Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekNéhány praktikus eszköz haladó konyhai guruknak

Néhány praktikus eszköz haladó konyhai guruknak

Manapság azok számára, akik szívesen töltik az idejüket a konyhában, bőségesen rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik az ételkészítés munkáját. Dúskálhatunk a különféle kütyükben, de a legtöbben azt gondolják, hogy az ilyen jellegű termékek csak a kezdők számára lehetnek hasznosak.


Pedig, ha alaposabban elmerülünk a kínálat tanulmányozásában, rájöhetünk arra, hogy gyakorlott háziasszonyok számára is fellelhetünk olyan tárgyakat, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják vagy éppen gördülékenyebbé tehetik a munkájukat.

Tárolás

Akármilyen felszerelt is a konyhánk, mindig bekerülhet olyan új vagy ritkábban használt alapanyag, amelynek nem jelölünk ki önálló dobozt, vagyis maradnia kell a saját tasakjában. Ebben az esetben a felbontás után fenyegeti a kiszáradás veszélye vagy az, hogy elveszíti az aromáját, kiszóródik, a levegővel érintkezve elveszíti a színét. Erre az esetre érdemes zacskózáró csipeszeket beszerezni. Ezek alkalmasak fűszerek, tészták, kávé vagy akár a mélyhűtőbe visszakerülő félig telt zacskók biztonságos és minőségmegőrző visszazárására.

Nagyon praktikusak azok a többször felhasználható szilikon lapok, amelyeket az edények tetejére feszítve légmentes zárást biztosítunk. Ha ilyen módon lezárva tesszük az ételeket a hűtőbe, nem csak attól nem kell félnünk, hogy levegő éri, de attól sem, hogy kifolyik, ha feldől az edény. Hasonló, de természetbarát megoldás a méhviaszos kendők használata.

A félbevágott, de a főzésből-salátakészítésből kimaradt hagyma tárolása gyakori probléma. Nem csak az a gond vele, hogy ha nem zárjuk le légmentesen, akkor beszagosítja a hűtőt, hanem az is, hogy a vágott felületen a hagyma megköti a levegő szennyezőanyagait, baktériumait, ezért az állott hagyma fogyasztása akár rosszullétet is okozhat. Ha nem is rendeljük meg erre a célra az egyik konyhai webshopban található hagyma formájú kis dobozt, de mindenképpen érdemes aprócska, légmentesen záródó dobozkákat beszerezni, amelyek jók lehetnek akár tojásfehérje tárolására is.

Sütés

Sokak számára okoz gondot az otthoni süteménykészítés során a tészta nyújtása. A kis konyhákban nincs hely a nyújtódeszka elhelyezésére, vagy éppen nincs hol tárolni azt. Helyettesítsük a nyújtódeszkát szilikonból készült, összehengergethető nyújtólappal, amelynek előnye, hogy lisztet sem kell használni hozzá, mert nem ragad. Vagy nyújtsuk ki a tésztát egyenesen a tepsiben, nyeles tésztanyújtó kis hengerrel.

Az otthoni tortasütés vagy a réteges, töltött sütemények elkészítése során az elkészült tészta vízszintesen történő elvágása kockázatos lépés. Hosszú élű késsel próbálkozhatunk, de könnyen előfordulhat, hogy ha körbe haladva elcsúszunk a szintezéssel, elforgácsoljuk a tészta belsejét. Ennek kiküszöbölésére szolgál a húros vagy damilos tortaszeletelő keret.

A praktikus konyhai eszközök egy része pótolható, más része nélkül egyszerűen nem érhetjük el ugyanazt az eredményt. Ilyenek például a torta díszítéséhez szolgáló eszközök, mint habzsák (különféle csőrökkel), habkártya vagy simító, szórósablon stb.

Hámozás, szeletelés, vájás

A speciális formájú gyümölcsök és zöldségek tálalásához egyre több eszközt kaphatunk a boltokban. Természetesen ezek nélkül is elfogyaszthatjuk ezeket a terméseket, de sokszor macerás a lényeghez való hozzájutás, elfaragjuk a csemegét, kinyomjuk a levét hámozás közben, vagy épp nem tudjuk kulturáltan véghez vinni az elfogyasztásukat. Aki kipróbálta ezeket, csak az tudja, hogy milyen kellemes dolog lehet egy speciális dinnyevágó, kivi daraboló-hámozó, avokádó hámozó, gránátalma magozó.