Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiKülönleges fűszer- és zöldségpárosítások a konyhában

Különleges fűszer- és zöldségpárosítások a konyhában

Népszerű fűszerek és zöldségek találkozása

A fokhagyma igazi sztárfűszernek számít a zöldségek körében: a brokkoli, a burgonya, az olyan leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta egyaránt remek társra találnak benne, hasonlóan a káposztához, a padlizsánhoz és a tökhöz, de az articsóka, a zeller és a zöldbab is kellemesen ízesíthető a segítségével.

Hasonlóan a fokhagymához, következő fűszerünk is dobogós a legkedveltebb és legtöbbször felhasználható ízesítések palettáján: A bazsalikom különösen a kukorica, paradicsom, a karfiol és a padlizsán barátja, elég, ha a tésztás ételekre gondolunk, aminek kötelező összetevőjét jelenti. A bazsalikom morzsolva ajánlott, hogy a lehető legjobban tudjon érvényesülni.

Meglepő párosítások

Ugyan szinte minden konyha alapkellékei, az alábbi fűszerek mégis meglepő színes felhasználási palettával rendelkeznek.

A paszternák, az okra, a gomba és a zöldpaprika mellé remek fűszer a kakukkfű. Szintén népszerű, ám mégis kevesebbet használjuk, jellegzetes íze így bizonyos ételekre korlátozódik csak. Ezekkel a zöldségekkel azonban ismét felfedezhetjük magunknak.

A rozmaring sem marad el az előző fűszerektől. A burgonya, a cékla és a tök is újjászületik, ha egy kis szeletelt rozmaringgal bolondítjuk meg.

A kapor olyan zöldségek mellett mutat igazán jól, amelyek szinte mindennapinak számítanak, és rájuk fér egy kis „vérfrissítés”: a sárgarépa, a spárga és a kelkáposzta, de a cékla és az uborka is meghálálja az új aromát.

A petrezselyem ennek ellenpontjaként a kevésbé gyakori zöldségek barátja: az avokádó, a bab, és ugyan nem zöldség, de a gomba is remek ízt nyer általa. A petrezselymet szeletelve szoktuk használni.

Édes ízek

Evezzünk át édesebb vizekre! Míg eddig főleg a sósabb, és hagyományosabb ételek kerültek előtérbe, nem egy fűszerünk tartozik a könnyebb és akár  édes fogások tartományába.

Ezen ételek fő fűszere a fahéj, mely remek párosítása a sütőtöknek és az édesburgonyának. Azonban akárcsak a fokhagyma, a fahéj is ritkán marad egyedüli fűszer, számos megszokott ízpárosítás tagja. Érdemes például ezeket a zöldségeket almával párosítani, hogy kiemelkedhessen a fahéj aromája, és igazán különleges fogás alakuljon belőle.

Édes fűszerek közé tartozik még a vanília is. Bár inkább gyümölcsök ízesítésére használjuk elsősorban, de bébirépa és cukorborsó, valamint gomba blansírozva (néhány perc forró vizet követően rögtön lehűtve) és olvasztott vajjal átforgatva igazi ínyencséggé válhat, ha a művelethez vaníliarudat is felhasználunk. 

A chili és a gyömbér ezer arca

Spárga, káposzta, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya és zöldpaprika: vajon melyik fűszer lehet méltó társa mindegyik zöldségnek? Ez nem más, mint a gyömbér! Csípős, jellegzetes íze képes megbolondítani a legvisszafogottabb alapanyagokat is, éppen ezért érdemes vele csínján bánni. Aki azonban elég bátorságot érez magában, nem fogja megbánni!

Végül pedig válaszolunk a bevezetőben feltett kérdésre: mivel is jó párosítani a chilit? Vöröskáposzta, zöldpaprika, saláta, tök, kukorica és cukkini egyaránt meghálálja a csípős különlegesség közelségét. Próbáljuk ki óvatosan fűszerezve, és hagyjuk, hogy a szokatlan, ám mégis finom párosítás levegyen minket a lábunkról!