Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességek5 tipp, amit próbálj ki az édesburgonyával

5 tipp, amit próbálj ki az édesburgonyával

Az édesburgonya szerencsére azon élelmiszerek közé tartozik, amik nemcsak finomak, de rendkívül egészségesek is. Ez a termény ráadásul olyan sokoldalú, hogy akár az összes étkezésünk részévé tehetjük, ha kívánjuk.

Miért egészséges az édesburgonya?

Felsorolni is nehéz, mennyi mindenben segíti szervezetünket az édesburgonya fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amelyet testünk zsír jelenlétében A-vitaminná alakít, és többek közt a szem és a bőr egészségéhez járul hozzá. Rostdús élelmiszer, egy átlagos darab 4 gramm rostot tartalmaz – amivel hozzájárul az emésztésünk egészségéhez. Kiváló káliumforrás, még a banánnál is kétszer többet tartalmaz ebből a nélkülözhetetlen ásványi anyagból. Nem utolsó sorban pedig szénhidrátjai jóval lassabban szívódnak fel, mint a hagyományos krumpli esetében, így jobban laktat és nem hizlal.

Reggelire kiváló

Számos okunk van, amiért nagyon szeretünk reggelire tojást enni. Viszont ezt is kiválóan kiegészíthetjük édesburgonyával. Egy kisebb darabot szurkáljunk meg néhányszor, héjastul főzzünk meg, és fogyasszuk kedvenc tojásunk mellé. Akinek sietős, mikróban is főzheti, a legmagasabb fokozaton nagyjából 4 perc kell neki. Vegánok a főtt édesburgonyát tojás helyett avokádóval keverhetik, reggelire nagyszerű kenőkrém! Főtt, kihűlt formában vékonyra szelve szendvicsünkben kiválthatjuk vele a paradicsomot.

Ebédre, vacsorára nincs vége-hossza a lehetőségeknek

Édesburgonyából tulajdonképpen bármely hagyományosan krumpliból készülő köret vagy főétel elkészíthető, így nem kell sokat keresgélni. Egytálételekhez és ragukhoz is kiválóan használható, például vegán vagy húsos chilihez is remek. 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt éri el a tökéletes állagot, így tökéletesen alkalmas arra, hogy csirkehúsokkal együtt süssük, a csirke nagyon finom és pikáns ízt kap tőle. Természetesen salátákba is kiváló betét.

Desszertet is kérünk!

Igen, édesburgonyából sütemények is készülnek. Palacsinta, piték és pudingok is könnyedén elkészíthetők ebből a remek alapanyagból, csak a fantázia szab határt. Az egyik legkönnyebb desszerthez egy nagyobb édesburgonyát meghámozunk és felkockázunk, majd 3 percig forró-lobogó vízben főzzük. Ezután vizét elöntjük, elkeverjük 1 teáskanál vajjal, ugyanennyi darált dióval és juharsziruppal, majd kis tűzálló tálban további 5 percre 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Fenséges!

Több fajtája létezik

Ahogy a hagyományos krumplinak, úgy az édesburgonyának is több fajtája van, amelyek tulajdonságaikban éppúgy eltérnek egymástól. Hazánkban az üzletekben általában két jól megkülönböztethető változat lelhető fel. Az egyiknek világosbarna héja és halvány színű húsa van, sütve szárazabb, ropogósabb, a másiknak rézszínű bőre és sötétebb narancssárga belseje van, ennek magasabb a nedvességtartalma, sütve pedig kifejezetten krémes állagú. Ízük hasonló, általában a sötétebb színű kissé édesebb.

Az édesburgonya fűszerezhető fahéjjal, szerecsendióval, kakukkfűvel, bazsalikommal, jól áll neki a chili és a füstölt paprika, de egyszerűen, sózva-borsozva is remek!