Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekVáltozatosan tölthetjük a húsokat

Változatosan tölthetjük a húsokat

Ősszel, amikor tobzódunk a zöldségekben, gyümölcsökben, terményekben, érdemes kísérletezni és többféleképp elkészíteni a húsételeket.

 

Hagyományos töltelék

Rendszerint olajon megfuttatott hagymával, beáztatott zsemlével, főtt tojással és különféle fűszerekkel készülnek a klasszikus töltött, göngyölt húsok.

Ezt a típusú tölteléket is változatosabbá tehetjük, ha például több hagymafélét (metélőhagymát, mogyoróhagymát, póréhagymát), különlegesebb fűszereket (például borókabogyót) vagy sokféle zöldséget (répát, zellert, petrezselyemgyökeret, karalábét) adunk hozzá.

Húsos, sonkás megoldások

Egyáltalán nem túlzás és nem is az ördögtől való húst húsfélével vagy valamilyen belsőséggel tölteni, ha megfelelő a fűszerezése és az ízek harmonizálnak egymással. Erre jó példa a sokféle sonkával töltött vagy göngyölt fogás.

Ha mondjuk Saltimboccához hasonló ételt szeretnénk kapni, akkor sonkával, felszeletelt paradicsommal vagy aszalt paradicsommal, zsályával és mogyoróhagymával tekerhetjük fel a vékonyra klopfolt vagy nagyobb edény segítségével kilapított hússzeleteket. A Saltimbocca olasz étel, eredetileg borjúhússal és pármai sonkával készítik.

Nagyon finom a sonkával és vékony szelet sajttal töltött hús is. Ilyenkor az egyik változat szerint nem teljesen vágunk ketté hússzeleteket, hanem úgy, hogy a szelet vége egyben maradjon, és sajttal töltés után hústűvel úgy tűzzük össze a két fél szeletet, hogy a sajt lehetőleg ne folyjon ki. A másik ismert verzió az, ha a vékonyra vágott hússzeletet és a rá helyezett sonkát, illetve sajtszeletet roládszerűen feltekerjük.

A csirkemájjal töltött húshoz elég egy hagymás-májas-borsos ragut készítenünk.

Sajtok

Előnye, hogy sokféle sajtot használhatunk és többféleképp is fűszerezhetjük a fogást. Ha mozzarellát teszünk a húsba, akkor egy kis fehérborssal érdemes megszórni. A füstölt sajtokhoz remekül illik az őrölt szerecsendió, a cheddarhoz a tarkabors és a rozmaring is. Különféle zöldfűszereket is bevethetünk a sajtokhoz: kakukkfüvet, borsikafűt, metélőhagymát, bazsalikomot, petrezselymet.

Gyümölcsök és aszalványok

Az egyik legfinomabb változatot akkor kapjuk, ha összetört natúr gesztenyepürét fűszerezünk (szerecsendióval, borssal) és keverünk össze aszalt szilvával vagy szilvabefőttel, majd ezt töltjük a húsba. Az aszalványok közül jó választás még a füge, a hagyományos zsemlés-hagymás-tojásos töltelékhez is használhatjuk. És a gesztenyét is dúsíthatjuk többféle aszalt gyümölccsel (szilvával, barackkal, mazsolával, fügével), ha mondjuk ünnepi fogást akarunk az asztalra varázsolni.

Klasszikusnak számít a hús, különösen a rántott szelet barackkal való töltése – ezen egy kicsit csavarhatunk például a fahéjas-szegfűszeges fűszerezéssel vagy éppen azzal, ha sajtot és sonkát is teszünk a töltelékbe.

Almát leginkább szárnyasokhoz használhatunk. A megtisztított és kívül-belül megvajazott, sózott egész csirkét például olajon futtatott hagyma, kockára vágott, tetszés szerint fűszerezett alma keverékével is tölthetünk.

Néhány extra tipp

Húsokat tölthetünk még lecsóval, klasszikus töltelék és lecsó keverékével, kukoricás-marhahúsos-mexikói fűszeres raguval, zöldséges kuszkusszal, valamint vékonyra szelt zöldségfélékkel.