Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekAz ősz slágere a sütőtök – mi minden készülhet belőle?

Az ősz slágere a sütőtök – mi minden készülhet belőle?

Gyermekkorunk kedvenc csemegéje, mégis kevesen tudják, hogy milyen hatalmas értéket képvisel táplálkozási és egészségügyi szempontból ez az olcsó, kiválóan eltartható, változatos és egész télen elérhető vitaminforrás.
 

Értéke nem csak a felsorolt jó tulajdonságokban rejlik, de abban is, hogy rendkívül változatos konyhai alapanyag, így a szezonban bátran és gyakran nyúlhatunk hozzá, hiszen levesek, főételek, köretek, sőt desszertek is egyaránt készíthetőek belőle.

Miért jó, ha sok sütőtököt fogyasztunk?

A sütőtök rendkívül gazdag vitaminokban, így a B-komplex tagjait is tartalmazza az A-, C-vitaminokon kívül. Bővelkedik ásványi anyagokban (kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor) és számos, az immunrendszert támogató nyomelemet is bevihetünk általa a szervezetünkbe.

A sütőtök élettani hatásai is előnyösek: rostjaival jó hatással van az emésztésre, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek előnyösek a különféle bélproblémák, a felső légúti megbetegedések esetén. Serkenti a májműködést, támogatja a jó látást, hozzájárul a szív- és érrendszeri bajok megelőzéséhez.

Mindenki ismeri a sült tököt, de kevesen szeretik

Néhány évtizeddel ezelőtt az egyszerű, felszeletelt és sütőben megsütött tökszeleteket ismertük a sütőtök egyetlen elkészítési módjának. Azóta a gasztronómiai paletta sokat szélesedett, és megtanulhattuk, hogy ez a csodálatos zöldség nyersen, sütve, főzve is az asztalra kerülhet. A töksütés számos módja is elterjedt, így még azok is beépíthetik az étrendjükbe, akik korábban nem mondták magukat az étel híveinek.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a tökkínálat is szélesedett, hiszen a régebben ismert szürkehéjú nagydobosi sütőtök mellett megjelent már a piacon az ún. halloween-tök, a henger alakú óvári, a kolbásztök, amely rendkívül hosszú alakjáról nevezetes, a hokkaidó, amely édes és gazdag ízével vesz le a lábunkról, a sonkatök, amely kisebb példányaival és mogyorós aromájával hódít, a banántök, a rózsatök és még számos más fajta is. Választásnál fontos szempont, hogy sütni vagy főzni, esetleg lének akarjuk-e, illetve, hogy az édes íz mennyire játszik meghatározó szerepet az étel szempontjából.

Tökös ételek

A tök az elmúlt években elfoglalta méltó helyét a zöldségek piacán, így szépen lassan megismerkedhettünk szinte mindenfajta étel tökös változatával. A tökös lasagne, rizottó, ravioli, curry, a különféle tökös rakott zöldségek mellett találkozhatunk töklevesek, tök-köretek receptjeivel is. Ezekhez a tököt használhatjuk magában is, de érdemes kipróbálni a céklával, krumplival, sárga- és fehérrépával készülő változatokat is. Külön csoportot képviselnek a különféle tökökbe töltött ételek (bizonyos fajtáknak, pl. a hokkaidónak a héját is meg lehet enni), amelyek lehetnek darált húsos, zöldségkrémes egybesült egytálételek, de levesek is.

Egyre népszerűbbek a sütőtökös ivólevek, amelyek párolt vagy sült alapanyagból, turmixolva és ízesítve készülnek. Az így készült pürét keverhetjük további zöldség vagy gyümölcslevekkel, ízesíthetjük fahéjjal, gyömbérrel, mézzel.

A sütőtökös desszertek sokak számára elsőre meglepők lehetnek, kínálatuk mégis bőséges. A tökpite az angolszász országokból érkezett hozzánk, de sok olyan receptet is ismerünk, ahol nem a töltelékbe, hanem a tésztába kell a sütőtököt nyersen vagy hőkezelés után belekeverni. Nem kevésbé izgalmasak a sütőtökös pohárkrémek, fagylaltok, amelyek nem csak a tök édes ízét igyekeznek kihasználni, de állagjavítóként is jól szerepelnek, magas rosttartalmuk révén.