Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekKonyhai ergonómia, vagyis mit hova tegyünk, hogy jó legyen

Konyhai ergonómia, vagyis mit hova tegyünk, hogy jó legyen

A konyhában, főleg, ha az ember több fős háztartást vezet, komoly munka folyik. Nem mindegy, hogy egy vacsora elkészítése során mennyit kell rohangálni vagy hányszor ütjük-e be a könyökünket egy rosszul elhelyezett bútordarab miatt, esetleg mennyire nem használunk bizonyos edényeket, mert nincs időnk vagy kedvünk derékig bemászni a konyhaszekrény aljába és előtte száz másikat kipakolni.

Egy jól megtervezett konyhában nem csak öröm a főzés, de minden konyhai folyamat hatékonyabban és gördülékenyebben bonyolítható. Nem mellesleg a rendtartás is egyszerűbb és az összkép is harmonikusabb.

A konyhai ergonómia alapjai

A konyhát, ha tehetjük, érdemes az alapoktól megtervezni. Vagyis nem csak az számít, hogy a különféle eszközöket melyik fiókba tesszük be, vagy a gépek hol kapnak helyet a pulton, az is fontos, hogy milyen alapterületen milyen szerkezetben kerülnek elhelyezésre a szekrények, a nagygépek (mosogatógép, hűtő, sütő) és a pult, akarunk-e lebegőpultot vagy más néven konyhaszigetet stb.. A szerkezeti tervezésnél figyelembe kell venni az ajtók és ablakok elhelyezkedését és nyílását, a radiátort vagy konvektort, ha van, a csap és lefolyó helyét, ha nem akarjuk átszereltetni.

Még egy picit a berendezési tárgyaknál, bútoroknál, nagygépeknél maradva: fontos, hogy ezek a megfelelő sorrendben kövessék egymást. A sorrend megtervezésénél érdemes az étel konyhában megtett útját végig gondolni. Az érkezés és tárolás megfelelő kivitelezéséhez kell egy felület, ahova le tudunk pakolni és ha szükséges átcsomagolni, darabolni. Ezen a ponton van szükség a hűtőre, kamrára, szekrényre is. A következő az előkészítés, amely főleg a mosogatóban, és egy munkafelületen zajlik, ezen a területen van szükség a szemetesre is. A következő lépés a főzés és sütés, itt kap helyet a tűzhely és a sütő, amely két külön gép is lehet, például az előbbi a konyhapulton, az utóbbi magas elemben elhelyezve. Az utolsó lépés a tálalás, amelyhez szintén munkafelület szükséges. Ha nem a konyhában van az étkezőasztal, itt érdemes átgondolni a szervírozás/átadás módját.

Természetesen ezeket a lépéseket össze is csúsztathatjuk, de a sorrend és az egymáshoz közeli elemek rendszere így is fontos: mosogató, munkafelület/szemetes, tűzhely, sütő és a jobb vagy bal végén a hűtő. Nagyon fontos, hogy az úgynevezett „munkaháromszög” (tűzhely, hűtő, mosogató) közötti terület akadálymentes és könnyen megközelíthető legyen, hiszen az étel elkészítése során ezen a területen mozgunk.

Tárolás

A tárolás esetében nem csak az a fontos, hogy az eszközök és az élelmiszerek jól elférjenek, hanem az is, hogy kézre essenek, könnyen elő lehessen venni/megtalálni őket. Érdemes arra is gondolni, hogy azokat az eszközöket, amikre általában koszos kézzel van szükségünk, olyan tárolóhelyre tenni, amelynek ajtaja anélkül is nyitható, hogy fogantyút kelljen megfogni.

A tárolás területén manapság rendkívül sok ötletes és praktikus megoldással találkozhatunk. Ha nagyon mélyek a szekrényeink, érdemes kihúzható megoldásokkal megelőzni, hogy a hátsó dolgok elérése érdekében ki kelljen mindent pakolni és bemászni. Sarokszerkényekbe forgatható polcokon pakolhatunk praktikusan.

A szekrények elhelyezésekor mindig gondoljuk át az ajtók és fiókok nyílását, hogy ne akadjanak egymással a kihúzható részek és hogy teljesen ki lehessen tárni az ajtókat a megfelelő hozzáférés érdekében.

A bútorok és konyhalap esetében érdemes végiggondolni a munkalap magasságát és a méreteket. Az előbbi a kényelmes munka érdekében fontos, az utóbbi pedig azért, hogy a kisebb konyhában se maradjunk megfelelő mennyiségű munka- és rakodófelület nélkül. Az sem mindegy, hogy a konyha jobb vagy balkezes ember számára készül-e, például az ajtók nyílása, a sarokban elhelyezett bútorok szempontjából.

Eszközök elhelyezése

A konyhai eszközeinket is érdemes a korábban bemutatott konyhai folyamat szerint csoportosítani. Így kerüljenek külön az előkészítéshez használt eszközök (kések, hámozók, reszelők) és a tálalás vagy éppen étkezés eszközei, így kézre fognak esni a munka során. A főzés folyamatában nagyon fontos, hogy ne kelljen egy-egy eszközért a konyha másik sarkába zarándokolni, vagyis az egyes munkafolyamati lépésekhez használt eszközöket helyezzük a használat helyének közelébe (az előkészítés eszközeit a mosogató környékére, a főzés eszközeit a sütő környékére, a tálalás és ételfogyasztás eszközeit az étkezőasztal környékére).

A különféle konyhai eszközök kerülhetnek fiókokba, szekrényekbe, de találhatunk számukra helyet a konyha nyitott terében, akasztókon, polcokon is. Érdemes csak olyasmit nyitott módon tárolni, amiket gyakran használunk, hiszen ellenkező esetben nem csak por rakódik rá, de a konyha zsíros gőze is lecsapódik rajta, így időről időre el kell mosogatnunk majd ezeket, akkor is, ha nem használtuk.