Konyhai ergonómia, vagyis mit hova tegyünk, hogy jó legyen
A konyhában, főleg, ha az ember több fős háztartást vezet, komoly munka folyik. Nem mindegy, hogy egy vacsora elkészítése során mennyit kell rohangálni vagy hányszor ütjük-e be a könyökünket egy rosszul elhelyezett bútordarab miatt, esetleg mennyire nem használunk bizonyos edényeket, mert nincs időnk vagy kedvünk derékig bemászni a konyhaszekrény aljába és előtte száz másikat kipakolni.
Egy jól megtervezett konyhában nem csak öröm a főzés, de minden konyhai folyamat hatékonyabban és gördülékenyebben bonyolítható. Nem mellesleg a rendtartás is egyszerűbb és az összkép is harmonikusabb.
A konyhai ergonómia alapjai
A konyhát, ha tehetjük, érdemes az alapoktól megtervezni. Vagyis nem csak az számít, hogy a különféle eszközöket melyik fiókba tesszük be, vagy a gépek hol kapnak helyet a pulton, az is fontos, hogy milyen alapterületen milyen szerkezetben kerülnek elhelyezésre a szekrények, a nagygépek (mosogatógép, hűtő, sütő) és a pult, akarunk-e lebegőpultot vagy más néven konyhaszigetet stb.. A szerkezeti tervezésnél figyelembe kell venni az ajtók és ablakok elhelyezkedését és nyílását, a radiátort vagy konvektort, ha van, a csap és lefolyó helyét, ha nem akarjuk átszereltetni.
Még egy picit a berendezési tárgyaknál, bútoroknál, nagygépeknél maradva: fontos, hogy ezek a megfelelő sorrendben kövessék egymást. A sorrend megtervezésénél érdemes az étel konyhában megtett útját végig gondolni. Az érkezés és tárolás megfelelő kivitelezéséhez kell egy felület, ahova le tudunk pakolni és ha szükséges átcsomagolni, darabolni. Ezen a ponton van szükség a hűtőre, kamrára, szekrényre is. A következő az előkészítés, amely főleg a mosogatóban, és egy munkafelületen zajlik, ezen a területen van szükség a szemetesre is. A következő lépés a főzés és sütés, itt kap helyet a tűzhely és a sütő, amely két külön gép is lehet, például az előbbi a konyhapulton, az utóbbi magas elemben elhelyezve. Az utolsó lépés a tálalás, amelyhez szintén munkafelület szükséges. Ha nem a konyhában van az étkezőasztal, itt érdemes átgondolni a szervírozás/átadás módját.
Természetesen ezeket a lépéseket össze is csúsztathatjuk, de a sorrend és az egymáshoz közeli elemek rendszere így is fontos: mosogató, munkafelület/szemetes, tűzhely, sütő és a jobb vagy bal végén a hűtő. Nagyon fontos, hogy az úgynevezett „munkaháromszög” (tűzhely, hűtő, mosogató) közötti terület akadálymentes és könnyen megközelíthető legyen, hiszen az étel elkészítése során ezen a területen mozgunk.
Tárolás
A tárolás esetében nem csak az a fontos, hogy az eszközök és az élelmiszerek jól elférjenek, hanem az is, hogy kézre essenek, könnyen elő lehessen venni/megtalálni őket. Érdemes arra is gondolni, hogy azokat az eszközöket, amikre általában koszos kézzel van szükségünk, olyan tárolóhelyre tenni, amelynek ajtaja anélkül is nyitható, hogy fogantyút kelljen megfogni.
A tárolás területén manapság rendkívül sok ötletes és praktikus megoldással találkozhatunk. Ha nagyon mélyek a szekrényeink, érdemes kihúzható megoldásokkal megelőzni, hogy a hátsó dolgok elérése érdekében ki kelljen mindent pakolni és bemászni. Sarokszerkényekbe forgatható polcokon pakolhatunk praktikusan.
A szekrények elhelyezésekor mindig gondoljuk át az ajtók és fiókok nyílását, hogy ne akadjanak egymással a kihúzható részek és hogy teljesen ki lehessen tárni az ajtókat a megfelelő hozzáférés érdekében.
A bútorok és konyhalap esetében érdemes végiggondolni a munkalap magasságát és a méreteket. Az előbbi a kényelmes munka érdekében fontos, az utóbbi pedig azért, hogy a kisebb konyhában se maradjunk megfelelő mennyiségű munka- és rakodófelület nélkül. Az sem mindegy, hogy a konyha jobb vagy balkezes ember számára készül-e, például az ajtók nyílása, a sarokban elhelyezett bútorok szempontjából.
Eszközök elhelyezése
A konyhai eszközeinket is érdemes a korábban bemutatott konyhai folyamat szerint csoportosítani. Így kerüljenek külön az előkészítéshez használt eszközök (kések, hámozók, reszelők) és a tálalás vagy éppen étkezés eszközei, így kézre fognak esni a munka során. A főzés folyamatában nagyon fontos, hogy ne kelljen egy-egy eszközért a konyha másik sarkába zarándokolni, vagyis az egyes munkafolyamati lépésekhez használt eszközöket helyezzük a használat helyének közelébe (az előkészítés eszközeit a mosogató környékére, a főzés eszközeit a sütő környékére, a tálalás és ételfogyasztás eszközeit az étkezőasztal környékére).
A különféle konyhai eszközök kerülhetnek fiókokba, szekrényekbe, de találhatunk számukra helyet a konyha nyitott terében, akasztókon, polcokon is. Érdemes csak olyasmit nyitott módon tárolni, amiket gyakran használunk, hiszen ellenkező esetben nem csak por rakódik rá, de a konyha zsíros gőze is lecsapódik rajta, így időről időre el kell mosogatnunk majd ezeket, akkor is, ha nem használtuk.