Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekRakott krumpli sokféleképpen

Rakott krumpli sokféleképpen

Használjunk fűszereket a tejföl ízesítésére vagy a rétegek közé! Új alapanyagokat is tehetünk bele. Készíthetjük párolt, fűszeres zöldségfélével vagy csirkemell csíkokkal. A tetejére rakhatunk reszelt sajtba ágyazott zöldpaprika vagy paradicsom karikákat, aszalt paradicsomot.

Hagyományosan egy kis csavarral

A szokásos tejföl helyett öntsük le tejszínes mártással a krumplit. A tejszínhez adjunk felvert tojást, ízesítsük sóval, kurkumával, morzsolt bazsalikommal. Sűrítsük egy kiskanálnyi étkezési keményítővel, keverjünk bele bőven reszelt füstölt sajtot. Az ételre öntött mártás a burgonya közé folyik, megsülve plusz zamatot ad az ételnek, a teteje pedig szép rózsaszínre sül.

Gombával, hagymával

Kolbász helyett csiperkegomba is kerülhet a rakott krumpliba. A megtisztított, megmosott gombát felszeletelve, kevés olajon pároljuk meg karikára vágott mogyoróhagymával. Fűszerezzük őrölt babérlevéllel, morzsolt majoránnával. A gomba legyen puha, és jól süssük le, ne maradjon alatta víz.

Ezután a szokásos módon, rétegesen rakjuk le a burgonyát, a hagymás gombát, a karikára vágott főtt tojást.  Szórjuk meg reszelt kemény sajttal – piros, ropogós és ízletes lesz.

Mediterrán ízek

A mediterrán rakott krumpli titka a sonka, a rozmaring, a mozzarella és a paradicsom. A burgonyaszeletek közé nem csak kolbász- és tojáskarikák kerülhetnek, hanem mellé olívaolajon megsütött, vékonyra vágott olasz vagy spanyol sonkaszeletkék is. Közben a rétegek közé szórjunk csipetnyi morzsolt rozmaringot is.

A tetejére paradicsomszeletek kerülnek. Amikor már majdnem megsült, szórjunk rá mozzarella darabokat. A továbbiakban ne süssük tovább túl magas hőmérsékleten, hogy a sajt csak ráolvadjon, de ne égjen meg.

Fűszeres darált hússal

A héjában főtt, karikára vágott burgonyasorok közé kolbász helyett fűszeres darált sertéshús is kerülhet. Ehhez a húst kevés olajon sóval, őrölt fekete borssal, kakukkfűvel megpároljuk. Miután a hozzávalókat rétegesen leraktuk, az adagtól függően 1-2 tojást verjünk fel, adjunk hozzá sűrű tejfölt. Miután jól összekevertük, simítsuk az utolsó burgonya rétegre, tegyünk rá erős zöldpaprika karikákat, így süssük pirosra.

Tojás és tejtermékek nélkül

Ha valaki nem szereti a tojást és a tejtermékeket, vagy nem fogyaszthatja, bátran kihagyhatja az ételből, mert nagyszerűen lehet pótolni mással.

A tejföl helyett használhatunk semleges ízű növényi krémeket, mint a rizskrém, zabkrém vagy szójakrém. Sűríthetjük kevés kukoricakeményítővel, így szép színe lesz, ízesíthetjük pár csepp citromlével. Bátran fűszerezhetjük! A són kívül kerülhet a tejfölt helyettesítő krémbe kevés őrölt szerecsendió, őrölt kömény, fokhagymapor, vagy akár őrölt szegfűbors.

Hogy a tojás ne hiányozzon, készítsük többféle kolbásszal vagy felvágottal vegyesen. Például csípős kolbászkarika mellé tehetünk valamilyen sonkás felvágottat csíkokra vágva.