Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekÍzletes mézeskalácsok – hányféleképp fűszerezhetjük?

Ízletes mézeskalácsok – hányféleképp fűszerezhetjük?

A karácsonyi készülődés hangulatához hozzátartozik az illatozó mézeskalács sütése. Ahány ház, annyi szokás, ez a mézeskalácsra is érvényes. A tészta alapreceptje azonban mindegyiknél ugyanaz: liszt, méz, tojás. Ehhez adhatunk porcukrot, olvasztott margarint vagy vajat, sütőpor vagy szódabikarbónát is. A                                                                  fűszerezés, a díszítés azonban sokféle lehet.

A méz is fűszerez

Mielőtt megvesszük a hozzávalókat, jó tudni, melyik méz alkalmas a sütésre. Ezek az akác, a vegyes virágméz és a napraforgóméz. Utóbbitól szép színe lesz a mézeskalácsnak.

A különböző mézek más-más zamatot adnak a süteménynek. A vegyes virágméz íze például attól is függ, hogy a méhek hol gyűjtötték a nektárt. Az akácméz a legsemlegesebb ízű, így aki a natúr méz ízét szereti a süteményben, ezt használja.

Fűszerek őrölve

A mézeskalácsba őrölve kerülnek a fűszerek. Az alapfűszerek közé tartozik a fahéj és a szegfűszeg, már ezekkel is illatos és ízletes lesz. De mi is összeállíthatunk őrölt fűszerkeveréket.

Ha felnőtteknek készítjük, a két szokásos fűszer mellé még tehetünk kevés reszelt vagy őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűborsot is. Kerülhet bele ánizs is, de annak különleges aromája miatt tájékozódjunk, hogy szeretik-e, akiknek készítjük.

Különleges fűszerkeveréket állíthatunk össze őrölt fahéjból, kardamomból, szegfűborsból, korianderből, gyömbérből. A fahéj kivételével, amiből 1 mokkáskanálnyit használunk, csak késhegynyit tegyünk a keverékbe.

Magvak a tésztában, magvak a díszítéshez

Magvakkal is ízesíthetjük mézeskalácsunkat. Ezeket házilag darálva gyúrjuk bele. Jól illik hozzá a mandula, a dió, fenyőmag, a mák, a pisztácia, a makadámdió, a napraforgómag, és egészben használva a szezámmag. Ne vigyük túlzásba a magokkal való fűszerezést, a kevesebb néha több!

A kiszúrt süteményeket kenjük meg tojásfehérjével, és díszítsük magokkal, például tökmaggal, mandulával, dióval, napraforgóval. Míg egy linzernél apróra vágva szórjuk a süteményre, itt jelentősége van a formának is. Nyomjuk a tésztába csillag vagy virág alakban, de más apró mintát kitalálhatunk. Az enyhén pirított magoktól még finomabb lesz a mézeskalács.

A mézeskalács tésztájába akár aszalt gyümölcsöket is keverhetünk.

A mázzal is ízesítünk

Általában kétféle mázat szoktunk készíteni, amivel különféle mintákat „festünk” a mézeskalácsra. Mindkettőnek hűvös, szellős helyen kell lassan rászáradnia a süteményekre.

A citromos változat keményítőből, porcukorból és citrom kifacsart levéből áll. Citrom helyett egyedi, narancsos mázat is készíthetünk a gyümölcs kifacsart levével. Ilyenkor a tésztába kevés apróra reszelt narancshéj kerülhet.

A tojásos változatot tojásfehérjéből és porcukorból keverjük ki; ha kakaót is adunk hozzá, csokoládé ízű lesz a díszítés.

Kedvenc mézeskalácsunk

Az alaprecepthez (liszt, tojás, méz) porcukrot, margarint, szódabikarbónát, őrölt szegfűborsot, szegfűszeget, fahéjat és szárított citromhéjat adunk. A tésztát pár órára hűtőszekrénybe tesszük, mielőtt kisütjük.

Csillagokat szúrunk ki, tojásfehérjével kenjünk meg, és a fele adagra 1-1 szem cukrozott cseresznyét, a másik felére pisztáciát teszünk.