Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiMi az a sószegény étrend, és mit tehetünk érte?

Mi az a sószegény étrend, és mit tehetünk érte?

A só mindenhol ott van, és szinte minden ételnek ez a fűszer adja meg azt az ízt, amitől ismerőssé válik. Akármihez készülünk elő, a konyhapulton az egyik első dolog lesz a só: főszerepet kap kedvenc fogásainkban, de a nyelvünkben is: lehetünk sótlanok, szerelmesen elsózhatjuk a levest, de még ha felborul a só, annak is különös jelentőséget tulajdonítunk. A modern konyhában azonban óvatosan kell bánnunk ezzel az ősi kinccsel, az alábbi cikkben megtalálhatod, miért, és hogyan.

Létfontosságú ásványi anyag

A konyhasó – másnéven nátrium-klorid – központi eleme nem csupán az étkezésünknek, de ebből adódóan szervezetünknek is. Pont ezért, mint mondjuk a cukornál vagy a szénhidrátbevitelnél, meg kell tartani az arany középutat a túl sok és a túl kevés közt. A szénhidrát és a só között azonban van egy lényeges különbség: míg a szénhidrát esetében a szervezetünk egy bizonyos fokon teltségérzetet jelez, a sónál szinte egyedül az ízlés kérdése szabja meg, mit jelent számukra a túl sok.

Mennyi az annyi?

Mivel szerves részét képezi ételkultúránknak, sokan meglepőnek találhatják az adatokat, mi is számít épp elég sónak. A sót elsősorban nátriumtartalma miatt kell szabályozni, hiszen, ha túl sok kerül be a szervezetbe, automatikusan gondoskodnia kell annak lekötéséről, átcsoportosításáról, mely sok szervet terhelhet meg, vagy akár túl is.

A kívánatos sómennyiség tehát mindössze 5 gramm naponta, ami egy teáskanálnyival ér fel. Ehhez képest a becslések szerint ennek akár ötszörösét is bevihetjük, ha házias ételeinket igazán sósan kedveljük, vagy gyakran vásárolunk feldolgozott vagy tartósított terméket.

A só káros hatásai

A fokozott sómennyiség – ami sokaknak csupán a megszokott napi adag – következménye igazán hosszútávon látszik meg. A szervezet a számára felesleges sótól két lépésben igyekszik megszabadulni: az első fázisban vízzel igyekszik semlegesíteni, melyet a sejtektől von meg. Ez a megvonás azonban nem tűnik el nyomtalanul: narancsbőr és ödéma formájában törhet felszínre. A második lépésben a szervezet a sót kristályok formájában köti meg, mely ilyenformán a csontokra és ízületekre rakódik le, ezzel a köszvény, az ízületi betegségek vagy az ízületi gyulladás, többek között vese- és epekövek kialakulásának esélyét növelve.

A konyhasó emellett kis mértékben gátolja az erek tágulását is, mitöbb, érszűkületet és egyéb érrendszeri problémákat okozhat, különösen káros pedig magas vérnyomás esetén lehet.

Az élet sava-borsa- milyen fűszerek helyettesíthetik a sót?

A sós íz, bármennyire is kellemes, végső soron lehet megszokás is. Pótolhatjuk más formában a sót, erre is van számos házi praktika, de a leghatékonyabb megoldás kicsit felfrissíteni az ízpreferenciáinkat, nyitni a savanykás, édeskés ízek felé.

 A vasfű, kapor, petrezselyemzöld, zeller, snidling, vöröshagyma és a fokhagyma is új megvilágításba helyezheti ételeinket, ha fokozottan vezetjük be a só „helyettesítőjeként”. Emellett a kömény, majoránna, fűszerpaprika, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, vanília és a szegfűszeg, az általunk gyakran, de más célokra használt fűszerek felé is billenhet a mérleg súlya. A különleges ízek kedvelőinek pedig bizonyos ételek esetén a citrom és narancs héja, leve, ánizs, citromfű is jó választás lehet. Sőt, próbálkozhatunk magvakkal is: a pirított mandula, mogyoró és a dió egyaránt érdekes választás lehet.

Tippek a sószegény étkezéshez

Vannak olyan ételek, melyek só hozzáadása nélkül is finomak ilyen a friss és gyorsfagyasztott zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, illetve a tej és a savanyított tejtermékek (joghurt, aludttej, kefir, natúr túró). Mint korábban írtuk, a tartósított, füstölt, pácolt élelmiszerek kerülendőek, helyette viszont érdemes kipróbálni a gőzben, zöldséglében főzést, a pörkölést, pirítást, roston sütést, grillezést, vagy akár a teflonban, alufóliában és sütőzacskóban sütést.

Sószegényen, egyszerűen

Ha a fenti megoldások kacifántosnak hangzanak, akkor mindig opció a fokozatosság. Nem kell eltérnünk a kedvelt ízvilágunktól és fűszerezésünktől, ha a sócsökkentett, vagy sómentes termékeket választjuk eddig megszokott termékeinkből. A Horváth Rozi fűszercsalád épp ezért idén tavasszal teljesen sómentes– grill zöldségekhez, halakhoz, ropogós sült csirkéhez és grill húsokhoz használható – fűszerkeverékekkel érkezik a polcokra, melyek lehetővé teszik, hogy mi magunk döntsük el, teszünk-e bele sót, és mennyit, anélkül, hogy le kellene mondanunk a megszokott ízekről.