Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekSzínes, zamatos saláták szilveszterre

Színes, zamatos saláták szilveszterre

Az év utolsó napja a gondtalan szórakozásé. Hogy vendéglátóként ne kelljen az ételek feltálalásával, kínálással foglalkozni, és hogy mindenki találjon magának finomságokat, a legpraktikusabb a svédasztalos megoldás. Ilyenkor többféle ételből lehet válogatni, kóstolni. A szilveszteri büféasztalról nem hiányozhatnak a saláták sem. Mivel télen amúgy is szívesen fogyasztunk friss zöldségféléket, ilyenkor is nagy hangsúlyt kap az ételek között.

Gazdagabb a választék, mint gondolnánk

A legjobb, ha friss hozzávalókból állítjuk össze, így nem csak finomak, de színükkel, illatukkal üde színfoltok lesznek az asztalon.

Mi minden kapható télen? Például többféle színű és ízű paprika: a piros kápia, a zöld színű hegyes erős vagy az univerzális t.v. paprika. De paradicsomhoz is hozzájuthatunk, kedvelt a fürtös és a koktélparadicsom is. Ez utóbbit szívesen használják díszítésre is. Használható salátákhoz többek között még a fekete retek, a sárgarépa, a cékla, a vörös káposzta, a kínai kel, a cikória, a sütőtök, a karfiol és a burgonya.

Télen is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben különféle friss saláta, mint az endívia, a fejes saláta, a jégsaláta, a római saláta, ruccola, a Lollo rosso és a Lollo verde, a madársaláta. Ezek sokáig frissek maradnak, gusztusosak, ropogósak feldolgozás után is.

Kevés gyümölccsel is kiegészíthetjük, például almával, körtével, szőlővel, naranccsal, grapefruittal, nyers vagy aszalt fügével, mazsolával.

Párolva kerül a salátába a zsenge kukorica, a lencse, a csicseriborsó; sütve a sütőtök, a padlizsán.

Olajos magvakkal is gazdagíthatjuk, kiváló pirítva a napraforgómag, a dió, a tökmag. Érdemes a salátákat kipróbálni pisztáciával, földimogyoróval, mandulával is.

Ami nem maradhat el szilveszterkor

Bizonyos ételeket hagyományosan szilveszterkor szoktunk készíteni. A népszokás szerint a szilveszterkor fogyasztott lencse a következő évben gazdagságot hoz. A lencsét először meg kell főzni, a többi alapanyag nyersen kerül bele. A főzés nem tart sokáig, hamar megpuhulnak a kis szemek. Érdemes már ekkor is fűszerezni szárított majoránnával, borsikafűvel, rozmaringgal és babérlevéllel.

A leszűrt és lehűtött lencsét többféleképpen ízesíthetjük:

  • adhatunk hozzá sonkahagyma- (enyhébb illatú és aromájú) és virslikarikákat,
  • elkészíthetjük majonézesen frissen vágott petrezselyemmel megszórva,
  • vagy tehetünk bele paradicsomot és olajos magvakat
  • vagy narancsot és sonkaszeleteket.

Fűszerezzük bátran szárított vagy frissen vágott fűszerekkel, mint a kakukkfű vagy a petrezselyem.

Az univerzális vegyes friss saláta összeállítás most sem maradhat ki. Az alap többféle zöldsaláta lehet, amelyekhez színes paprikacsíkokat, paradicsomot, uborkát, reszelt sárgarépát, reszelt vörös káposztát, almát, olajbogyót, citromkarikákat és frissen facsart citromlét is adunk. Természetesen kissé meg kell sózni, óvatosan átforgatni és néhány órára behűteni. Minél színesebb, annál szebb és finomabb. Ha fűszeres olajos öntettel készítjük, még érdekesebb és ízesebb lesz.

A sütőtök sem maradhat ki ilyenkor. A megtisztított, kockára vágott sütőtököt kenjük be citrombors fűszerkeverékkel, kevés morzsolt bazsalikommal, és morzsolt oregánóval ízesített fűszeres olajjal. Süssük puhára, hűtsük le. Adjunk hozzá bőségesen friss ruccolát, tisztított és pirított tökmagot, narancsszeleteket negyedekbe vágva, kevés frissen facsart narancslét. Behűtve kerüljön az asztalra!

Készítsünk öntetet!

A zamatos, színes salátát legtöbbször valamilyen öntettel tálaljuk, amivel vagy már előre meglocsoljuk, vagy külön tálaljuk, hogy mindenki tetszés szerint használja. Ilyenkor inkább olajos alapú fűszeres öntetet használjunk, így nem kell attól tartani, hogy hamar megromlik az étel. Ez lehet olívaolaj, szőlőmagolaj vagy más alternatív növényi olaj.

Válogassunk össze nekünk tetsző fűszereket is! Lehetőleg az őrölt vagy morzsolt változatot keressünk, például a fehér borsot, az oregánót, a babérlevelet, a bazsalikomot, a szerecsendiót. Tehetünk az öntetbe mézet, narancslevet, citromlevet – különösen, ha gyümölcs is kerül az összeállításba.

Az elkészített étel ne csak finom legyen, de szép és gusztusos is, hívogató, hogy kedvet kapjon megkóstolni, aki látja. Mindig ügyeljünk a tálalásra is, lehetőleg átlátszó üvegtálba tegyük a salátákat és mindig díszítsük.