Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekMilyen fűszereket szeret a csokoládé?

Milyen fűszereket szeret a csokoládé?

A csokoládét az indiánok fedezték fel és adták a világnak. Azok a szerencsések, akik először megkóstolhatták ezt a csodálatos és egészséges élelmiszert – ma alig hinnénk el – közel se találták olyan élvezetesnek, mint a mai nap embere. Hogy miért? Mert a csokoládé ital eredeti receptje szerint a termést a kávéhoz hasonlóan megpörkölték, ledarálták és vízzel felfőzték. Az egyetlen különbség az volt, hogy a kakaó magas zsírtartalmát úgy próbálták minél hatékonyabban kinyerni, hogy rázták a zaccos oldatot.

Tehát a csokoládé a karrierje kezdetén egyáltalán nem volt édesség, sőt keserű ital volt, amelyet főleg hatásai miatt fogyasztottak, nem élvezeti okokból. Erre a kis történelmi kitekintésre azért volt szükség, hogy még érthetőbb és elfogadhatóbb legyen a tény, hogy a csokoládé nem édesség, így nem csak az édességekhez illeszkedő fűszerek passzolnak hozzá. De menjünk sorjában!

Milyen fűszerek dobják fel a csokoládés édességeket?

A csokoládét egészen nagyanyáink koráig főleg sütemények díszítéséhez és ízesítéséhez használták vagy éppen magában, táblás formában fogyasztották. Gyakran keverték vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal, ánizzsal, ritkábban, de előszeretettel kardamommal, vagy virágos fűszernövényekkel, mint pl. levendula. Ezek mindegyikének az volt a feladata, hogy a csokoládé és a cukor (vagy ha tejcsokiról van szó, akkor a tejjel kiegészülve) harmóniáját lekerekítsék vagy éppen pikánsabbá tegyék, kiemeljék a kakaóbab karakteres, néha karcos ízét.

A táblás csokoládék és bonbonok fűszerezéséről

A táblás csokoládék és bonbonok választéka az utóbbi években soha nem látott változatosságot mutat. A zöld (pl. citromfű, menta, rozmaring) és virágos fűszerek (pl. sáfrány, rózsa, levendula) mellett gyakran használják a különféle eceteket (pl. balzsam- málna-, különféle borecetek), egyéb fűszereket (pl. kurkuma, gyömbér).

Először meglepetésként szolgált a vevőkör számára, a sókristályos csokoládék megjelenése, és ezzel elértünk azokhoz a csokoládé-termékekhez, amelyek esetében már kérdésessé válik, hogy édességekről van-e szó egyáltalán.

Sós csokicsemegék

A magas kakaótartalmú csokoládé, ha csak a sima táblás verziót kóstoljuk is meg, olyan desszert, amely a nem kifejezetten édes szájúak számára is élményt jelent. Általában ezekből készül a korábban említett sókristályos csokoládé, de a különleges termékek alkotói nem álltak meg itt. Megszülettek a sós (pl. tormakrémmel töltött) bonbonok és mártott termékek, amelyek alapanyagai már nem az édes ízvilágba tartoznak, mint például a csokiba mártott töpörtyű, ajóka, gorgonzola-sajt, fokhagyma, majd az egészen extrémen hangzó szöcske és más bogarak.

Ezek fűszerei természetesen szintén a sós ízvilágból érkeznek: különféle színű borsok, torma, bazsalikom, medvehagyma és wasabi.

A csokoládé sós felhasználásának egyik módja, hogy hús- vagy vad ételekhez mártást készítenek belőle, és az étel így alkot édes-pikáns együttest, kiemelve az összetevők ízét.