Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekHány kés kell a konyhámba?

Hány kés kell a konyhámba?

Ha az ember szeret főzni, nem akar lépten-nyomon olyan akadályba ütközni, hogy valamit azért nem tud megcsinálni, mert nincs megfelelő szerszáma. Így viszont hajlamosak leszünk túl sok konyhai eszközt felhalmozni. Ezek aztán egy idő után átveszik az uralmat a konyhában, és nagy tömegük miatt ők maguk akadályoznak a főzésben. Ez a helyzet a késekkel is, sokunknak egy egész fiók tele van velük, míg igazából csak pár darabot használunk.

Akkor most hány kés kell a konyhámba? Egy aktív otthoni konyhában szinte nincs olyan feladat, amire ne lenne elég az alábbi 4 (+1) kés. Érdemes ezeket egyesével kiválasztani és megvásárolni, mert a készletek sokszor több darabból állnak, aminek egy része felesleges, és a csomag ára gyakran magasabb is a szükségesnél.

1. Séfkés. A legfontosabb konyhai szerszám, a karunk meghosszabbítása, amivel a munka oroszlánrészét végezzük. Pengehossza 20-25 centiméter (8-10 hüvelyk) között legyen, egyedi ízlésünk szerint. Elsőre szinte biztosan hosszúnak tűnik egy ekkora penge, de ebben rejlik sokoldalúsága, precíz vágást, vékony szeletelést tesz lehetővé, és biztonságosabb is, mint a rövidebb változatok. Alakja lehet a hagyományos gyuto, deba vagy santoku, ha az utóbbit választjuk, az eltérő súlyelosztás miatt kissé rövidebbet célszerű vennünk. Erre költsünk a legtöbbet, ha sokat főzünk, akár 30 000 forint is indokolt lehet. Ennyiért már gyakorlatilag örökéletű kést kapunk.

2. Hámozókés. Habár a séfkés a konyhai feladatok 90 százalékára alkalmas, a fennmaradó munkákhoz esetlennek bizonyul. Kis kés az ügyes kés – tartja a mondás, ami ebben a kategóriában abszolút igaz is. A jó hámozókés pengéje 7-10 centiméter (3-4 hüvelyk) hosszú, és kiválóan alkalmas apróbb dolgok (eper, mogyoróhagyma stb.) darabolására, nagyobb zöldségek hámozására és egyéb precíz feladatokra. Ne aprítsunk vele sárgarépát, zellert vagy más kemény zöldséget, mert kis tömege miatt ezeken könnyen megcsúszik, megvághatjuk magunkat. Egy jó hámozókés a séfkés árának körülbelül ötödébe kerül. Ha gyakran főzünk ketten együtt, két darabot vegyünk.

3. Kenyérkés. A fogazott pengéjű kenyérvágó késsel anélkül szeletelhetünk kenyeret, kalácsot és más sült tésztákat, hogy összenyomnánk azokat. Pengehossza legalább 15 centiméter, de ennél lényegeseb hosszabbat is nyugodtan választhatunk, kényelmesebb lesz. A kenyérkéssel viaszos héjú gyümölcsök is könnyen szeletelhetők, de ezek után mindig mossuk el és töröljük szárazra a pengét, mert a savasság árthat neki. Ezzel a pengével mindig fűrészelő mozdulatokkal dolgozzunk, az aprítást a séfkéssel végezzük. Nyugodtan spórolhatunk rajta, legfeljebb 6-7000 forintot érdemes költeni rá.

4. Csontozókés vagy henteskés. Nyers húsok és halak csontozására és darabolására ajánlott. Változatos méretben és hajlékonyságban kaphatók, gondoljuk át, elsősorban milyen húsok fordulnak meg a konyhánkban és aszerint válasszuk ki késünket. A csontozókés nem arra való, hogy átvágjuk vele a csontokat, hanem hogy a húst leválasszuk azokról, az ízületek viszont óvatosan átvághatók. Ebben jó, más műveletet ne végezzünk vele, és semmiképp ne használjuk a séfkés helyett. A jó csontozókések 6-7000 forint környékén kezdődnek, ha nagyon sok húst dolgozunk fel, érdemes drágábbat választani.

+1. Fenőacél. A simaélű kések pengéjét minden használat előtt érdemes néhány mozdulattal végigfuttatni a fenőacélon, így szebb vágási felületeket kapunk. Fontos, hogy ez a művelet nem helyettesíti a kések köszörűs általi élezését, ami évente egy alkalommal ajánlott. Léteznek kerámiából készült változatok is, de ha ilyet használunk, vigyázzunk rá, mert igen törékeny.

Tartsuk ezeket a késeket mindig a kezünk ügyében, például a konyhapulton késblokkban. Figyeljünk oda, hogy csak teljesen szárazon tegyük el őket, ha pedig valamelyik kicsorbul, forduljunk profi köszörűshöz.