Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekEgészséges étrend az ősz alapanyagainak használatával

Egészséges étrend az ősz alapanyagainak használatával

Régi és jó alapvetés, hogy a szervezet számára rendkívül egészséges, ha az évszaknak megfelelő alapanyagokból készült ételeket fogyasztjuk. Ez régen nem is lehetett másként, ma már persze bármit megvehetünk a hipermarketekben. Ha viszont az őszi-téli szezon alapanyagait szeretnénk használni főételeinkhez, van néhány jótanács a tarsolyunkban.


A késő ősz elhozta nekünk a rövidebb nappalok és hosszabb éjjelek idejét, napközben is alacsonyabbra kúszik fel a hőmérő higanyszála, a tél már szinte dörömböl a kapuinkon. Ebben az időszakban nagyon fontos a kiegyensúlyozott, vegyes és egészséges étrend, hogy elkerüljük a betegségeket, és ne merüljenek le testünk akkumulátorai. Az őszi betakarítás szerencsére antioxidánsokban és rostban gazdag terményekkel örvendeztet meg a kelbimbótól, a sütőtökig, a paszternáktól a datolyaszilváig.

Együnk sok gyökérzöldséget

Répát persze egész évben kapni, de azért a gyökérzöldségek főszezonja az ősztől tavaszig tartó időszak. A hideg hónapokban az olyan földalatti drágakövek, mint a fokhagyma, vöröshagyma, gyömbér, fehérrépa, édesburgonya, cékla és paszternák bőséges ízt és tápanyagot biztosítanak szervezetünknek. A gyökérzöldségek folsavban gazdagok, amely kulcsfontosságú a sejtnövekedéshez és az anyagcseréhez, valamint béta-karotint tartalmaznak, amely támogatja a látást és a csontok egészségét.

Adjunk az ételekhez gyulladáscsökkentő hatású zöldségeket

Az ősz a finom avarillat mellett allergiát okozó pollenek egész garmadával töltötte be a levegőt, kevesen tudják, hogy ezek jó része még a hó lehullása után is ott kering. Fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek segítenek a szervezetünknek a védekezésben: például adjunk ételeinkhez kvercetinben gazdag almát és hagymát. Ez a flavonoid gátolja az allergiás gyulladásokért felelős hisztamin felszabadulását a szervezetben, így segít megelőzni a szipogást és tüsszögést.

Menjünk ki a piacra!

A termelői piacokon nemcsak azért jó vásárolni, mert ezzel a magyar őstermelőket támogatjuk, hanem azért is, mert az éghajlatnak megfelelő, fenntartható, finom és egészséges élelmiszereket vásárolhatunk. A termékek ráadásul általában frissebbek is, mint egy hipermarketben vagy utcai zöldségesnél, hiszen a termelők általában a piacnap reggelén vagy előző nap szedik le azokat. Bátran kérdezősködjünk, mustrálgassunk, elegyedjünk beszédbe az árusokkal, így még jobban fog ízleni a piacon megvett alapanyagból készül étel. Sőt, még alkudhatunk is!

Magvak és gabonák az egészségünkért

Használjunk persze teljes kiőrlésű tönkölylisztet sütéshez és főzéshez, de ne elégedjünk meg ennyivel. Keressük a gabonák és magvak legegészségesebbjeit, és ezekből készítsünk ételeket: hajdina, barna rizs, árpa, zab, amaránt, vadrizs, quinoa, köles és így tovább. Mind tele vannak rosttal, jó szénhidrátokkal és értékes növényi fehérjével, gazdagok B-vitaminban, így segítenek megelőzni a télen könnyen ránk törő rosszkedvet és búskomorságot is. Adjuk ezeket a gabonákat és magokat töltelékekhez, levesekhez, ragukhoz, salátákhoz és köretekhez is.