Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekElőzd meg a diabéteszt és egyél finomakat!

Előzd meg a diabéteszt és egyél finomakat!

Az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség napjaink népbetegsége, világszerte százmilliók szenvednek tőle minden életkorban. Pedig a genetikán túl a táplálkozási szokásoknak is jelentős szerepe van kialakulásában, így a megfelelő étrenddel és aktív életmóddal jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

Olyan ételeket sorolunk fel, amelyek segítik kiegyensúlyozni a vércukorszintet, így segíthetnek a megelőzésben.

1. Alma

Bár a gyümölcsök cukortartalma viszonylag magas, olyan értékes vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amikért érdemes fogyasztani őket. Az alma talán mind közül a legjobb, mivel jelentős quercetin flavonoid tartalmának köszönhetően segít a szervezetnek az inzulin hatékonyabb kiválasztásában és az inzulinrezisztencia megelőzésében. Ráadásul zsíros sajtokkal és dióval kifejezett ínyencség is. Fontos, hogy héjával együtt fogyasszuk!

2. Joghurt

A Harvard Egyetem kutatásai szerint napi egy pohár natúr joghurt elfogyasztása ötödével csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Fogyasszuk a görög típusút, amely zsírban és fehérjében gazdag, így nemcsak tápláló, de segít megelőzni a vércukorszint kiugrását. Ellenőrizzük a csomagolást, keressük a cukrozatlan változatot, amely 12-15 gramm szénhidrátot tartalmaz.

3. Spárga

Az egyik legegészségesebb zöldség: kalóriában szegény, élelmi rostban és antioxidánsokban gazdag. Segít csökkenteni a szervezetben fennálló gyulladásokat és kiegyensúlyozni a vércukorszintet, ráadásul sokféleképpen elkészíthető és rendkívül ízletes. Fogyasszuk minél gyakrabban!

4. Hüvelyes zöldségek

A bab, borsó, lencse, csicseriborsó és társaik kiváló élelmi értékekkel rendelkeznek: viszonylag alacsony kalória- és telítettzsírsav-tartalom mellett rengeteg élelmi rost és alacsony glikémiás index jellemzi őket. Szervezetünk ezeket a zöldségeket hosszú ideig emészti, vércukorszintünk ezalatt egyenletes marad. Ehetjük őket levesnek, főzeléknek, de köretek és raguk egész tárháza áll rendelkezésünkre.

5. Chiamag

A chiamagot az utóbbi években superfoodként emlegetik, a belőle készült termékek borsos áron kelnek el a boltokban. Pedig nem valami nagy különlegességről van szó, sőt inkább az ellenkezője igaz: semleges íze miatt a chiát csaknem bármihez hozzá lehet adni. Magas a fehérje- és rosttartalma, és szívvédő omega-3 zsírsavakban is gazdag. Napi két evőkanál fogyasztása ajánlott.

6. Bogyós gyümölcsök

Bár az előbb a gyümölcsök királyává az almát koronáztuk, az eper, málna, szeder és áfonya is nagyszerű élelmiszerek: kevés szénhidrátot és kalóriát, de sok rostot tartalmaznak, kellemesen telítenek és szinten tartják a vércukorszintet. A kutatások szerint a szeder és az áfonya a legegészségesebbek, ízük pedig mesés.

7. Kávé

Érdekességként is felfogható, hogy a naponta legalább két csésze kávét fogyasztók feleakkora valószínűséggel lesznek cukorbetegek, mint azok, akik nem isznak kávét. A hír igaz, tudományosan is bizonyított: a kutatók 10 éven át követték a vizsgálatban résztvevőket, így állapították meg, hogy bizony a feketézés nagyon is hasznos lehet. Természetesen cukor nélkül.

8. Tökmag

Magyarországon a napraforgómag élvez elsőbbséget, pedig a tökmag egészségesebb és ízletesebb is. A tökmag a lenmaghoz hasonlóan jelentős mennyiségben tartalmaz lignánt és magnéziumot, amelyek segítenek hatékonyabbá tenni az inzulintermelést, valamint a vércukorszint csökkentésében közvetlenül szerepet játszó globulinokat. Tegyük a tökmagot kedvenc zöldsalátánkba, adjuk hozzá sós tésztákhoz, fogyasszuk nyersen vagy akár pörkölt változatban, tévézés közben.

9. Almaecet

Az ecetsav csökkenti azon enzimek aktivitását, amelyek a cukrok emésztésében játszanak szerepet. Így a cukor lassabban bomlik le a szervezetben és ezért sokkal fokozatosabb ütemben jut be a véráramba is. Magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után akár kiskanállal is bevehető, de ezerféle ételnek jól áll.

10. Barnarizs

Ha biztosra szeretnénk menni, hogy mindent megteszünk a cukorbetegség elkerüléséért, csakis teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása ajánlott. 26 százalékkal csökkentik a diabétesz kialakulásának kockázatát. Ezek közül is a legjobb élelmi értékekkel a barnarizs rendelkezik: magnéziumban és rostban gazdag, glikémiás indexe alacsony. A barnarizs csaknem ugyanolyan sokoldalú, mint a fehér, de vegyük figyelembe, hogy puhulása lényegesen tovább tart.