Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

Rozmaringos tavaszi fogások

Csodálatos, sokoldalú növény a rozmaring: elsősorban illatos fűszerként ismerjük, de mutatós dísznövény és alapanyag lehet gyógyteákhoz vagy kozmetikumokhoz is. A mediterrán konyha elképzelhetetlen nélküle, nem véletlenül. A Földközi-tenger környékén honos rozmaringot már az ókorban is                                                                      használták fűszerként és gyógyászati célokra egyaránt.

A 17. századtól a magyar konyhákban is elterjedtté vált, ma pedig az alapfűszerek között tartjuk számon. Használhatjuk frissen, szárítva, vagy szárítva-morzsolva; levelenként és egész ágacskával. Mivel aromája erős, átható és karakteres, érdemes óvatosan adagolni.

Húsokat és zöldséges ételeket is ízesíthetünk, pácokat, szószokat fűszerezhetünk a rozmaringgal; ételeinket különlegessé, ünnepivé teszi. Készíthetünk vele különlegességeket, de a megszokott ételeket is feldobja. Néhány ötlettel segítünk, mi mindent ízesíthetünk rozmaringgal.

Milyen húshoz illik a rozmaring?

Az intenzívebb ízű húsok, mint a vadhús, a bárány, a kacsa és a sertés ízesítésére kiváló, mert jól kiegészíti, esetleg tompítja az alapízeket.

Sertéshúsból ünnepi húst is készíthetünk úgy, hogy az egész vagy szeletelt húsokat előzően olaj, só, őrölt kömény keverékével bepácoljuk. Sütés előtt friss rozmaring leveleket dobunk mellé, vagy rámorzsolunk szárított formában, majd apróra vágott sonkát szórunk rá.

A megszokottabb csirkehús vagy pulykahús fűszerezésére is alkalmas. Ezeket készítsük el úgy, hogy sütés előtt mézes vagy ketchupos-rozmaringos páccal kenjük át, majd néhány óráig a hűtőben érleljük. Az így előkészített húst grillezhetjük, de sütőben is süthetjük.

bárányhúst – ha nem tudunk szabadban grillezni az időjárás miatt –, sütőben érdemes sütni, a hús mellé dobott gyöngyhagymával, friss vagy szárított rozmaringgal.

A köreteknek is egyedi ízt ad, a tepsiben sütött rozmaringos burgonyakarika biztos siker. Készíthetjük nyers burgonyából, de akár héjában főtt burgonyát is felkarikázhatunk. A tepsit vékonyan kenjük ki olívaolajjal, a szeleteket szórjuk meg rozmaringgal, enyhén sózzuk, csurgassunk rá kevés olvasztott vajat vagy margarint, süssük ropogósra.

Salátáinkat is ízesíthetjük ezzel a fűszerrel, akár zöldsalátát, akár tésztasalátát készítünk.

gombás tésztasaláta például remek köret hús mellé. A gombát kevés olajjal megpároljuk, sózzuk, rozmaringgal ízesítjük. A kifőtt pennét vagy fusillit ezzel a mártással keverjük össze.

Hús mellé zöldségfelfújtat is tálalhatunk. A zöldségféléket rozmaringgal fűszerezve megpároljuk úgy, hogy ne legyen alatta víz. Sűrű tejfölt elkeverünk tojássárgájával, sózzuk, majd a tojásfehérjét habbá verve hozzákeverjük. Ezzel a masszával öntjük le a zöldségeket, majd pirosra sütjük.

Rozmaringgal vendégváró falatokat is összeállíthatunk, például úgy, hogy a készen vásárolt leveles tésztát töltjük meg fűszeres sonkás töltelékkel. Ehhez összetört főtt tojást, apróra vágott vagy darált főtt sonkát, reszelt hagymát, mustárt, szárított és elmorzsolt rozmaringot, őrölt köményt őrölt szerecsendiót keverjünk össze. A kinyújtott tésztát téglalapokra vágjuk, 2 kávéskanálnyi tölteléket teszünk rá, majd batyu formájúra hajtogatjuk. Tojással megkenjük, előmelegített sütőben megsütjük.

Sütőben sült vagy grillnyársakkal is kínálhatjuk a vendéget. A nyársakra tegyünk vegyesen zöldségféléket, kolbász, hagymát, majd szórjuk meg friss rozmaringgal. Csodálatos illata lesz!

Hidegtálra készítsünk zabkorpás, töltött paradicsomot. A zabkorpát áztassuk be, amíg teljesen megduzzad. A paradicsomnak vágjunk “kalapot”, kiskanállal vegyük ki a belsejét, adjuk hozzá a zabkorpához. Bátran fűszerezzük! Tegyünk hozzá apróra vágott metélőhagymát, frissen vágott rozmaringot és petrezselymet, pirított-darált szezámmagot, sót, őrölt fekete borsot és egy kevés olajat. A megtöltött paradicsomokat hűtsük be.