Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekReformkenyerek: graham, tönköly, rozs és társaik

Reformkenyerek: graham, tönköly, rozs és társaik

Manapság viszonylag elterjedt vélekedés, hogy minden szénhidrát egészségtelen. Ez persze nem így van. A többségében lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása hasznos és egészséges. Tehát minden egyes alkalommal, amikor készítesz magadnak egy szendvicset, tehetsz valamit az egészségedért.

Sokak úgy hiszik, hogy minél sötétebb színű a polcról leemelt kenyér, annál egészségesebb, így gyakran semmi mást nem vesznek figyelembe a vásárlásnál, csak azt, hogy a termék mennyire barna. Sajnos ez nem elegendő. A gyártók részéről ugyanis bevett gyakorlat, hogy az előbb említett vásárlói magatartást kihasználva, a kenyereket egyszerűen megszínezik. Így könnyen lehet, hogy a megvásárolt, szép barna színű kenyér pont ugyanabból a lisztből készül, mint a fehér.

Általánosságban igaz, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek egészségesebbek, mint azok, amelyek fehérből készülnek. A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a liszt elkészítéséhez a gabonaszemet teljes egészében felhasználják, míg a fehérliszt esetében a magnak csak a belső része kerül a malomkövek közé. A teljes kiőrlésű lisztek sötétebb színe tehát abból ered, hogy az őrlemény a maghéjat, vagyis a korpát és a csírát is tartalmazza. Korpát egyébként bioboltokban külön is vásárolhatsz, például joghurtba keverve fogyasztható, nagyon egészséges, kiváló rostforrás. A Graham-liszt egy harmadik kategóriát képez: a korpát nem tartalmazza, a csírát viszont igen. Érdemes még megemlíteni a kissé sárgás színű durumlisztet, amiből szintén nagyon finom kenyér süthető, fehérjetartalma magasabb a sima lisztnél, a vércukorszintben nem okoz hirtelen emelkedést.

A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru azért egészségesebb, mert több fehérjét, élelmi rostot, vitamint, ásványi anyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér. Így kedvezően befolyásolja az emésztést, szívvédő tulajdonságai vannak, valamint segít megelőzni az elhízást és a diabéteszt.

Amikor olyan kenyeret veszel, aminek nem vagy biztos az összetételét illetően, mindenképp olvasd el, miből készült. A címkén nem mindig szerepelnek részletesen az összetevők, dehát 2018-at írunk: elő az okostelefont, a gyártó és termék neve alapján szinte biztos, hogy azonnal megtalálod, mit tartalmaz. Nem is feltétlen kell végigolvasnod, az első összetevő a legfontosabb. Ha a felsorolás úgy kezdődik: búzaliszt (BL-55), a kenyér biztosan nem 100%-osan teljes kiőrlésű. Persze nem csak a két végpont létezik, a legtöbb egészségesnek látszó kenyér többféle lisztet tartalmaz.

Ha a termék megnevezése rozskenyér, azt gondolhatnád, hogy kizárólag rozslisztből készül, ez azonban nem így van. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a rozskenyérnek a legalább 60 százalékos rozstartalmú kenyér nevezhető, ez alatt a rozsos kenyér megnevezés használható. Ugyanez a helyzet a teljes kiőrléssel is: ha egy kenyér 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, használható a megnevezés. A tönkölykenyérnél ugyanez a határ, a Grahamnél viszont 90 százalék. Ha biztosra akarsz menni, vásárolj kézműves pékségben vagy olyan áruházban, ahol ilyen gyártók termékeit forgalmazzák, tájékozódj a kenyér összetételéről, és válassz olyat, ami 100 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készül.

Az összetétel persze nem minden: mindig a minőséget válaszd a mennyiség helyett! A legegészségesebb kenyér sem tesz jót, ha túl sokat fogyasztasz belőle.