Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekNyári, hűsítő finomságok

Nyári, hűsítő finomságok

A nagy melegben vágyunk a könnyű, gyümölcsös finomságokra, a hűsítő ízekre. Kánikulában a legjobb, ha olyan desszerteket választunk, amik elkészítéséhez nélkülözhetjük a sütőt.


Pohárkrémek

A pohárkrém azért jó választás, mert bármilyen szezonális gyümölcsből elkészíthetjük, jól illeszkedik az egészségtudatos táplálkozásba, édes ízével mégis tökéletes nyalánkság is. Alapnak használjunk görög joghurtot, de nagyon finom mascarponéval vagy házilag főzött pudinggal is. Válasszunk kedvünk szerint gyümölcsöt bele, de feldobhatjuk a joghurtot lekvárral, csokiforgáccsal is. Keverjünk hozzá egy kevés chia magot, isteni lesz vele a pohárkrém!

A rétegek közé tehetünk müzlit, összetört kekszet vagy babapiskótát is. Miután kedvünk szerint rétegeztük, hagyjuk a hűtőben kicsit megdermedni. Ha azt szeretnénk, hogy a krém jobban összeálljon, egy kevés zselatint tehetünk bele, így olyan állaga lesz, mint a panna cottának.

Az angolok a hasonló desszertjüket trifle-nek nevezik. Ez nagyobb kiszerelésben készül, mint a pohárkrém, de hasonlóképpen gyümölcsből, kekszből vagy piskótatésztából, krémből vagy tejszínhabból állnak a rétegek. Ha nem tudjuk, hány vendég érkezik, érdemes inkább trifle-t készíteni, így biztos, hogy mindenkinek jut a desszertből.

Joghurttorták

A különféle joghurttorták is kiváló nyári desszertek, előnyük, hogy elkészítésük nem igényel sütést, így nem lesz melegünk a konyhában. Az alap lehet keksz vagy piskóta, erre kerül a joghurtos krém, amit zselatinnal tartunk egyben. Ehhez is érdemes görög joghurtot használni. A krémbe is kerülhet gyümölcs, de úgy is nagyon finom, ha a joghurtréteg tetejére helyezzük el azokat. Érdemes tortaformában készíteni, majd, miután megdermedt a hűtőben, bontsuk szét a formát és tálaljuk a tortát.

Házi készítésű fagylaltok vagy jégkrémek

Nyáron különösen jól esik ez a hűsítő finomság. A boltban, cukrászdában vásárolt termékekkel ellentétben otthon igazán egészséges, cukormentes édességeket készíthetünk. A legegyszerűbb, ha görög joghurtba elkeverünk összeturmixolt gyümölcsöt vagy gyümölcsvelőt, majd jégkrémformába öntjük és a fagyasztóba tesszük. Rengeteg féle gyümölcsből lehet kiváló jégkrém, de kipróbálhatjuk például a lefagyasztott banánturmixból és narancsléből rétegzett változatot is.

Gyümölcssaláták

A gyümölcssaláta ugyan nem klasszikus desszert, nyáron mégis kiváló kísérője az ebédnek például. Ínyencek akár sajttal vagy rukkolával is vegyíthetik.

Gofrik és amerikai palacsinták

Ugyan a fenti ételek esetében a tésztát meg kell sütni, itt a hőtermelés elenyésző a sütőéhez képest, főleg, ha elektromos gofri- és palacsintasütő használunk. Fenséges desszert, ha a gofrit vagy a palacsinta tetejét különféle hideg krémekkel és gyümölcsdarabokkal díszítjük. Például a citromkrémes gofri eperdarabokkal egyszerre finom és kellemesen hűsítő finomság, ráadásul könnyen elkészíthető.