Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekGrillezés a kertben

Grillezés a kertben

Nyáron a kerti grillezés nem csupán az étkezésről, de a társasági életről is szól. Ilyenkor rendszerint összegyűlik a tágabb család, a baráti kör, hogy együtt készítsék el a finomságokat. A grillezés közben ugyanakkor egyszerre többfelé is figyelni kell, nehogy baleset történjen.

Korábban már ajánlottunk néhány kiváló fogást, ami grillen elkészíthető. Mostani cikkünkben elsősorban a biztonságos grillezésről szólunk.

Milyen eszközöket használjunk?

A begyújtófolyadék használatát mindenképpen kerüljük, nem csupán egészségtelen, de balesetveszélyes is lehet, ha túl sokat használunk belőle. A grillgyújtó kémény mindkét szempontból sokkal jobb választás.

A grillező eszközökbe érdemes befektetni, használjunk jó minőségű, nem könnyen elhajló darabokat, amelyek tisztítása is könnyű. Legyen mindegyik hosszú nyelű, hogy semmiképp se érhessünk bele a tűzbe, parázsba.

A hús és zöldségsütés mellett sokan szeretnek parázson krumplit sütni vagy kukoricát pattogtatni. Bár ezekhez akár az alufólia is megfelelő, mégis biztonságosabb, ha a célra speciálisan tervezett eszközt használunk. Ha rendszeresen grillezünk, minden darab megtérülő befektetés, a finomságokra még évekig emlékezni fogunk.

Mire vigyázzunk?

A grillezés együtt jár a beszélgetéssel, adott esetben az alkohol fogyasztással is, hiszen sokan szeretnek közben egy-két sört meginni. Azonban vigyázzunk, ahogy lankad a figyelem, úgy lesz egyre balesetveszélyesebb a helyzet.

Bár beszélgetni jó dolog, a főszakácsnak nehéz egyszerre többfelé is figyelni. Ne tereljük el a gondolatait, amikor épp tüzet gyújt, illetve ne hívjuk el a grillező mellől, őrizetlenül hagyva a parazsakat.

A kerti grill mindig szilárd talajon álljon, jó, ha beton alapon, például a kocsifeljárón vagy a teraszon sütünk, és nem a göröngyös fűben.

Ha gyerekek is vannak a kertben, ne engedjük, hogy ott rohangáljanak, ahol az étel készül, nehogy felborítsák az asztalt a húsokkal, zöldségekkel vagy a grillt. Ha mégis baj történik, figyeljünk oda, mert a nyári melegben a kiszáradt fű könnyen lángra kap a parázstól is. Legyen a kezünk ügyében mindig egy vödör víz az ilyen esetekre.

Bár kellemesen csúszik a sör beszélgetés közben, de a főszakács inkább csak az étkezés idején fogyasszon alkoholt. A melegben hamar fejbe száll akár csak a sör is, különösen, hogy a grillezés előtt általában már órákkal senki sem eszik, hogy legyen hely a sok finomságnak a gyomorban. Bár a grillezés egyszerű művelet, a hús felszeletelésekor, a forgatáskor azért oda kell figyelni.

Apróbb balesetek óhatatlanul is előfordulhatnak. A szúrt vagy vágott sebek esetében általában elegendő, ha a seb környékét vízzel letisztítjuk, majd például a gyógyszertárban vény nélkül kapható Betadinnal fertőtlenítjük. A sebre elegendő egy ragtapasz, ha kiterjedtebb, akkor gézkötés. A fenti eszközök jó, ha megtalálhatók az otthoni elsősegély dobozunkban. Mélyebb sebnél viszont ne kockáztassunk, lássa el orvos a sérültet! Előfordulhat, hogy varrni vagy ragasztani kell, ha pedig konzervdoboz vagy más rozsdás eszköz okozta a sérülést, akkor Tetanusz-injekcióra is szükség lehet.

Mindenkinek balesetmentes grillezést kívánunk!