Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekFahéjas finomságok

Fahéjas finomságok

A fahéj univerzális fűszer, különösen, ha a desszertekre, a fahéjtól illatozó finomságokra gondolunk. Sokan csak a téli ünnepi süteményekhez tudják elképzelni, pedig ezzel a különleges fűszerrel minden évszakban tudunk finomságokat készíteni – gondoljunk csak a fahéjas-almás pitére, vagy a fahéjas                                                                fagylaltra. Nem nehéz egy kis csavart vinni a sütésbe, főzésbe ezzel a fűszerrel.

Készítsünk fahéjas öntetet

Sokféle fogást tehetünk izgalmassá, ha fahéjas öntettel tálaljuk. Ehhez főzzünk egy sűrű madártejhez hasonló, egész vagy őrölt fahéjjal és vaníliával ízesített öntetet. Az egész fahéjat főzés után ki kell venni a mártásból. Ügyeljünk arra, hogy a kevesebb sokszor mindig több, ha túladagoljuk a fahéjat, könnyen keserű lehet a mártásunk.

Az öntethez tej helyett tejszínt, kókusztejet, mandulatejet is használhatunk. A tejszíntől sűrűbb, két utóbbitól kissé hígabb lesz az állaga.

  • A rizskoch és a grízfelfújt mézes-fahéjas öntettel a legfinomabb.
  • Illik a fagylaltokhoz is, például a csokoládéhoz, vaníliához, kókuszhoz, meggyhez, málnához.
  • Adhatjuk aranygaluska vagy más kelt tészta mellé is.
  • Ha a gyümölcstortát fahéjas öntettel öntjük le, különleges ízt kapunk.

Lekvárokat is főzhetünk fahéjjal

Remekül megy a sárgabarackhoz, az almához, a meggyhez, a szilvához vagy a körtéhez. Ha pedig a már kész lekvárokat felfőzünk kevés vízzel és őrölt fahéjjal, kitűnő öntetet kapunk fánkokhoz, palacsintákhoz, gombóchoz, fánkokhoz, fánkgolyókhoz.

Süteményekhez, tésztákhoz is használhatjuk

Az őrölt fahéjat cukorral vagy eritritollal összekeverve töltelékként használhatjuk minigombócokban, palacsintában, kelt tésztából készült csigának. Mindhárom egyszerű, de nagyszerű étel.
Nyári gyümölcsös pitéink is elképzelhetetlenek őrölt fahéj nélkül. Gondoljunk csak az illatozó almás, cseresznyés, meggyes lepényre.
A népszerű brownie tésztájába is tehetünk belőle, a csokoládé és a fahéj jól kiegészítik egymást. Ugyanígy a csokoládés, mazsolás gyümölcskenyérből sem maradhat ki.
Az erdei gyümölcsös, meggyes, áfonyás, szilvás, ribizlis gyümölcstortát is ízesíthetjük vele, akár úgy is, hogy egy csipetnyit a tortazselébe is teszünk.

Levesbe is kiváló

A nyári gyümölcslevesek, mint az alma, meggy, ribizli, szilva, elképzelhetetlenek fahéj nélkül. Hogy még finomabb legyen, a gyümölcs egy részét turmixoljuk össze, ezzel sűrítsük a levest és ne liszttel. Tej helyett kókuszkrémet is használhatnunk, illik az ízéhez az őrölt fahéj.

Egyszerű desszertek fahéjjal

Ha gyorsan akarunk „valami édeset” készíteni, keverjünk össze tisztított felezett diókat fahéjas mézzel.
Főzzünk nyári, fahéjas almalekvárt. A nyári lekvárokhoz nem adunk tartósítószert, ha megfelelő gondossággal készítjük és tároljuk, egy-két hétig a hűtőszekrényben is eláll.

Egy fahéjas-almás-gesztenyés pohárkrém gyorsan összeállítható. Ehhez a meghámozott szeletekre vágott almát egész fahéjjal és szegfűszeggel pár percig pároljuk, majd a fűszereket eltávolítjuk belőle.  Kész gesztenyemasszát keverjük habosra az tejszínnel, majd rétegesen tegyük pohárba. A tetejére cukor nélkül készült tejszínhabot tegyünk, megszórva kevés őrölt fahéjjal és kakaóval. Behűtve isteni édesség!