Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekZöldségdesign – hogy azt is rávedd a zöldségevésre, aki utálja

Zöldségdesign – hogy azt is rávedd a zöldségevésre, aki utálja

Valljuk be őszintén, hogy nem mindig a hűtő zöldséges fiókjába nyúlunk elsőként, ha egy kis nassolni valóra vágyunk. Még akkor sem, ha szeretjük a zöldségeket és tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos a szervezetünk számára. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy hányszor, de az bizonyos, hogy minden nap (akár többször is) kellene magunkhoz venni nyers zöldségeket. Hogyan vehetjük rá azokat is a zöldségevésre, akik nem szeretik azt? Kreatívan!

Nem feltétlenül csak a gyerekkel van baj, bár ők azért általában nem lelkesek, ha zöldségektől van szó, pláne, ha nyersen kell fogyasztani. De fel lehet kelteni az érdeklődésüket, ha elég kreatívak vagyunk. Jó módszer a különböző vicces, vagy aranyos formák kivágása zöldségekből, ehhez csak némi kézügyességre, és persze éles késekre vagy különböző szeletelőkre van csak szükség. Egy gyerekzsúron is ki lehet tenni az asztalra zöldséget, ha kreatívan van tálalva.

Egy „zöldségvonat” elkészítéséhez elegendő néhány félbe vágott kaliforniai paprika, karikára vágott uborka vagy répa (ebből van a kereke), ami fogpiszkálóval rögzíteni lehet a paprikára. A „vagonokat” pedig bármivel megtölthetjük vékony, ropinak álcázott répacsíkkal, koktélparadicsommal, de akár gyümölcsöt, sajtot vagy virslit is rakhatunk bele.

A vonat egy kicsit fiús megoldás, lehetséges, hogy kislányunkat nem győzzük meg vele, de szerencsére a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. Különböző állatkák is megformálhatók zöldségből. A krokodilhoz például csak kígyóuborka kell, de csigától elkezdve, bárányon keresztül, a padlizsán bálnáig szinte bármi elkészíthető zöldségből.

Nem csak a gyerekeket kell motiválni a zöldségevésre, előfordulhat, hogy párunk sem szívesen eszi meg. Ez esetben készíthetünk neki szívecskés répakarikákat, akár az esti filmezéshez is, vagy hosszúkásra szeljük a zöldségeket és különböző mártogatós önteteket kínálhatunk hozzá. Ez lehet egyszerű tejfölös szósz, vagy sajtkrém, bármi, ami jól passzol a zöldséggel és egy leheletnyi bátorságot ad ahhoz, hogy például egy szárzellert belemártson az ember.

Nassolni sokan chipset szoktak, szerencsére ez is teljesen jól kiváltható zöldségekkel. Chips szinte bármilyen zöldségből készíthető például céklából, répából, édesburgonyából.

Egyre többen fogyasztanak smoothie-kat is, ebbe is nyugodtan rakhatunk zöldségeket. A smoothie készítés a világ legegyszerűbb dolga, és szinte bármi bármivel jól kombinálható, akár egy kis gyümölccsel is összeturmixolható a zöldség. Vannak gyerekek, akik ilyen formában is szívesen fogyasztanak zöldséget.

Természetesen nem kell feltétlenül nyers zöldségekben gondolkodni, vannak olyan ételek, amikben úgy lehet elrejteni a zöldségeket, hogy szinte fel sem tűnnek, amikor elfogyasztjuk őket. Ilyenek például a zöldséges muffinok, vagy akár a répatorta.

Nagyon kellemes formája a zöldségek fogyasztásának a különböző krémlevesek, ilyen formában akár a brokkoli, a spárga, a gomba vagy a karfiol is örömére lesz azoknak, akik nem annyira kedvelik azokat.

Zöldségekből nem csak köret, de akár fő fogás is készíthető, például, ha fasírtnak vagy húsgolyónak álcázzuk őket.

Szerencsére ma már olyan kreatív eszközöket lehet vásárolni, amikkel bárki elkészítheti ezeket, még akkor is, ha minimális kézügyességgel rendelkezik. Ha elég kreatívak vagyunk, bárkit rávehetünk a zöldségevésre!