Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekAszalt szilvás különlegességek

Aszalt szilvás különlegességek

A téli hónapokban szeretjük az aszalt gyümölcsöket. Az aszalás és szárítás megőrzi a gyümölcsök eredeti ízét, vitamintartalmuk egy részét, hasznos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, és nem utolsó sorban nagyon finomak.

Az egyik legnépszerűbb köztük az aszalt szilva, amely édes és sós ételekhez egyaránt kiváló. Kevés olyan gyümölcs létezik, ami ennyire sokoldalúan felhasználható. Többféle húshoz is illik: csirkéhez, pulykához, sertéshúshoz, marhahúshoz, vadakhoz. Átveszi a fűszerek és a hús ízét, ugyanakkor jól ki is egészíti azokat.

A desszertekből szinte elmaradhatatlan. Pitékbe, kevert süteményekbe, kalácsokba, bejglikbe, de akár tortákba is illik. Mártások, szószok hozzávalója lehet. Vendégváró sós süteményt is süthetünk vele, akár omlós, akár leveles tésztába töltjük.

Attól függően, hogy milyen ételbe használjuk, érdemes előtte beáztatni a szemeket, ha felnőtteknek készül az étel vagy sütemény, vörös borba, muskotályba, likőrbe. Gyerekeknek készülő fogásokhoz narancslébe vagy mézes mártásba áztassuk az aszalt szilvát.

A legjobb, ha szinte csak fűszerként használjuk. Nem kell belőle túl sok, nem szabad, hogy elnyomja a hús ízét, uralja a desszertet, csak emelje ki az ízeket.

Húsokhoz fűszerezhetjük citromborssal, szegfűszeggel, szerecsendióval, fahéjjal, bármilyen, a húshoz illő fűszersóval, őrölt borssal. Ha szegfűszeges vörösborban megpároljuk, akár kicsit szét is főzzük a szilvákat, mártásként tálalhatjuk a pirosra sült sertéssültek mellé. Pulykamell vagy csirkemell filébe göngyölve, mazsolával kiegészítve mennyei húsroládot készíthetünk.

Levesekbe is tehetjük: a csirkemellből főzött, valódi sáfránnyal vagy sáfrányos szeklicével fűszerezett raguleves aszalt szilvával egy igazán különleges fogás. Ne hagyjuk ki belőle a reszelt citromhéjat sem! Az egyszerű zöldségekkel készített lencseleves is izgalmassá válik tőle. A levest őrölt borssal is ízesíthetjük.

Zöldségételek is készülhetnek aszalt szilvával. Lencsesalátába, babsalátába, párolt vörös káposztába is kerülhet.

Desszertekhez az aszalt szilvát önmagában is felhasználhatjuk, de még jobb, ha felhasználás előtt rumba, narancslikőrbe áztatjuk, vagy mézbe mártjuk.

Fűszerei a fahéj, a csillagánizs, a szegfűszeg, a citromhéj, a narancshéj, a gyömbér és a szerecsendió. Ez utóbbi kettőből nagyon kevés kell, mert intenzív ízük van.

Süssünk illatos foszlós diós kalácsot, tegyünk bele aszalt szilvát, fűszerezzük fahéjjal! A csokoládés-szilvás kevert süteményekbe is aszalt szilva kerül az olvasztott csokoládé mellé. Ízesítsük kevés gyömbérrel. Egy fehér vaníliás pohárkrém aszalt szilvával pedig nem csak mennyei, de mutatós desszert is.