Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekEgyszerű ételek kreatív tálalása

Egyszerű ételek kreatív tálalása

Mindenki szereti az olyan hagyományos vasárnapi menüket, mint a húsleves, a rántott hús krumplipürével, a pörkölt nokedlivel, de néha érdemes egy picit újítani ezeken a jól bevált fogásokon. Akár az is elegendő lehet, ha az eddig megszokott tálalást gondoljuk újra. 

A hazai és külföldi mesterszakácsok, gasztrobloggerek is szívesen kísérleteznek azzal, hogyan lehet izgalmasabbá tenni a sokadszorra elkészített és a család elé rakott fogásokat. Lehet próbálkozni a recept újragondolásával, akár a fűszerezését tekintve, akár a mellé tálalt köretet is meg lehet újítani, kiváltani reform vagy kissé elfelejtett dolgokkal, mint a bulgur, a köles, a quinoa, a hajdina vagy az édesburgonya. Ezek kreatív tálalásával is színesíthetjük a hagyományos vasárnapi menüt. A rizshez hasonlóan a kölest, bulgurt, quinoa-t felturbózhatjuk sokféle párolt zöldséggel, de gyúrhatunk belőle kis golyókat is, vagy lapos tallérokat, ezekkel kiváltva a pörkölt, a brassói vagy tokány megszokott köretét. Az édes burgonyát chipsként, gerezdekre vágva, fűszerezve, megsütve tehetjük a jól bevált rántott hús mellé, amihez akár mártogatóst is kínálhatunk. Ha maradnánk a hagyományos burgonyánál, akkor sem kell a megszokott hasábburgonyát választani. Egy dinnyevágó segítségével krumpligolyókat vághatunk ki, és ezeket is megsüthetjük olajban. A tepsis krumplit is variálhatjuk, ha új fűszereket használunk hozzá, például fokhagymát, koriandert, majoránnát, rozmaringot. A jól bevált tartármártás helyett fűszeres sajtmártást vagy tejfölös öntetet is kínálhatunk hozzá.

Magát a rántott húst is könnyen „felújíthatjuk” akár csak egy olyan aprósággal is, ha a bundába csempészünk egy kis extra fűszert (pl. szerecsendió, fokhagyma, chili, petrezselyem), sajtot, vagy aszalt gyümölcsöt, esetleg corn flakesbe vagy panko morzsába forgatjuk. De akár teljesen el is hagyható a zsemlemorzsa és helyette reszelt sajtba panírozhatjuk a húst, amit akár előző éjjel fokhagymás tejbe áztathatunk.

A rántott hús mellé általában krumplipüré a jól bevált köret, ezt is lehet sokféleképpen készíteni és tálalni. Fel lehet dobni, ha az átlagos vaj, tej, tejföl helyett tejszínnel, joghurttal, lágy kecskesajttal, márványsajttal, vagy reszelt sajttal törjük össze. Fűszerezni is lehet egy kicsit bátrabban, de mindig figyeljünk rá, hogy passzoljon a mellé tálalt fogáshoz. Lehet rászórni petrezselymet, bazsalikomot, koriandert, héjában sült, összepréselt fokhagymát, pestot, sült bacont, szárított paradicsomot vagy párolt, grillezett zöldségeket. A krumplipürét habzsákba is tölthetjük, egy sütőlappal bélelt tepsibe kis halmokat nyomhatunk, és ezt megsütjük. Vagy akár külön kis tálkában, a fenti elemekkel díszítve is a hús mellé tehetjük. Színezhetjük is a pürét, ha együtt főzzük céklával, sütőtökkel vagy édesburgonyával. Kreatív tálalás, ha héjában főzzük a burgonyát, félbevágjuk, a belsejét kiszedjük (ebből lesz a püré), majd az elkészült krumplipürét visszatöltjük a héjába, ezt díszíthetjük, vagy sajtot süthetünk a tetejére.

A hagyományos vasárnapi ebéd egyik elmaradhatatlan fogása a pörkölt nokedlivel. Ez utóbbit is meg lehet kicsit újítani egy pici kreativitással. Például tehetünk a tésztájába petrezselymet, medvehagymát vagy snidlinget is.

Ha unjuk már a nokedlit a pörkölt vagy más szaftos hús mellé, akkor készíthetjük gnocchival is, ami általában krumpliból, lisztből, vajból és tojásból készül, de ez is számos módon variálható például spenóttal megspékelve, parmezánnal, zöld fűszerekkel, pestoval, ricottával.

A pörkölt is meghatározó eleme a vasárnapi menünek, amit sokféle húsból, többféleképpen fűszerezve már is izgalmasabbá lehet tenni. De, aki nem éri be ennyivel, az kipróbálhatja például a csirkepörkölt újragondolt verzióját, amikor egy darabig hagyományos módon főzzük az ételt és amikor már majdnem kész, akkor hőálló tálba tesszük, kis olajjal megkenjük és 200 fokon sütjük. Azt is kipróbálhatjuk, hogy a kifőtt spagetti vagy széles metélt tésztát összefőzzük a kicsit bővebb lére engedett pörkölttel, amit tejfölös habarással ízesítjük. A kicsit profibbak akár elemeire bonthatják a receptet: ennek egyik módja, ha leveles tésztába, batyuba tesszük a pörkölthúst, ezt öntjük le a szafttal, és mellé tejfölhabot készítünk.

A vasárnapi ebéd megkoronázása a desszert, ami hagyományosan lehet például madártej vagy mákos guba is. Ezeket is nagyon kreatívan, akár rétegezve, pohárdesszertként is tálalhatjuk. A mákos gubát muffinformában is süthetjük, habbal és vaníliasodóval nyakon öntve vagy tortaként is elkészíthetjük.