8 egyszerű, de nagyszerű ízfokozó fortély
A főzés lényege az ízek sokfélesége és a kreativitás szárnyalása a fűszerezésben. Ezért érdemes félretenni a régi ételízesítőt, és inkább a kiváló minőségű fűszerek és a jó kis fortélyok mellett tenni le a voksot.
Ha az ízek fokozásáról beszélünk, be kell látni, hogy sajnos még mindig általánosan elterjedtek az olyan ételízesítők, amelyek mesterséges ízfokozókkal érik el, hogy az ételek ízesebbek legyenek. Egyesek szerint ezek használata egészségtelen, az viszont biztos, hogy ha minden ételben használjuk ezeket, túlságosan egyenletes ízélményben lesz részünk, vagyis minden étel hasonul egymáshoz. Ez az átlagíz pedig nem is feltétlen a legfinomabb.
Azt persze tudni kell, hogy hiába vetjük be a legjobb praktikákat, ha az alapanyagok nem elég jó minőségűek. Ez nem jelenti azt, hogy mindenből a legdrágábbat kell venni, leggyakrabban a nem megfelelő tárolás és kezelés az, ami elrontja az ízeket. Érdemes utánanézni, mely hozzávalókat érdemes a hűtőben, melyeket a kamrában és miket a konyhaszekrényben tárolni. És persze nem árt, ha már a vásárláskor biztonsággal felismerjük a jó élelmiszereket.
A nem megfelelő elkészítés szintén rontja az ízélményt, a leggyakoribb hiba, hogy hajlamosak vagyunk túlkészíteni az ételeket. Gondoljunk csak a szétfőtt tésztára, mennyivel íztelenebb, mint egy olaszos al-dente. Nézzünk utána, a választott alapanyag esetében milyen technikát érdemes alkalmazni, hogy a legjobb ízélményt érhessük el. Ne feledjük: gyenge hozzávalókon nem segít a jó főzés, de jó összetevőket ügyesen elkészítve igazi csodát tehetünk a konyhában.
Jöjjön akkor 8 jótanács, hogy a legjobb ízeket hozzuk ki az ételeinkből!
- A helyesen alkalmazott gyors sütési eljárások felerősítik a húsok természetes ízét. A serpenyős pirítás, a grillezés és a roston sütés segítenek, hogy szép, barnás kérgű, gazdag zamatú húsokat tálalhassunk fel. Természetesen jobban oda is kell figyelnünk: minél erősebb hőhatásnak teszünk ki egy élelmiszert, annál könnyebb túlkészíteni vagy odaégetni azt.
- A magas hőmérsékleten történő sütés a zöldségeknél is egész más ízt eredményez, mint a megszokott 180 fok körüli. Próbáljuk csak ki: egy kiló darabolt (akár mirelit) zöldséget keverjünk össze egy evőkanál sütőolajjal, kevés sóval és zöldfűszerekkel, majd 240 fokra előmelegített sütőben süssük készre. Nagyon finom, édesen füstös aromát kapunk. Mintha csak barbecue party-n lennénk!
- Próbáljuk ki a blooming eljárást szárított fűszereinkkel: közepesen hevítsük fel a zsiradékot serpenyőben, majd szórjuk bele és kevergetés mellett, óvatosan pirítsuk meg őket. Mind az ízek, mind az illatok új életre kelnek majd, innen ered az eljárás neve is: virágzást jelent.
- A magyaros ételek jó része ugyanúgy kezdődik: zsiradékon hagymát párolunk. De mi történik, ha a hagymánkat lassú tűzön karamellizáljuk, és így folytatjuk a receptet? A zöldségben lévő természetes cukrok nagyon szép, gömbölydeden édeskés ízt kölcsönöznek például a lecsónak, de nem elvetélt ötlet a marhapörkölt esetében sem. Sőt: ha a hagymát teljesen barnára karamellizáljuk, majd kevés ecettel, némi liszttel és tejföllel pürésítjük, fantasztikus mártást kapunk sült húsokhoz.
- Paprikás hangulatot a konyhába! Habár a magyar háztartásokban főként az édesnemes fűszerpaprika elterjedt, nagyon sokféle paprika létezik, és ezek zöld, sárga vagy piros formában használva eltérő ízűek. Nincs két teljesen egyforma csípősség, és az sem mindegy, hogy őrölten vagy daráltan használjuk őket. Nem beszélve az ecetes paprikaszószokról, amik aztán igazi ízbombák.
- A főzés természetesen művészet, de azért alapvetően nem más, mint kémia. A savas összetevők természetes ízfokozóként kiválóan működnek, a legtöbb ételben szépen kiegyensúlyozzák a fűszereket. Nemcsak a sült hal kiváló citrommal. Zöldséges raguinkat csodásan feldobhatjuk némi lime levével, de persze nyugodtan használhatunk reszelt narancshéjat is.
- Érdemes kipróbálni többféle erőteljes aromájú fűszer kombinációját, amelyekkel igazán különleges ízhatást érhetünk el. Ilyen módon kisebb mennyiséggel is nagyon karakteres ízek hozhatók létre: próbáljunk ki olyan különlegességeket, mint a gránátalma magja, a chipotle paprika vagy a koriander. Fenségesek!
- Általánosságban igaz, hogy a jobb minőségű ízesítőszerek nemcsak finomabbak, de ízanyagaik is erőteljesebbek. Ezért érdemes a kicsit drágább, de aromásabb tormát, mustárt, wasabit, chutney-t, babpürét, szójaszószt, salsát, tapenádot és hasonlókat vásárolni, hiszen ezekből a kevesebb is jóval több lehet.
Ha a fentieket bölcsen alkalmazzuk, nem győzzük majd bezsebelni a dicséreteket, és biztos mindenki repetázni akar majd, nemcsak a vasárnapi ebédből, de a hétköznapi fogásainkból is.