunkra, de külön a szájra, szem köré, kezeinkre, sőt az egész test ápolására is bátran alkalmazhatjuk, önmagában vagy más olajokkal vegyítve, krémbe keverve.

A hajunkra is bátran próbáljuk ki, hiszen erősíti és táplálja a hajhagymákat, fokozza a haj növekedését. A hajszálaknak tartást ad, fényes, dús hatást varázsol.

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj az egyik legegészségesebb olajfajta. Nem csak hidegen (pl. salátákra) alkalmazhatjuk, kiválóan bírja a hevítést, így sütéshez-főzéshez is egészségesebb, mint az alacsony hőfokon is elbomló társai, amelyek káros égéstermékeket juttatnak a velük előállított élelmiszerekbe. Vitaminokban gazdag (A-, B-komplex, C-, E-, F-vitamin), az antioxidánsokat tekintve pedig az egyik legbőségesebb forrás (procianidok, polifenolok, fenolok, resveratrol, bioflavonok). Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, így emésztése könnyű, nem okoz hízást és nem terheli a szív- és érrendszert.

Sőt, köztudott, hogy a szőlőmagolaj erősíti az erek falát, kiegyensúlyozza a „jó” és „rossz” koleszterin arányát a vérben, védi az érrendszert a meszesedéstől. Gyulladásgátló hatása és az erek rugalmasságának fokozása révén segít megelőzni a szívet érintő elzáródásokat, infarktust. A szőlőmagolaj csökkenti az inzulinrezisztenciát, ápolja a szemeket, hozzájárul a szürkehályog megelőzéséhez is.

A szőlőmagliszt, a mindennapi erőforrás

A szőlőmag hatóanyagainak belsőleg kifejtett hatásait az olajéhoz hasonló hatékonysággal érhetjük el a szőlőmag őrlemény vagy szőlőmagliszt fogyasztásával. A szőlőmagliszt is bővelkedik antioxidánsokban, a hidegen való sajtolás mellett megőrzi vitamintartalmát és klorofill-tartalmát is.

A szőlőmagliszt legfőbb erénye, hogy az őrlés által a mag a szervezetünk számára emészthetővé válik, miközben rostbevitelt jelent, így előnyös hatással van a teljes tápcsatorna működésére. Minél finomabbra őrölték, annál kisebb mennyiség elég belőle, hiszen annál nagyobb felületen tud érintkezni a gyomor és a belek nyálkahártyájával, vagyis annál hatékonyabban szívódnak fel belőle a hatóanyagok.

A szőlőmagliszt nagy előnye, hogy – míg az olajtartalma viszonylag még magas – nem avasodik, könnyen adagolható, kiválóan alkalmazható süteményekbe, salátákra, müzlibe. A por alakú táplálékkiegészítőt bárhova magunkkal vihetjük, hogy a rendszeres szedését biztosítsuk saját magunk számára.

A szőlőmag antioxidánstartalma olyan magas és olyan különleges összetételű, hogy nem csak a rendes évi immunerősítést oldhatjuk meg a segítségével, de sok krónikus betegségben is a segítségünkre lehet. A kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalom (kálium, nátrium, kalcium, magnézium) és a szervezetünk számára nehezen biztosítható, mégis nélkülözhetetlen nyomelemek (vas, réz, molibdén, mangán) erősítik az antioxidánsok hatását.