Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekMelegítsük át magunkat finom levesekkel

Melegítsük át magunkat finom levesekkel

Az egyre hűvösebbé váló őszi időben többször kívánjuk a melengető fogásokat. A levesek, amelyek amúgy is a magyar konyha alapvető ételei, tökéletesen betöltik ezt a funkciót. Táplálnak és melegítenek is. A sokféle őszi alapanyagból pedig szinte minden nap készíthetünk valamilyen finomságot.

Fűszerek közül érdemes gyömbért, szerecsendiót, cayenne borsot, csípősebb paprikát, kurkumát, fokhagymát is használni kisebb mennyiségben, mivel ezek kifejezetten melegítő hatásúak. Édes, gyümölcsös levesekhez pedig kitűnően illik az élénkítő fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors.

Zöldséglevesek

Tobzódhatunk a színekben és az illatokban. Az egyik legegyszerűbb zöldségleveshez elég, ha a hozzávalókat (felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret, darabokra vágott karalábét, karfiolt, vöröshagymát és egész borsót) olajon kissé megpirítjuk, majd sózzuk, fűszerezzük és felöntjük tetszőleges mennyiségű vízzel aszerint, hogy sűrűbb vagy lazább levest szeretnénk kapni. Ezt a levest tovább gazdagíthatjuk ízlés szerint zellerrel, brokkolival, kelbimbóval, zöldbabbal, de akár egy levél káposztával is.

Ugyancsak melengető lesz a paprikás habarással készült bableves, zöldbableves, borsóleves, lencseleves is.

Húslevesek

Az egyik legnagyszerűbb fogás hűvös időben a gulyásleves. Sokan szelnek bele egy kis cseresznyepaprikát is, nem véletlenül: élénkít, felfrissít és máris jobban viseljük a hideget.

A húslevest is dúsabbá tehetjük, ha többféle fűszert rakunk egy teatojásba, és azokkal főzzük meg. Használhatunk köményt, egy kevés kardamomot, többféle borsot egészben. De az is izgalmas megoldás, ha többféle hagymát főzünk a húslevesbe.

Zöldség krémlevesek

Itt aztán szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Sokan szeretik a sütőtök-krémlevest, amelyet ízesíthetünk zöldfűszerekkel, hagymafélékkel, de ha édesebb, gyümölcsösebb eredményt szeretnénk kapni, akkor naranccsal és fahéjjal is.

Melengető a csípős fűszerekkel és sok fokhagymával főzött sárgaborsó is, krémessé pedig úgy tehetjük, ha botmixerrel pépesítjük és egy kis tejszínnel főzzük fel.

A karalábé krémlevest érdemes barna rizsliszttel, fehérborssal, szerecsendióval, kevés póréhagymával készíteni és forrón tálalni. Nagyon finom lesz, ha egy kis parmezánt is reszelünk bele.

A cukkini krémleveshez is illik a barna rizsliszt és a tejszín, a fűszerek közül pedig választhatjuk a kardamomot, a fokhagymát vagy a fokhagymabors fűszerkeveréket.

Csípős paradicsomlevessel is hatalmas sikert arathatunk: az olajon megfuttatott és kissé megpirított hagymán, illetve a paradicsompürén kívül kerülhet bele a végén egy kis tészta is. A fűszerek közül érdemes chilit, római köményt, borsot, oregánót, cayenne borsot használni.