Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiHázi praktikák nyári nyavalyák ellen

Házi praktikák nyári nyavalyák ellen

Remek nyári kikapcsolódás lehet a strandolás az egész családnak. A nagy vidámságban hamar megéhezik a család… Ha nem szeretnénk minden alkalommal drága kulináris élményekbe bocsátkozni, és biztosra szeretnénk menni, akkor remek megoldás lehet az előre elkészített, otthonról hozott étel. Erre hoztunk most nektek pár tippet és ötletet, hogy még véletlenül se zavarja meg egy korgó – vagy netán elrontott – pocak sem a vakációt! 

„Nyár van, olvad a málna a számban… „[1]

Mint ahogy azt Rúzsa Magdi is megénekelte, nyáron bizony könnyen olvadnak az ételek, ezért mind egészségügyi, mind esztétikai és praktikus okokból is érdemes ezt észben tartani, amikor a strandra csomagolunk ételt- az elkészítésnél és a szállításnál egyaránt.

Ez merőben szemben áll azzal az igénnyel, hogy a hőségben minél hidegebb ételeket együnk. Szerencsére manapság sok család rendelkezik már hűtőládával, hűtőstáskával, esetleg annak autóba bedugható, elektromos verziójával. Érdemes tehát ilyenekre támaszkodni a menü összeállításakor, szállításkor, és átgondolni, vállaljuk-e ezt a plusz táskát. Nem tanácsos azonban krumplit vagy paradicsomot hűteni ezekben sokáig: teljesen más textúrájuk lesz hűtést követően, mint friss állapotukban.

Emésztés és gyomorbántalmak nyáron

A pihenés akkor a legjobb, ha azt semmi nem zavarja meg, főként nem egy kellemetlen betegség, rosszullét. Ennek elkerülése érdekében kerüljenek tiltólistára a nyári melegre való tekintettel a nyers tojásos, majonézes ételek. Bármilyen csábító is lehet napfürdőzés közben kaszinótojást majszolgatni, ha csak nincsen vasgyomrunk, nem érdemes ilyesmikkel kísérleteznünk. Hasonló szabály vonatkozik a tejtermékekre is, bár, ha ragaszkodunk ehhez, a hűtőtáskában tárolás kiküszöbölheti a gyomorrontást.

Melegben a lassabb emésztés miatt megterhelőbbek lehetnek a zsíros, nehéz ételek – ennek némiképp ellentmondhat a velős lángos  népszerűsége, de azért nem ajánlott gulyáslevest vagy pacalpörköltet vinni a napozáshoz. A hangsúly a könnyed ételekre helyeződik át.

Hasonlóan kerülni érdemes az alkoholtartalmú ételeket, italokat, a hőségben ugyanis hamar a fejébe száll az embernek, így, ha csak tehetjük, szorítkozzunk a természetes vidámság megteremtésére.

Nyári ételek

A gyümölcsök is – már csak a szezonjukból fakadóan is – sztárjai ennek az évszaknak, így ha figyeljük a naptárat, máris számos ötletet adhat az éppen termő gyümölcs. Ajánlott a zöldségek fogyasztása minden formában, grillezve, sütve, nyersen-nyárson. Ha pedig a kiadós uzsonnázásnál többre vágyunk a strandon, a fasírt, vagy az előzetesen jól átsütött, hideg hús is kiváló választás lehet.

Mit (t)együnk gyomorrontás esetén?

Ha mégis elcsaptuk volna a gyomrunkat, szerencsére van egy-két házi praktika arra, hogy mihamarabb rendbe jöjjünk – ráadásul, mint ahogy azt a Horváth Rozinál megszokhattuk, ezek a tippek még ízletesek is! Számos olyan fűszert használunk a mindennapokban, mely gyomornyugtató tulajdonsággal rendelkezik. Élen jár a cayenne bors: kifejezetten gyomorrontás esetén szokták ajánlani, ugyanis segíti az emésztést, hasonlóan a fahéjhoz, ami még a hasmenést is enyhítheti. Az utóbbi hatást érhetjük el a gyömbérrel is, mely a puffadás enyhítésére és a vérkeringés javítására is kedvelt gyógymód lehet. A kömény nem csupán gyomor- de bélproblémák kezelésében is segítséget nyújthat. Ha valaki ismerős a fűszeralapú készítmények világában, akkor a sáfrány neve nem lehet ismeretlen ebben a kontextusban sem: de vajon tudtad, hogy nem csupán menstrurációs fájdalmakra lehet hatásos? Hasmenés, idegfájdalom és a változókor tüneteinek enyhítésére is kiváló fűszer. Megemlíthető még a szerecsendió is, amely kis mennyiségben csillapíthatja a hasmenést, puffadást.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=ydPwn3Hpn80