Mit használhatunk az ételeinkhez tojás helyett?
Nagy fejtörést okoz, ha valamilyen váratlan, diétát kívánó betegség vagy frissen diagnosztizált allergia miatt ki kell hagyni a tojást az étrendből. A sütemények, desszertek készítésekor azonnal felmerül a kérdés: mivel helyettesítsük? A tojásmentes desszertek készítése első pillantásra szinte lehetetlen feladatnak tűnhet, olyan alapvető hozzávalónak és olyan ideális kötőanyagnak számít. Szerencsére többféle lehetőség közül választhatunk, attól függően, mit szeretnénk sütni.
Palacsintát készíthetünk például úgy is, hogy tejet, búzafinomlisztet, olajat és cukrot keverünk kellő sűrűségűre, tojás nélkül. Sokan egy kis keményítőt is kevernek a palacsinta tésztájába, hogy még jobban összeálljon.
A tojás elhagyásával alap omlós kekszeket is süthetünk, olyanokat, mint a skót shortbread – abban például vaj, liszt és cukor szerepel, a sót elhagyhatjuk belőle. Ezek a kekszek arra is alkalmasak, hogy összetörve keksztekercset, kókuszos tekercset készítsünk belőlük vagy alapként használjuk különféle túrós, joghurtos, gyümölcsös tortákhoz.
A tejtermékek is hatalmas segítséget jelenthetnek, 1 tojás például 2 evőkanál joghurttal is helyettesíthető muffinokhoz, édes kenyérfélékhez (mint amilyen a banánkenyér vagy a püspökkenyér) és kevert tésztás süteményekhez.
Muffinok, kekszek, kevert tészták sütéséhez nagyszerűen alkalmazható a lenmagpehely, vagyis a darált lenmag. Egy púpozott evőkanál lenmagpelyhet keverjünk össze 4-5 evőkanál vízzel, és hagyjuk állni egy-másfél órán át. A lenmag a víztől kocsonyás, zselés állagú lesz, emlékeztet a tojásfehérjére, és gépi habverővel felverve még kissé habos is lesz tőle a tészta. Attól függően, milyen tésztát készítünk belőle, 1 vagy 2 tojásnak felel meg a fent leírt mennyiség. A kevert tésztákat torta alapnak is használhatjuk.
A diós vagy mákos metélttortának szánt tésztát tojás nélkül is összegyúrhatjuk, úgy, ahogyan az olaszok szokták: a liszthez olívaolajat, vizet és egy kis sót adunk.
Kipróbált megoldás az is, ha egy egész banánt meghámozunk, villával pépesre törünk, és a sütemény tésztájához keverjük. Muffint, cupcake-et, kekszeket készíthetünk így.
A péksüteményekben, kelt tésztákban a lenmagzselé mellett burgonyapelyhet is használhatunk kötőanyagként, tejföllel, tejjel lazítva, ilyenkor azonban figyeljünk arra, hogy kellőképpen édesítsük a tésztát, ne legyen krumplis az íze.
Kevert tésztákat tojás nélkül reszelt almával is készíthetünk, liszt, cukor, tej/tejföl, étolaj és sütőpor keverékéből.
Sőt, még hamis krémes is készíthető tojás nélkül vagy vaníliás puding és zselatin keverékével, vagy úgy, hogy keményítővel, liszttel, tejjel, cukorral krémet főzünk, tejszínhabporral készült krémet és margarint keverünk hozzá, és ezt töltjük az előre megsütött réteslapok közé.