Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekLehulló levelek, megújuló saláták- hagyományos és modern őszi saláták

Lehulló levelek, megújuló saláták- hagyományos és modern őszi saláták

Az őszi időszak bőven gondoskodik friss gyümölcsökről, de inkább zöldségekről: számos kedvelt alapanyagunk ilyenkor éli szezonját, mint az alma, a brokkoli, csemegekukorica- és szőlő, a körte, a füge, a vöröskáposzta vagy éppen a dió és a mogyoró is. Igazi szivárvány ez nem csupán vitamintartalmát tekintve, de színvilágra is! Hoztunk néhány salátaötletet, ahol mindkét előnyét élvezhetjük a szezonális terméseknek, legyen szó hagyományos, vagy modern receptekről egyaránt.

Salátafajták

Ugyan a salátakészítéshez nem feltétlenül kell nagy tudás a konyhában, vagy éppen felütni egy-egy komolyabb szakácskönyvet, mégis egy komplexebb fogásról beszélünk, mint azt elsőre gondolnánk.

Tudtad, hogy salátából is számtalan típus van?  Van például a kevert vagy forgatott saláta, ami a legegyszerűbb elkészítési módját takarja: felszeleteljük az alapanyagokat és egymásra szórva forgatjuk őket egy nagy tálban egészen addig, amíg kellően el nem keverednek, és juttatnak minden falatra egy csipetnyit az összes összetevőből. Ilyen például a kedvelt Cézár-saláta, Görög vagy éppen Zöldsaláta.

Egy másik típus az összetett saláta. ennek különlegessége, hogy jóval alaposabban strukturáljuk meg, nagyobb utánajárást és tapasztalatot igényel, melyik ízek és textúrák illenek össze. Ezek a saláták már többségében húst, illetve tojást is tartalmaznak és legalább egy szokatlan hozzávalót, fűszert. Ilyen saláták például az olasz eredetű Caprese saláta, melynek fő különlegessége, hogy a hozzávalók színeiből egy olasz zászlót kirakva szokás tálalni.

Nézzünk csak a képre, akár a magyar zászlót is odaképzelhetjük!

Végül, de nem utolsó sorban az akár kötöttnek is nevezhető, öntettel vastagon ellátva tálalt salátákat említenénk. Ezek ismertetőjele, hogy inkább a majonéz és egyéb kötőanyag alakítja a fogást, mintsem maguk a zöldségek, vagy akár az ételtípus nevét adó saláta. Ilyen például a csirkesaláta, a franciasaláta, a burgonyasaláta vagy éppen a Waldorf-saláta: az utóbbi receptjét a mi oldalunkon is megtalálhatjátok, kövessétek a linket: [link]

Hagyományos saláták

A hagyományos saláták nem rejtegetnek túl nagy titkokat, maximum tippekkel szolgálhatnak ilyenkor a szakácskönyvek, de egyébként ízlés és tapasztalat kérdése. Vegyük például a Cézár salátát: római salátát, krutont és parmezánt citromlével, olívaolajjal, dijoni mustárral, Worcestershire-szósszal, sóval és borssal ízestett öntettel összekeverjük. Voila! Talán az eredetét illetően szolgálhatunk még új információkkal: a saláta feltalálása Caesar Cardini olasz vendéglős nevéhez fűződik, az 1920-as évekből, aki állítólag az asztalra dobálta a saláta összetevőjét. Hogy ez mennyire higiénikus vagy igaz, azt nem tudnánk megítélni, de az biztos, hogy bejött neki: száz évvel később is előszeretettel fogyasztjuk receptjét.

Hagyományos salátareceptek újragondolva

Ha szeretnénk feldobni a salátáinkat, érdemes tudatosan fűszerezni az alapanyagokat, mind ízvilágot, mind szezonalitást tekintve. Például a batáviasaláta párjául a bazsalikom, tárkony, turbolya, fokhagyma vagy éppen a petrezselyem szegődhet, a vizitorma maga  fűszernövényként is alkalmazható batávia-, fejes vagy tépősalátához, a cikóriát a lestyán, turbolya, petrezselyem, míg a kínai kelt a fokhagyma, petrezselyem, salottahagyma, metélőhagyma, vöröshagyma kíséri jól. A jégsaláta turbolya, petrezselyem és vöröshagyma ízesítést kaphat, míg a tölgylevelű saláta inkább fokhagyma, petrezselyem és salottahagyma körében élvezhető igazán.

Az endíviasaláta fokhagyma, petrezselyem, metélőhagyma, vöröshagyma, a galambbegy saláta fokhagyma, metélőhagyma, vöröshagyma, a fodros endíviasaláta fokhagyma, metélőhagyma, vöröshagyma, a kertizsazsát, mint fűszernövényt pedig leveles salátákhoz használják. Fejes saláta remek párja lehet a bazsalikom, kapor, tárkony, turbolya, petrezselyem, vérfű (pimpernel), metélőhagyma, míg a radiccsiónak a  bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma  és a mustár. A retek mellé petrezselyem, metélőhagyma, a római saláta (igen, ez a Cézár saláta alapja) mellé pedig bazsalikom, fokhagyma, oregánó és vöröshagyma dukál. A céklához kömény, vöröshagyma, a salátauborkához borágó, kömény, porcsin ajánlott. Sokoldalú még a paradicsom: bazsalikom, tárkony, fokhagyma, oregánó és vöröshagyma egyaránt remek társa. Ami a szezonalitást illeti, októberben például a borsfű, citromfű és a lestyán teremhet bőven.

Mivel edd a salátát, vagy mit egyél a salátával?

Az előző bekezdésben szó esett a fűszer-saláta párosításokról, most nézzük meg ezeket a gyakorlatban! Hoztunk pár remek Horváth Rozi receptet, ami salátával párosítva még finomabb lesz!

Tejszínes-kapros máj: Már a nevében is benne van jellegzetes fűszere, a kapor, amihez a fejes saláta illik. Akár köretnek is remek választás lehet e mellé a különleges fogás mellé egy egyszerűbb, fejes saláta alappal és enyhén kaporral fűszerezett saláta, főleg, ha a zöldségalaplé alapján választjuk a salátába szeletelt zöldségeket: bizony, a máj mellé egy igazi dobott saláta dukál!

A máj receptje: https://www.horvathrozi.hu/receptek/tejszines-kapros-maj

Falafel: ehhez az egzotikus finomsághoz is a fűszerek alapján érdemes salátát összerakni: fő ízesítéséhez, a köményhez a cékla és a salátauborka az igazán megfelelő, ha pedig szeretnénk még különlegesebb fogást az asztalra varázsolni, akár a fűszerezett, vagy sült cékla is jó választás lehet köretként.

A falafel receptje: https://www.horvathrozi.hu/receptek/falafel

Sült malaccsászár: önmagában is kiadós húsétel mellé egy gyenge, zöldsgekben gazdag salátát ajánlunk, ami ízben kiegyenlíti a malaccsászár hagymamennyiségét. A radiccsió, amelett, hogy gyönyörű színeket produkál az asztalon, egy szokatlan, de remek választás lehet ennél az ételnél.

A sült malaccsászár receptje: https://www.horvathrozi.hu/receptek/sult-malaccsaszar