Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekTócsni, egy elfeledett finomság

Tócsni, egy elfeledett finomság

Finom, laktató, gyorsan készen van. Ez a tócsni, más néven krumplilepény. Az alaprecept reszelt burgonyából, lisztből, sóból áll, ma már leggyakrabban tojással készül, amit kevés zsiradékban sütjük ki. A tócsni azonban ennél sokkal többet tud. Lehet ízletes vacsora téli estéken egy forró tea mellé, vendégváró egy                                                              pohár borhoz, vagy akár egytálétel is. Készíthetjük burgonya helyett másból is,                                                                  ízesíthetjük, készíthetjük gazdagon.

Burgonyás tócsni ízes variációk

A tócsni jól bírja a fűszerezést, illik hozzá a petrezselyem zöldje, a bors, a kakukkfű, a metélőhagyma, a vöröshagyma.

Ízesíthetjük különböző sajtokkal: a kemény sajtokat a tésztájába reszelhetjük, vagy forró lepényként betakarhatjuk egy szelet füstölt sajttal is.

Ha tojással készítjük, a fehérjét verjük fel habnak egy csipet sóval, így keverjük a masszába.

Intenzíven fűszerezhetjük.

A frissen kisült tócsnira tehetünk tejfölbe elkevert reszelt sajtot is.

Cukkiniből, almából – sósan és édesen

Nagyon finom tócsnit lehet készíteni cukkiniből is. A cukkinit megtisztítjuk, kivesszük a magházát, lereszeljük. Adunk hozzá tojást, barna rizslisztet és megsózzuk. Közben egy kis fej vöröshagymát is lereszelünk, kevés olajon megpirítjuk és hozzáadjuk. Szárított vagy frissen apróra vágott petrezselyemmel, őrölt köménymaggal, őrölt fekete borssal, csipetnyi rozmaringgal vagy bazsalikommal fűszerezzük. Jól összedolgozzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Evőkanálnyi adagokat, kicsit szétlapítva sütünk ki kevés olajon.

Igazi különlegesség a padlizsán-tócsni. Ehhez hámozzunk meg egy padlizsánt, reszeljük le, sózzuk meg, és hagyjuk állni, hogy a fölösleges nedvességet ki tudjuk belőle csavarni. Adjunk hozzá búzadarát – ez a nedvességet jól felszívja, sót, reszelt fokhagymát, bazsalikomot, tojást és dolgozzuk össze. Kevés olajban süssünk belőle kis lepénykéket.

Nem csak sósan, de édesen is készíthetünk tócsnit. Az alapja a reszelt alma, amit egy kicsit hagyunk állni, és a leve egy részét, ezután kicsavarjuk. Zsemlemorzsát és darált diót adunk hozzá fele-fele arányban, tojással, kevés őrölt szegfűborssal ízesítjük. Ha édes az alma, több hozzáadott cukor nem is kell bele. Evőkanálnyi adagokat sütünk sütőben vajjal megkent sütőlemezen. Tálaljuk vaníliás öntettel.

Hússal vagy gombával gazdagon

Vacsora, vendégváró étel is lehet, különösen, ha gombával vagy hússal készítjük.

A gombás változathoz a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, kevés olajon sóval megpároljuk, morzsolt majoránnával, apróra vágott friss vagy szárított petrezselyemmel puhára pároljuk, hagyjuk félig kihűlni.

Közben a burgonyát lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a gombát, összedolgozzuk, kevés olajban kis lepényeket sütünk belőle. Nagy adag friss salátával az igazi!

A húsos változat hasonlóan készül. Sertés vagy szárnyas darált húst sóval, fűszerekkel pároljunk puhára úgy, hogy teljesen a zsírjára süljön. Ezután állítsuk össze a szokásos módon a lepényt tojással, kevés liszttel, süssük mindkét oldalát pirosra.

Érdemes kísérletezni más zöldségfélékkel is, például batátával, sárgarépával, zsenge karalábéval különböző fűszerezéssel. A zöldségfélékből készült tócsni mellől se maradjon el a saláta!